Army of Darkness

Goed
Army of Darkness
1993
09/12/1993
langspeelfilm
88 minuten
horror

acteur/actrice (8)

Bruce Campbell Bruce Campbell →  Ash
Embeth Davidtz Embeth Davidtz →  Sheila
Bridget Fonda Bridget Fonda →  Linda
Sam Raimi Sam Raimi → ridder in sweatshirt en Sneakers
Marcus Gilbert →  Koning Arthur
Ted Raimi → bediende in S-Mart/Krijger/behulpzame bewoner
Angela Featherstone → meisje in S-Mart
Ian Abercrombie

regisseur (1)

Sam Raimi Sam Raimi

producent (1)

Robert Tapert

Army of Darkness, het afsluitende deel van Sam Raimis gruwelthriller Evil Dead laat de tot op het bot doordringende horror vallen en concentreert zich volledig op de frenetieke cameravoering en magnetiserende humor.

Aan het eind van Evil Dead 2 verzeilde pantoffelheld Ash (een sublieme Bruce Campbell) in de middeleeuwen, en om zo snel mogelijk terug te keren naar ons gezellige tijdperk heeft hij Necronomicon, het boek der doden, nodig dat verborgen ligt op een sinister kerkhof.  Het boek vinden is zelfs voor Ash geen probleem, doch wanneer hij de verkeerde spreuk leest, verrijzen alle kerkhofbewoners die prompt een plundertocht organiseren om de burcht van koning Arthur te veroveren.

Aan Ash om zijn flater goed te maken, al wordt hij daarbij wel geconfronteerd met zijn kwaadaardige dubbelganger Evil Ash die het skelettenleger aanvoert...

Army of Darkness is de enige Evil Dead film die voor een mayor studio en voorzien van een groot budget is gedraaid.  Visueel zit alles dus meer dan OK, maar dat was bij de low budget voorgangers ook reeds het geval.

Verhaaltechnisch mocht Raimi echter zijn zin niet doordrijven, wat het nogal bruuske einde verklaart.  Raimis oorspronkelijk tien minuten langer durende versie (die eenmalig vertoond werd op een Spaans filmfestival) is meteen op weg om een felbegeerd collector's item te worden, al is zelfs deze studioversie prachtige fantastische cinema gehakt uit het beste hout van de bovenste plank.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
19-02-1993 Plaats 6 $ 4.424.535
26-02-1993 Plaats 9 $ 2.274.285


Synopsis

Derde luik uit de Evil Dead-serie gesitueerd in de Middeleeuwen.