Simone Signoret

Simone Henriette Charlotte Kaminker
Simone Signoret

°

25-03-1921
Wiesbaden
Duitsland

+

30-09-1985
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

Het gezin Signoret werd verscheurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar Joodse vader vluchtte naar Engeland en sloot er zich aan bij de Vrije Fransen van De Gaulle waarna Simone in Parijs haar uiterste best deed om haar moeder en haar andere kinderen te onderhouden tijdens de bezetting door het geven van privélessen Engels en te werken als typiste. Alain Resnais was haar jeugdvriend die haar gaandeweg warm maakte voor de filmwereld. Zoals zovele actrices was ze eerst te zien als figurante maar groeide verder door zodat ze in 1946 te zien was in hoofdrollen. Ze speelde zich voor het eerst echt in de kijker met Dédée d’Anvers (1948) en Manèges (1950), beide geregisseerd door Yves Allégret, haar latere echtgenoot. De twee waren slechts twee jaar getrouwd, Catherine Allégret (°1946) was hun dochter. Met haar rol van een prostituee in La Ronde van Max Ophüls brak ze internationaal door. Signoret speelde regelmatig de rol van slet of een vrouw met liefdesverdriet zoals in Casque d’Or van Jacques Becker, Thérèse Raquin van Marcel Carné en natuurlijk Les Diaboliques van Henri Clouzot.

Nadat ze was gescheiden van Allégret trouwde ze in 1951 met acteur en zanger Yves Montand, de twee waren samen te zien in verschillende films. Simone Signoret maakte ook films buiten Frankrijk, zo won ze een Oscar voor haar rol in de Britse film Room at the Top. Andere vermeldenswaardige rollen waren die in Ship of Fools, Games en die van hoerenmadam Rosa in La Vie devant soi.

Signoret was ook politiek actief met een uitgesproken sympathie voor de linkse strekking.

In 1976 werd haar autobiografie uitgebracht onder de titel Nostalgia But’s What It Used to Be (originele titel : La Nostalgie n’est plus ce qu’elle était). Ze schreef haar memoires ook nog neer in Le Lendemain, cela était souriante ? (1979) én ze schreef een boek met de titel Adieu, Volodia (1985).

Oscars ® 1960 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Room at the Top

Beelden prijsuitreiking(en)

1960 : Simone Signoret wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice in een hoofdrol (Actress) voor Room at the Top.