Alive

Bijna zeer goed
Alive
22/04/1993
1992
langspeelfilm
125 minuten
drama

verdeler

Buena Vista Buena Vista

acteur/actrice (15)

Ethan Hawke Ethan Hawke →  Nando Parrado
Vincent Spano →  Antonio Balbi
Josh Hamilton →  Robert Canessa
Bruce Ramsay →  Carlitos Paez
John Haymes Newton →  TinTin
David Kriegel →  Gustavo Zerbino
Kevin Breznahan →  Roy Harley
Sam Behrens →  Javier Methol
Ileana Douglas →  Lilliana Methol
Jack Noseworthy →  Bobby Francois
Christian Meoli →  Federico Aranda
Jake Carpenter →  Alberto Antuna
Michael Delorenzo →  Rafael Cano
José Zuniga →  Fraga
Danny Nucci →  Hugo Diaz

regisseur (1)

Frank Marshall

producent (2)

Robert Watts
Kathleen Kennedy

Een chartervlieguit met een Uruguayaans rugbyteam en hun familiale entourage aan boord vliegt boven het Andesgebergte met bestemming Chili Waar een doordeweekse wedstrijd moet afgewerkt worden. Plots komt het toestel in een noodweer terecht en kwakt tegen een verdoken bergtop. Het vliegtuig wordt uiteengereten en het passagiersgedeelte wordt weggekatapulteerd tot op een desolate bergflank.

Het veertigtal overlevenden is op zichzelf aangewezen om te overleven temidden van dode en gewonde vrienden, waanzin, honger en barre vriestemperaturen. Vullen ze hun eerste dagen nog enigszins met de hoop op een efficiënte reddingsactie van de hulpploegen, wanneer ze een week na de crash via een gespaard gebleven radiootje vernemen dat de zoekacties gestaakt zijn, steekt de wanhoop uiteraard de kop op.

Totdat de sterksten van de groep besluiten om een lange en gevaarlijke voettocht te ondernemen over de ruwe, besneeuwde Andesbergtoppen om op eigen houtje de bewoonde wereld te bereiken. Om de naderende uitputting door honger en de daaruit voortvloeiende hongersdood buiten spel te zetten moeten ze een emotionele gewetensknoop doorhakken : bij gebrek aan voedselvoorraden beginnen de overlevende met het systematisch verorberen van hun dode makkers...

Dit boeiende en op ware feiten gebaseerde materiaal (de ramp voltrok zich begin 1972) heeft zoals het gros van de ware verhaalconstructies te kampen met een gediversifieerde plotaanpak, genre ‘te veel informatie op te weinig tijd’. Waar dit vroeger al wel eens een struikelblok vormde, weet “Alive” dit euvel in zijn voordeel over te takelen. Indien dit gruwelijke verhaal immers niet echt gebeurd was, konden de makers dit geheel nooit zo geïnspireerd schokkend laten overkomen. Met de wetenschap in het achterhoofd dat de filmversie slechts een minieme fractie van de onmenselijke werkelijkheid is, blijft de prent constant imponeren. Vooral het laatste deel, waarin de overlevenden herhaaldelijke pogingen op touw zetten om te ontsnappen uit hun isolement is inhoudelijk, maar ook cinematografisch erg sterk.
Niet gespeend van zwarte humor is het voorts bv. ook opmerkelijk hoe de mannen temidden van de gruwelijke ellende hun waardering voor het panoramische bergdecor blijven behouden.

De vast bestaat hoofdzakelijk uit onbekende acteurs, op een paar uitzonderingen, Ethan Hakwe (“Dead Poets Society”, “White Fang”) en Vincent Spano (in het begin van de jaren 80 eventjes een tieneridool), na. Onbekend maakt onbemind, waardoor de film dan ook constant geloofwaardiger blijft dan moest pakweg Kevin Costner in de sneeuw ronddwalen, hetgeen het waargebeurde aspect van het verhaal een flinke deuk zou toebrengen.
Frank Marshall, Spielbergs hulpje bij zowat zijn gehele oeuvre en regisseur van de beestige spinnenthriller “Arachnopobia” houdt het verhaaltempo strak en leidt met professionele hand de film naar een pakkend geheel. Gelukkig maar, want een dergelijk sterk gegeven onbenut laten en doen verzanden in een pover resultaat, dat zou pas erg geweest zijn.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
15-01-1993 Plaats 3 $ 8.624.292
22-01-1993 Plaats 3 $ 5.909.826
29-01-1993 Plaats 5 $ 3.810.045
05-02-1993 Plaats 8 $ 3.333.222

Synopsis

Op vrijdag 13 februari 1972 stortte een vliegtuig met bestmming Chili neer in het Andesgebergte. Aan boord bevond zich o.a. het rugbyteam van een college uit Montevideo, in Uruguay. De zichtbaarheid was barslecht . Eén van de vleugels van het toestel raakte een bergwand en brak los van de romp. Ook de andere vleugel werd beschadigd. Uiteindelijk kwam het vliegtuig tot stilstand op een besneeuwde flank van de Tinguirica vulkaan, op ongeveer 3.500 meter hoogte. Als bij wonder overleefden de meeste passagiers de klap. Velen waren echter zwaar gewond.
Nando Parrado (Ethan Hawke), Ontonio Balbi (Vincent Spano), Robert Canessa (Josh Hamilton) en hun lotgenoten wachttetn een week lang vruchteloos op de hulp. Acht dagen na het ongeluk vername ze via een transistorradio dat de zoekacties waren gestaakt. De schaarse levensmiddelen raakten op. In helse weersomstandigheden trachtten ze te overleven. Toen verlieten Nando en Roberto het kamp en trokken tevoete doorheen het Andesgebergte. Ze bereikte de beschaafde wereld op 23 december 1972...