Everything Everywhere All at Once

Gewoon
Everything Everywhere All At Once
2022
20/07/2022
langspeelfilm
143 minuten
actie
sciencefiction
avontuur
komedie
drama

verdeler

The Searchers The Searchers

acteur/actrice (10)

Michelle Yeoh Michelle Yeoh → Evelyn Wang
James Hong James Hong → Gong Gong
Jamie Lee Curtis Jamie Lee Curtis → Deirdre Beaubeirdre
Jenny Slate Jenny Slate → Debbie the dog moeder
Stephanie Hsu → Joy Wang/Jobu Tupaki
Ke Huy Quan → Waymond Wang
Tallie Medel → Becky Sregor
Harry Shum Jr. → Chad
Randy Newman → Raccacoonie (stem)
Biff Wiff → Rick

regisseur (2)

Daniel Kwan
Daniel Scheinert

producent (6)

Joe Russo
Anthony Russo
Mike Larocca
Daniel Kwan
Daniel Scheinert
Jonathan Wang

director of photography (1)

Larkin Seiple

uitvoerend producent (5)

Tim Headington Tim Headington
Michelle Yeoh Michelle Yeoh
Theresa Steele Page
Todd Makurath
Josh Rudnick

scenarist (2)

Daniel Kwan
Daniel Scheinert

beeldmonteur (1)

Paul Rogers

productieontwerper (1)

Jason Kisvarday

artdirector (1)

Amelia Brooke

kostuumontwerper (1)

Shirley Kurata

componist (1)

Son Lux
Everything Everywhere All at Once

Wie? Wat? Waar? Hoe? Huh? Ah ok. Toch? Zo laat de multiversumfilm Everything Everywhere All at Once zich in vraagwoordenmensentaal samenvatten. Een prent die in heel wat filmminnende middens vijf fonkelende sterren of andere triomfantelijke lofbetuigingen krijgt, terwijl hij minder overtuigde medemensen waarschijnlijk eerder diepdonkere oxidatie aan de bilspleet zal bezorgen. Een middenweg schijnt er niet echt te zijn bij deze flitsende conceptfilm van de heren Daniel Kwan en Daniel Scheinert.

Marvelfans en parapsychologe heelalprofessoren weten uiteraard hoe zo’n multiversumvertelsel in elkaar haakt. Wie het in Keulen – al kan dat afhankelijk van het universum waarin je je bevindt ook in München, Lotenhulle, Savannakhet of Bloemfontein zijn – hoort donderen, even opletten a.u.b. De theorie van het multiversum staaft dat je eigenlijk op verschillende plaatsen tegelijk bent, maar dat je je daar niet van bewust bent. Je hebt dus maar weet van één leven tegelijkertijd. Je kan dus nu wel deze zinnen aan het lezen zijn, zonder dat je het weet kan je lichaam op dit moment ook ergens actief zijn in een adoptiehuis voor verwaarloosde miereneters of zelfs ergens op een vreemde planeet roomsoezen aan het katapulteren zijn. Zotte theorie best wel eigenlijk zo, en een die een bodemloos vat creatieve mogelijkheden opent. En die grijpen Kwan en Scheinert gretig.

Everything Everywhere All at Once

Ze trekken hun multiversumkaart om er een meditatief schouwspel mee op poten te zetten waarin nihilisme een existentiële spiegel krijgt voorgehouden, waarin intermenselijke relaties onder de loep worden genomen en waarin meer specifiek een moeder en een dochter dichter naar elkaar toegroeien. Kortom, een schouwspel waarin naar de zin van het leven wordt gezocht en waarin zelfs plaats is voor absurde Monty Pythoneske kolder. Net zoals er plaats is voor martial arts, sciencefiction, fantastiek, popcultuur en contextuele metaverbanden tussen yin, yang en Chang. Een gebrek aan ambitie kan je beide heren alvast niet verwijten. Inpikken op de Marvelmultiversumtrend doen ze trouwens niet, daar zij al volop aan hun scenario aan het sleutelen waren toen Spider-Man in animatievorm voor de eerste keer kwam multiversen.

Op de breuklijn van de multiversums staat Michelle Yeoh als ietwat stugge Chinese die in onmin leeft met haar tienerdochter, nog niet weet dat haar man van haar wil scheiden, haar bejaarde vader een blok aan haar been vindt en tegelijkertijd ook belastinginspecteur Jamie Lee Curtis die het op haar wasserette heeft gemunt moet zien te paaien. Haar man wordt trouwens vertolkt door Ke Huy Quan die tijdens zijn jonge jaren voor ieder jarentachtigkind een held was met zijn vertolkingen in Indiana Jones And The Temple Of Doom en The Goonies. Nadien ruilde hij de schijnwerpers in voor een zelfgekozen anonimiteit en een carrière als stuntchoreograaf. Maar in deze ‘hoe waarom effe dimmen’-film heeft hij dus zijn eerste volwassen hoofdrol te pakken.

Everything Everywhere All at Once

Yeoh komt via een multiversie van Quan te weten dat ze ook op andere plaatsen leeft en dat kwaadaardige krachten uit die multiversa het einde van de wereld kunnen veroorzaken. Aan Yeoh de taak om dat kwaad te stoppen en te ontdekken dat haar eigen leven zelfs in het meest onbeduidende universum – dat van ons – van waarde is. Dat Yeoh zich duchtig amuseert in haar vele gedaantes is duidelijk. Het zou jammer zijn mocht ze dat niet doen, daar deze rol praktisch speciaal voor haar is geschreven door de twee Daniels. Toch is Yeoh niet de reden waarom deze prent een cultsucces werd: de reden daarvoor is volledig op het conto te schrijven van de visuele omkadering en van de bij de pinken zijnde marketinghype daarrond.

Als je mee bent of mee wil gaan zal je waarschijnlijk wel kunnen smullen van een universum waarin iedereen hotdogworstvingers heeft of eentje waarin er met dildozwaarden en ander intiem rubberplastiek wordt gevochten. Als je niet mee wil gaan, wachten je een zware twee uur en twintig minuten die qua ondoorgrondelijke metaquatsch niet moeten onderdoen voor de zwansretoriek van The Matrix Resurrections.

Te nemen of te laten dus, dit kijkstuk dat alvast geen spek was voor de Filmfreakbek. Kan gebeuren. Zowel aan bakboord, stuurboord als midscheeps.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
01-04-2022 Plaats 7 $ 1.078.529
08-04-2022 Plaats 6 $ 6.059.263
15-04-2022 Plaats 4 $ 6.187.118
22-04-2022 Plaats 6 $ 5.425.446
29-04-2022 Plaats 5 $ 5.542.515
06-05-2022 Plaats 5 $ 3.528.416
13-05-2022 Plaats 5 $ 3.319.646
20-05-2022 Plaats 6 $ 3.135.928
27-05-2022 Plaats 6 $ 2.463.491
03-06-2022 Plaats 6 $ 2.020.893
10-06-2022 Plaats 7 $ 1.306.056
17-06-2022 Plaats 7 $ 942.159
24-06-2022 Plaats 8 $ 498.362
01-07-2022 Plaats 8 $ 551.974

Genomineerd voor 11 Academy Awards/Oscars (2023):
• Best Film
• Directing (Daniel Scheinert & Daniel Kwan)
• Actor in a Supporting Role (Ke Huy Quan)
• Actress in a Supporting Role (Jamie Lee Curtis)
• Actress in a Supporting Role (Stephanie Hsu)
• Actress in a Leading Role (Michelle Yeoh)
• Original Screenplay (Daniel Scheinert & Daniel Kwan)
• Film Editing (Paul Rogers)
• Original Score (Son Lux)
• Original Song (Son Lux, "This Is a Life")
• Costume Design

Winnaar in de categorieën beste film, regisseur, origineel scenario, beste vrouwelijke hoofdrol, beste vrouwelijke bijrol, beste mannelijke bijrol en montage.Synopsis

Evelyn heeft samen met haar man Waymond een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen. Exact op het moment dat het allemaal teveel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en is Evelyn niet langer alleen een wasserettehouder, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok of misschien de heldin die iedereen al die tijd nodig had.