Guardians of the Galaxy Vol. 3

Gewoon
Guardians of the Galaxy Volume 3
2023
03/05/2023
langspeelfilm
149 minuten
actie
fantasy
komedie

verdeler

Walt Disney Studios Motion Pictures Walt Disney Studios Motion Pictures

acteur/actrice (19)

Chris Pratt Chris Pratt → Peter Quill/Star-Lord
Zoë Saldana Zoë Saldana → Gamora
Dave Bautista Dave Bautista → Drax 'the destroyer'
Karen Gillan Karen Gillan → Nebula
Vin Diesel Vin Diesel → Groot
Bradley Cooper Bradley Cooper → Rocket
Linda Cardellini Linda Cardellini
Pom Kliementieff → Mantis
Will Poulter → Warlock
Sean Gunn → Kraglin Obfonteri/Young Rocket/Lamb-Shank
Chukwudi Iwuji → 'The High Evolutionary'
Maria Bakalova → Cosmo 'the Spacedog'
Nathan Fillion
Daniela Melchior
Nico Santos
Miriam Shor
Elizabeth Debicki
Michael Rosenbaum

regisseur (1)

James Gunn

producent (1)

Kevin Feige Kevin Feige

director of photography (1)

Henry Braham

uitvoerend producent (5)

Victoria Alonso Victoria Alonso
Louis D'Esposito Louis D'Esposito
Nikolas Korda
Sara Smith
Simon Hatt

scenarist (1)

James Gunn

beeldmonteur (3)

Fred Raskin
Greg D'Auria
Tatiana S. Riegel

productieontwerper (1)

Beth Mickle

artdirector (6)

Samantha Awla
Zach Fannin
Lorgin Flemming
Brittany Hites
Alex McCarroll
Domenic Silvestri

kostuumontwerper (1)

Judianna Makovsky

componist (1)

John Murphy
Guardians of the Galaxy Volume 3

Why MCU. Naar het schijnt zingen Marvelfans die de draad wat zijn kwijtgeraakt in de overdaad aan Marvelfilms en -series heden ten dage nogal eens dat lied. En ze maken daar ook gekke bewegingen bij met de handen boven het hoofd en zo. Cowboys, indianen, bouwvakkers, motards … alle soorten fans hebben er zich naar het schijnt al laten op betrappen. Naar het schijnt, want het kan ook vals nieuws zijn.

Of een flauwe grap. Waar er trouwens – hola, een brugje – geen tekort aan is in Guardians of the Galaxy Vol. 3, officieel de tweeëndertigste titel uit de schier oneindige reeks. Al kun je die andere negenentwintig titels natuurlijk buiten beschouwing laten en dit gewoon zien als de derde en laatste film uit de Guardians of the Galaxy-franchise. De laatste jawel, want regisseur-scenarist James Gunn heeft zijn tenten intussen opgeslagen bij MCU-concurrent DC waar hij eerder al The Suicide Squad de vrije loop liet.

Guardians of the Galaxy Volume 3

Edoch genoeg duiding, over naar de essentie. Verpakt als antwoord op de vraag of Guardians of the Galaxy Vol. 3 een goede tegenzet is voor het zwaar tegenvallende Ant-Man And The Wasp: Quantumania eerder dit jaar. Awel … niet echt. Het is niet zo rotvervelend als dat quantumgehol, maar vergeleken met de eerdere avonturen van de Guardians blijven er toch ook een paar pluimen aan de Plumeau der Genadeloze Kritiek® hangen.

Gunn komt op de proppen met een (te lang) verhaal dat de ticks van de personages weliswaar voedt op kibbelkruissnelheid, en dat is het dan zowat. Ergens siert het hem wel dat hij trouw blijft aan de waarden die hij in de vorige delen reeds op het voorplan had staan – samenhorigheid en familiedynamiek dus – maar ze worden bij tijd en wijlen toch iets te pathetisch. En hol, al waren ze dat de vorige keren eigenlijk ook – maar toen kwam Gunn er nog grotendeels mee weg. Nu moet je al een grote fan van dit stripuniversum zijn om midscheeps geraakt te worden door de emotionele ballast die Gunn tussen de CGI-bombast stopt.

Guardians of the Galaxy Volume 3

Ankerfiguur in Vol. 3 is wasbeer Rocket die dodelijk gewond raakt nadat ene Warlock (Will Poulter) hem kwam ontvoeren. En dat in opdracht van de ook al van de Marvel Comics-pagina’s gerukte High Evolutionary die Rocket destijds als experiment zag tijdens zijn queeste om een superieur ras te creëren. Of zoiets: de plotscharnier wordt in nogal breedsprakerige gestes uit de doeken gedaan, en ergens tussen de negende en zesentwintigste zin ging even het licht uit. Excuus. Acteur Chukwudi Iwuji loopt er trouwens bij alsof hij vijfendertig draaitollen heeft ingeslikt: probeer daar maar eens dreiging in te ontdekken. Best wel geestig dat Iwuji zijn ervaring als Shakespearevertolker hier de vrije loop mag laten, maar in godsnaam … geef die man/dat personage een tube bruistabletten.

Feit is dat Rocket moet worden gered, dat de Guardians daarvoor een paar planeten en ruimtestations moeten enteren en dat op het einde alles weer peis en vree is. De Guardians scheiden daarbij wegen, maar een definitief eind zal het niet zijn daar de terugkeer van Quill al wordt aangekondigd en daar personages onderling toch opduiken in verschillende Marveldelen. Gunn schudt nogal wat vreemde snuiterwezens uit zijn rugzak in Vol. 3: sommige komen uit zijn eigen koker, andere springen uit de strippagina’s. En ze zien er allemaal levensecht uit: zeg maar dag tegen wat CGI allemaal vermag. En blijf zeker even stilstaan bij het productieontwerp van de Orgosphere, een best wel fraaie update van de decors waartussen Barbarella destijds wulps mocht kronkelen.

Dus ja, er valt hier en daar wel wat gein en leut te rapen in deze prent, maar langs de andere kant is het ook allemaal te derivatief. De tijd dat Marvel elke film een eigen cachet probeerde mee te geven – van tweedewereldoorlogthriller over jarenzeventigparanoia tot jarentachtigtienerpret – ligt immers al een aantal jaren achter ons. Vol. 3 is zo goed als volledig inwisselbaar met de vorige twee volumes, en de nieuwigheid en relatieve frisheid daarvan gaan hier kopje onder in de brij der herhaling. Met als resultaat: eens te meer te veel opgeklopte emoties en te weinig substantiële cliffhangerfun. Of hoe Marvel alsnog niet terug op het juiste karrenspoor zit. De volgende keer misschien? Want nummer drieëndertig komt er dit jaar nog aan, hoor. Ja-ha.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
05-05-2023 Plaats 1 $ 118.414.021
12-05-2023 Plaats 1 $ 62.008.548
19-05-2023 Plaats 2 $ 32.407.756
26-05-2023 Plaats 3 $ 20.813.870
02-06-2023 Plaats 4 $ 10.677.998
09-06-2023 Plaats 4 $ 7.228.004
16-06-2023 Plaats 7 $ 5.287.377
23-06-2023 Plaats 8 $ 3.518.000
30-06-2023 Plaats 10 $ 2.020.980


Synopsis

Peter Quill/Star-Lord en zijn zootje ongeregeld zijn terug voor nieuwe avonturen! Daarbij staat het leven van één van hen op het spel en meteen ook het voortbestaan van de Guardians zelf… Peter is nog steeds aan het bijkomen na het verlies van Gamora, maar hij moet zijn team om zich heen verzamelen om zowel het universum als iemand van zijn eigen team te verdedigen. Als deze missie niet succesvol wordt afgerond, zou dat mogelijk kunnen leiden tot het einde van de Guardians zoals we die kennen.