The Upside of Anger

Goed
The Upside of Anger
2005
14/09/2005
langspeelfilm
118 minuten
drama

verdeler

Independent Films Independent Films

acteur/actrice (10)

Joan Allen Joan Allen →  Terry Wolfmeyer
Kevin Costner Kevin Costner →  Denny Davies
Evan Rachel Wood Evan Rachel Wood →  Popeye Wolfmeyer
Keri Russell Keri Russell →  Emily Wolfmeyer
Alicia Witt Alicia Witt →  Haldey Wolfmeyer
Erika Christensen →  Andy Wolfmeyer
Mike Binder →  Adam Shep Goodman
Dane Christensen →  Gorden Reiner
Danny Webb →  Grey Wolfmeyer
Stephen Greif →  Emily's Dokter

regisseur (1)

Mike Binder

producent (3)

Jack Binder
Alex Gartner
Sammy Lee

Lang geleden dat ik een film in de bioscoop zag die au fond zoveel schatplichtig is aan de tranerige tearjerkers uit de gouden jaren van Hollywood. De vier dochters uit dit verhaal zorgen er bijvoorbeeld voor dat deze vaak venijnige tragikomedie leentje buur speelt bij film à la Four Daughters, terwijl Joan Allen bewijst dat zij en niet Cate Blanchett de perfecte Katharine Hepburn zou geweest zijn in The Aviator. The Upside Of Anger neemt een geinig loopje met de genre-conventies. Er wordt nooit echt met een sentimentele weerhaak aan de tranen getrokken en de vaak uitbundige humor vloeit niet noodzakelijk voort uit voor de hand liggende situaties (de soep-scéne !). Scenarist/regisseur Mike Binder (die ook de hilarische rol van Shep Goodman voor zijn rekening neemt) focust op de beproevingen van een sterke vrouw, haar vier dochters en de nieuwe man in haar leven. Binder acteerde samen met Joan Allen in The Contender en hij was zo onder de indruk van deze helaas nog steeds schandelijk onderschatte actrice, dat hij zich voornam speciaal voor haar een scenario te schrijven. Allen mag Binder eeuwig dankbaar zijn voor het genuanceerde resultaat, en Binder mag zijn muze (en de rest van de cast) op zén blote knieén aanbidden voor de uitstekende acteerprestaties.

Terry Wolfmeyer Joan Allen) is boos.Heel boos.Haar echtgenoot heeft haar in de steek gelaten voor zijn Zweedse secretaresse, en hij is haar zelfs gevolgd naar het land waar de blondines eeuwig zingen.En dat zonder een telefoontje of een briefje met spijtbetuigingen.Terry staat nu alleen in voor de opvoeding van haar vier tienerdochters : Hadley (Alicia Witt) staat op het punt af te studeren aan de universiteit en plaatst en passant haar toekomstige echtgenoot in de schijnwerpers,Emily (Keri Russell) droomt van een carrière als balletdanseres terwijl Terry haar liever een nobel vak ziet studeren, Andy (Erika Christensen) wil helemaal niet verder studeren en droomt van een mediacarrière, en de vijftienjarige Popeye (Evan Rachel Wood) wil haar nieuwe bedeesde klasgenoot helpen zoeken naar de zin van het heteroleven.Tussen de dagelijkse beslommeringen door drinkt Terry vaak en veel.De enige reden om met zichzelf in het reine te blijven na de verdwijning van haar man, en haar dochters raken snel gewend aan de vaak hysterische gedragsstemmingen van hun ma.Buurman Denny Davies (Kevin Costner in optima forma) is ook al een drinkebroer.Hij is een ex-baseballprof die nu wat maar aanlummelt met een radioshow bij een plaatselijk station, en met het uitdelen van handtekeningen op baseballmerchandising.Terry en Denny vinden in elkaar perfecte drinkmaatjes, en het een leidt al snel tot het ander : Denny komt bijna elke dag op visite, helpt mee om problemen met de dochters op te lossen en krijgt algauw ook te maken met de chagrijnige kant van Terry…

Mike Binder zorgt voor heel wat verrassingen in wat op het eerste zicht een voorspelbaar familiefilmpje lijkt (en dat af en toe ook is). De humor heeft vaak een venijnig randje, de teleurstellingen van de hoofdperonages zijn uiterst tastbaar, en het gros van de banale uitschuivers wordt sympathiek gecounterd. Zoals reeds gezegd is het vooral de cast die van “The Upside Of Anger” een blijver maakt. Iedereen acteert alsof hij of zij daadwerkelijk gelooft in Binders universum en hun zichtbaar spelplezier zorgt voor een grappige film die zowel AA-gerechtigden als geheelonthouders moet kunnen bekoren.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
01-04-2005 Plaats 8 $ 4.025.000
08-04-2005 Plaats 10 $ 2.500.503
15-04-2005 Plaats 10 $ 2.069.066