Ann Blyth

Ann Marie Blyth
Ann Blyth

°

16-08-1928
Mount Kisco
New York
Verenigde Staten
genomineerd Oscars ® 1946
1 keer genomineerd voor een Oscar

Ann Blyth was pas vijf toen ze haar debuut maakte op de radio.  Ze zong in de periode dat ze op de Children’s Professional School zat maar liefst drie seizoenen als sopraan bij de San Carlos Opera Company.

Op 13-jarige leeftijd was ze als dochter van Paul Lukas te zien op Broadway in het stuk ‘Watch on the Rhine’.  Toen ze twee jaar later op toernee was met een Broadway-show en hierbij Los Angeles aandeed werd haar talent gespot en tekende ze een contract in Hollywood.  Gelet op haar leeftijd werd ze voornamelijk gecast als jong meisje.  Haar rol in “Mildred Pierce” als dochter van Joan Crawford leverde haar een Oscarnominatie op.

In 1945 brak ze haar rug en was hierdoor een jaar buiten strijd.  Toen ze de draad weer opnam ging ze resoluut voor dramatische rollen : die van het onschuldige meisje dat voor moord ter dood veroordeeld wordt in “Thunder on The Hill” bijvoorbeeld of, nog beter zelfs, “Another Part of the Forest” (1948).

MGM was zo onder de indruk van haar rol als Dorothy Caruso in “The Great Caruso” dat men haar prompt een contract aanbood.  Het bleef niet bij die ene musical natuurlijk dus er volgden er nog, “The Student Prince” bijvoorbeeld.

Andere films die nog het vermelden waard zijn : “The Helen Morgan Story” waarin zij te zien was als smartlap-zangeres en “The Buster Keaton Story” waarin zij de grote liefde van de komiek vertolkte.

Het was heel verrassend dat Ann Blyth toen ze pas 29 was al stopte met acteren en gewoon… huisvrouw werd.  Uitzonderlijk was ze enkel nog eens te zien op de planken in een opera- of musical-productie.

Oscars ® 1946 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Mildred Pierce