Mean Girls

Goed
Mean Girls
28/07/2004
langspeelfilm
97 minuten
Komedie

verdeler

U.I.P.

acteur/actrice (10)

Lindsay Lohan →  Cady Heron
Rachel McAdams →  Regina
Tina Fey →  Mw. Norbury
Tim Meadows →  Mr. Duvall
Amy Poehler →  Mw. George
Ana Gasteyer →  Betsy Heron
Lacey Chabert →  Gretchen Weiners
Lizzy Caplan →  Janis ian
Daniel Franzese →  Damian
Neil Flynn →  Chip Heron

regisseur (1)

Mark Waters

producent (1)

Lorne Michaels
Mean Girls

Meisjes. De befaamde wijsgeer annex chansonnier Raymond Van Het Groenewoud waarschuwde ons, toen wij zelf nog kleine jongentjes waren, al voor hun soms ietwat bizarre gedrag. De titel Mean Girls laat uitschijnen dat onze vrouwelijke medemens in deze film ook geen doetjes zijn. Al dekt de titel de lading niet volledig. Het boek waarop de film is gebaseerd heet Queen Bees And Wannabees, maar daar was de marketingafdeling van Paramount ongetwijfeld niet voor te vinden.

Mean Girls

Mean Girls focust zich op de zestienjarige Cady Heron (Lindsey Lohan) die door haar zooloog-ouders opgevoed werd in Afrika, en die nu voor de eerste keer naar een publieke school in Amerika mag. Cady wordt er onder de vleugels genomen door de kattige alternativo Janis, die haar waarschuwt voor het selecte clubje 'The Plastics', drie rijke bimbo's die weinig respect hebben voor de rest van de leerlingen en die bepalen wat hip en cool is. Wonder boven wonder accepteert bijenkoningin Regina de nieuwkomer, en mag Cady zelfs het vierde lid van het trio worden. Janis ziet haar kans schoon om via de spionage van Cady allerlei geheimen te ontdekken die ze tegen Regina en haar discipelen kan gebruiken als wraak voor de vele vernederingen die ze in het verleden van Regina te slikken kreeg. Het plan loopt echter compleet uit de hand, niet in het minst omdat Cady zich thuis begint te voelen in de plastieken barbie-wereld…

Mean Girls steekt met haarband en schouderstuk uit boven het gros van de high-school-komedies die in de zalen worden gedropt. De makers bezondigen zich niet aan een stortvloed van lichaamsvocht- en uitwerpselhumor, maar zoeken hun inspiratie vooral in een originele invalshoek en komen met personages op de proppen die aangenaam zijn om naar te kijken. De humor is op sommige vlakken intelligenter dan je in dit genre voor mogelijk houdt, en ook de vertolkingen passen perfect in het concept. Ook al is dit in alle aspecten een tienerfilm, het feit dat de Amerikaanse critici unaniem lovend waren over de film zegt genoeg over het cross-over appeal. Je hoeft geen meisje of tiener te zijn om meegezogen te worden door deze film. En dat had zeker gekund, rekening houdend met het feit dat deze film in het puriteinse Amerika hoe dan ook een PG-13 rating moest meekrijgen. En die kreeg hij ook, letterlijk voor 'sexual content, language and some teen partying'. Het water dat zich met de wijn vermengde (het verwijderen van grappen die de film bijna een R-rating opleverden) zorgt er ironisch genoeg misschien zelfs voor dat dit een, ondanks de titel, zeer lieve film is geworden met respect voor het publiek. Ongeacht de leeftijd. Ook nog wat wierookgezwaai richting scenariste Lisa Fey, die in de huid kruipt van wiskundelerares Mrs. Norbury (en die elke rechtgeaarde man in het publiek doet afvragen waarom hij vroeger zo geen lerares had). Zij was de eerste vrouw die het tot vaste scenariste schopte van het befaamde (maar zeker niet altijd even leuke) tv-programma Saturday Night Live. Mean Girls is niet zo gehypt als alle andere zomerfilms, maar heeft meer haar op de tanden dan heel wat andere blockbusters samen. Meisjes (en jongens) gaat dat zien, en sleur gerust ouders en andere volwassenen mee. Zeg dat Filmfreak het gezegd heeft.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
30-04-2004 Plaats 1 $ 24.432.195
07-05-2004 Plaats 2 $ 13.676.552
14-05-2004 Plaats 3 $ 10.182.766
21-05-2004 Plaats 4 $ 6.907.627
28-05-2004 Plaats 7 $ 5.031.834
04-06-2004 Plaats 6 $ 2.927.211
11-06-2004 Plaats 10 $ 1.486.032
Totale weekend omzet VS: $ 64.644.217