Don't Breathe 2

Matig
Don't Breathe 2
2021
15/09/2021
langspeelfilm
98 minuten
horror
thriller

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (3)

Stephen Lang Stephen Lang → Norman Nordstrom
Brendan Sexton III
Madelyn Grace

regisseur (1)

Rodo Sayagues

producent (3)

Sam Raimi Sam Raimi
Fede Alvarez
Rob Tapert

director of photography (1)

Pedro Luque Briozzo

uitvoerend producent (6)

Stephen Lang Stephen Lang
Nathan Kahane
Joe Drake
Erin Westerman
Andrew Pfeffer
Rick Jacobson

scenarist (2)

Fede Alvarez
Rodo Sayagues

beeldmonteur (1)

Jan Kovac

productieontwerper (1)

Dave Warren

kostuumontwerper (1)

Carlos Rosario
Don't Breathe 2

Krijgt werkelijk alles dan een sequel? Neen hoor, maar wel veel. Zo ook de horrorthriller Don’t Breathe uit 2016. Het vervolg doet het eenvoudig met het nummertje 2: geen Romeinse cijfers, geen ondertitel, geen noppes … de basis volstaat om duidelijk te maken dat dit vervolg (bijna) meer van hetzelfde is.

Blinde psychopaat en van mijn erf-roeper van dienst is nog steeds ex-Navy SEAL Norman Nordstrom (Stephen Lang in reprisemodus) en die heeft zich na de huisinvasie uit de eerste film teruggetrokken in een huis in een voorstad van Detroit waar hij met zijn elfjarige ‘dochter’ (Madelyn Grace) en zijn rottweiler woont. Alles peis en vree dus voor ‘Norm? Nope, anders zou er geen sequel zijn, tenzij een zeer experimentele met als belangrijkste wapenfeit Norman die zijn tanden poetst, zijn sla zwiert en zijn pastinaken afborstelt.

Don't Breathe 2

Zijn huis wordt ditmaal niet binnengedrongen door inbrekende twintigers, maar door een stel mallotige geweldenaars. Die zijn er trouwens niet zomaar want de leider van de bende heeft zowaar een geldige reden om Norman het vuur aan de blinde schenen te leggen. Die reden bevindt zich in spoilerquarantaine maar weet dat die reden op zijn beurt leidt naar een buitenzinnige andere twist die op het lijf is geschreven van liefhebbers van pure pulp. Maar die pulp levert helaas geen goede film op: de krochten en bochten zijn veel te geforceerd om steek te houden, de weinig aan de verbeelding overlatende tuin- en timmertuigengore leidt soms meer af dan te engageren en er zijn maar weinig ideeën die tegen de muur worden gegooid die echt blijven kleven. Opvallend is wel dat Lang hier eigenlijk niet meer de slechterik is in het geheel, maar een soort averechtse superheld die een meisje – en een hond – van een gewisse dood redt. Maar ook die scharnierwende levert geen goede film op.

Don't Breathe 2

Don’t Breathe 2 is het regiedebuut van de Urugayaan Rodo Sayagues, en dat is geen onbekende voor Fede Alvarez, de regisseur van de vorige Don’t Breathe. Sayagues werkte met Alvarez mee aan diens kortfilms, aan zijn Evil Dead-remake en aan Don’t Breathe zelf. Dikke vrienden dus, en het feit dat Sayagues ditmaal ook mag/kan regisseren kan je zeker zien als een vriendendienst. Alvarez bleef trouwens aan boord als coscenarist en coproducent. Visueel en stilistisch is er bijna geen verschil met de eersteling: donkere fotografie, een vervallen huis als voornaamste locatie, veel schaduw, weinig licht … een stijlbreuk met de film van vijf jaar eerder is het geenszins. Maar waar die nog het voordeel van de verrassing had - en daardoor best ok was - moet deze hobbelige opvolger het doen met voorspelbare herhaling, kronkelige verhaallijnen en een nijpend tekort aan zuurstof.

Of hoe Don’t Breathe 2 een paar serieuze sporten lager op de ladder staat dan Don’t Breathe 1. Een Don’t Breathe 3 hoeft trouwens niet, dank u.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
13-08-2021 Plaats 2 $ 10.622.473
20-08-2021 Plaats 4 $ 5.051.607
27-08-2021 Plaats 5 $ 2.861.598
03-09-2021 Plaats 6 $ 2.300.590
10-09-2021 Plaats 7 $ 1.156.755
17-09-2021 Plaats 9 $ 671.096


Synopsis

Een paar jaar na de eerste dodelijke inbraak in Norman Nordstrom's huis, leeft hij een rustig en vredig leven. Maar zijn oude zonden halen hem in...