Renfield

Gewoon
Renfield
2023
10/05/2023
langspeelfilm
93 minuten
komedie
fantasy
horror
actie

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (10)

Nicholas Hoult Nicholas Hoult → Renfield
Nicolas Cage Nicolas Cage → graaf Dracula
Awkwafina Awkwafina → Rebecca Quincy
Ben Schwartz → Tedward Lobo
Shohreh Aghdashloo → Bellafrancesca Lobo
Brandon Scott Jones → Mark
Adrian Martinez → Chris Marcos
Bess Rous → Caitlyn
Camille Chen → Kate
William Ragsdale

regisseur (1)

Chris McKay

producent (6)

Chris McKay
Samantha Nisenboim
Bryan Furst
Sean Furst
Robert Kirkman
David Alpert

director of photography (1)

Mitchell Amundsen

uitvoerend producent (1)

Todd Lewis

scenarist (1)

Ryan Ridley

beeldmonteur (3)

Zene Baker
Ryan Folsey
Giancarlo Ganziano

productieontwerper (1)

Alec Hammond

artdirector (2)

Landon Lott
Geoffrey S. Grimsman

kostuumontwerper (1)

Lisa Lovaas

componist (1)

Marco Beltrami
Renfield

Chris McKay is duidelijk geen B.A. Barracus. Ergo: geen plan that comes together in Renfield. Een film die de kans om te scoren als fijne horrorkomedie laat liggen en liever aanmeert op het Schiereiland der Lawaaierige Actiefilms. Al is er wel een appetijtelijke trekhaak om zieltjes te vangen met het casten van Nicolas Cage als Vlad The Impaler ofte Graaf Dracula Hemzelve.

Cage speelt echter willens nillens tweede viool daar deze prent zich in de eerste plaats concentreert op Robert Montague Renfield (Nicholas Hoult), Dracula’s insectenverorberend manusje-van-alles dat hem door Bram Stoker werd toegeworpen in 1897. Renfields takenpakket: a) Dracula van proper gewassen mensenbloed voorzien en b) Dracula’s restanten bij elkaar vegen met het oog op het vinden van een nieuwe woonplaats eens zijn meester onvoorzien zij het tijdelijk het loodje moet leggen na een confrontatie met de Van Helsings van deze wereld. Of na een van zijn rails donderend overgordijn.

Renfield

En zo komt het dus dat Renfield en Dracula in hedendaags New Orleans verzeilen waar Drac wat tijd nodig heeft om terug zichzelf te worden. En daarbij een brugje slaat naar John Landis’ Innocent Blood door een verbond te sluiten met een plaatselijke maffiaclan in de hoop zo zijn macht te kunnen uitbreiden en meteen ook de hele wereld aan zijn wil te onderwerpen. Een bewijs dat Dracula in zijn vrije tijd al eens naar een Marvel- of DC-film kijkt. Wie dat ongetwijfeld ook doet is McKay, getuige de lawaaierige en overduidelijk met CGI gestoffeerde zwiepgemonteerde actiescènes die hij aflevert. Besparen op (vals) bloed hoeft hij daarbij binnen de contouren van het horrorgenre niet te doen, waardoor er daarbij nogal wat losgerukte ledematen al dan niet ter lering en vermaak in het rond vliegen.

Renfield

Dat alles terwijl Renfield inziet dat hij eigenlijk een toxische relatie heeft met zijn meester en dat de zelfreflectietijd gekomen is om zelf zijn keuzes te bepalen en zich niet langer hoeft te laten kleineren. Jawel, een horroractiekomedie met een boodschap zowaar. Geen wonder dat de alles op een hoop-hoop rammelt en kraakt. Het sentiment is meh, de humor is hit en mis – met dank aan Awkafina als politieagente die jacht maakt op de reeds aangehaalde maffiabende en daarbij een verbond sluit met Renfield, de actie is lawaaierig, de horror is verwaarloosbaar en de digitale vleermuizen zijn overbodig. Cage amuseert zich daarentegen wel duchtig met zijn verschillende Draculastadia, maar uiteindelijk loopt ook hij verloren in een prent die niet echt schijnt te weten wat het wil zijn en dan maar wat van alles tegelijk is.

In een geinige zwart-witopening en bizarre eindgeneriek laat McKay even zien hoe de film er kon hebben uitgezien indien de horrorknipoogkaart wel meer omnipresent uit het pak was getrokken. Wat meer kwinkslagen, wat meer verrassingen, wat meer mystiek … het zou allemaal interessanter zijn geweest dan de gemokerde ‘breek uit jezelf’-boodschap en luidruchtige schiet- en knokpartijen. Goed voor een grijns en gniffel links en rechts deze Renfield, maar eigenlijk ook niet meer dan dat. Een Fright Night is dit dus niet, een cameo van William Ragsdale ten spijt.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
14-04-2023 Plaats 4 $ 8.026.475
21-04-2023 Plaats 8 $ 3.252.155


Synopsis

Renfield is het gekwelde hulpje van de meest narcistische baas uit de geschiedenis, Dracula. Renfield wordt gedwongen om zijn meester van slachtoffers te voorzien en alles te doen wat van hem gevraagd wordt, hoe vernederend dat ook is. Maar na eeuwenlange dienstbaarheid wil Renfield wel eens zien wat het leven buiten de schaduw van de Heer van het Duister te bieden heeft. Alleen weet hij niet zo goed hoe hij uit die ongezonde relatie moet komen.