Back to the Future (trilogie) (dvd)

Bijna zeer goed
Back To The Future (trilogie) (DVD)
2020
dvd
328 minuten
avontuur
16:09

Begin de jaren tachtig lopen regisseur Robert Zemeckis (Forrest Gump, Cast Away) en scenarist Bob Gale rond met het idee een film te maken over kinderen, ouders en tijdreizen. Vaak luisteren we vol verbazing naar de verhalen van onze ouders uit hun jeugdjaren. Het is voor adolescenten moeilijk te vatten dat hun ouders ook ooit jong, slank en stapelverliefd waren. Hoe gek zou het niet zijn als we in plaats van enkel te kijken naar oude foto's, terug zouden keren in de tijd en onze ouders leren kennen als jong volwassenen. Het idee voor Back to the Future is geboren.

Toch duurt het tot 1984, als Zemeckis voor het eerst action schreeuwde. Het is niet zonder enige moeite dat ze het project verkopen. De verhaallijn blijkt voor de ene filmstudio te braaf in vergelijking met andere tienerfilms zoals Fast Times en Animal House, terwijl Disney zich niet kan verbranden aan een moeder, die verliefd wordt op haar eigen zoon. Pas nadat Zemeckis met Romancing the Stone een hit scoort, krijgt hij groen licht. Eric Stoltz (Rob Roy) wordt door de filmstudio gekozen voor de hoofdrol van Marty McFly. Lang heeft het niet geduurd. Stoltz mist de uitstraling en de humor die Zemeckis noodzakelijk acht. In komt Micheal J. Fox gewandeld. Overdag werkt Fox aan de televisieserie Family Ties en in de avond repeteert hij voor Back to the Future.

De film gaat over een jonge knul die naar de jaren vijftig terugreist en kennismaakt met zijn toekomstige ouders en hun rivalen. Back to the Future wordt een wereldwijd succes. Zo'n dikke vijf jaar later blikt Zemeckis op 11 maanden tijd de sequel én het derde luik in. In deel 2 reist Fox naar het verleden, een alternatief heden én de toekomst om een fout uit het eerste deel te herstellen. In deel 3 staat het wilde westen centraal, waarin Doc Brown (Christopher 'Great Scott' Lloyd) mogelijk wordt neergeknald door eeuwige aartsrivaal Tannen (Thomas F. Wilson).

Fans van Micheal J. Fox en de trilogie Back to the Future hebben reden tot juichen. Nu kan je deze drie klassiekers, want dat zijn ze zeker, bewonderen op dvd. En het blijft daar niet bij. De trilogie wordt uitgeven als een boxset met extra's, extra's en nog eens extra's. Goed voor 5 uur! Elke dvd bevat een overvloed aan weggelaten scènes, een blik achter de schermen, bloopers, tekeningen, en audio commentaar. Het maakt onze job er niet gemakkelijker op, maar het is wel stukken aangenamer. Je komt bijvoorbeeld te weten dat ze oorspronkelijk aan een ijskast dachten als tijdmachine, maar kleine kinderen zouden dit dan willen naäpen, waardoor het uiteindelijk de beroemde Delorean wagen werd. Mis zeker 'the making of' van deel 1 niet, want Steven Spielberg met lang haar en een veel te grote bril, typerend voor de jaren tachtig, zie je nergens anders!

Didier Van Hoorebeke

Extra's

  • Informatieboekje, 'The Making Of' featurette
  • Making the trilogy
  • Audio commentaar Robert Zemeckis en Bob Dale
  • Deleted scenes, bloopers
  • Productie archief met foto's, storyboards en props
  • Storyboard vergelijking met de uiteindelijke film
  • Bioscooptrailer, make-up testen
  • Wist U dat? (anekdotes tijdens het bekijken van de film)
  • Hover board test op locatie
  • ZZ TOP Muziek video doubleback