Sal Mineo

Salvatore Mineo
Sal Mineo

°

10-01-1939
Bronx
New York
Verenigde Staten

+

12-02-1976
genomineerd Oscars ® 1956
genomineerd Oscars ® 1961
2 keer genomineerd voor een Oscar

Sal Mineo is van Siciliaanse afkomst. Op 8-jarige leeftijd werd hij van school gestuurd omdat men hem zag als een onverbeterlijke herrieschopper. Hij ging danslessen volgen en kreeg twee jaar later een rol in het Broadway-stuk The Rose Tattoo.

In Hollywood kreeg hij in het begin enkel kleine rollen maar werd wel gezien als een soort James Dean waarvan verwacht werd dat hij een enorme invloed zou hebben op een volledige generatie. In 1952 was hij te zien als zoon van Yul Brynner in The King and I. In 1955 maakte hij zijn langspeelfilmdebuut.

In Rebel Without a Cause vertolkte hij de rol van Plato, de vriend van het hoofdpersonage James Dean die de held was in de film. In de film wordt Mineo zonder enige reden doodgeschoten door de politie.

In Exodus speelde hij de rol van een Israëlische guerilla. Naarmate zijn carrière vorderde kreeg hij minder en minder goede filmrollen.

In 1971 kreeg hij de mogelijkheid om The Last Picture Show te regisseren maar hij liet de eer aan Peter Bogdanovich. Enige tijd later sloot hij zich aan bij het theater in Los Angeles maar was ook te zien in televisie-producties. En hij mag dan wel gepast hebben voor de regie van de vermelde langspeelfilm, hij stond wél in voor de regie van het toneelstuk Fortune and Men’s Eyes dat ook op Broadway te zien was.

De manier waarop zijn personage aan zijn eind kwam in Rebel Without a Cause sloot aan bij het einde van zijn eigen leven dat al even dramatisch was : Sal Mineo werd toen hij pas 37 jaar was doodgestoken voor zijn woning in Hollywood toen hij terugkeerde van de repetities voor een toneelstuk. Op het hoogtepunt van zijn carrière stond hij daarenboven gekend onder de bijnaam the siletto kid wanneer hij weer eens de rol van een gekwelde tiener vertolkte.
Een mens zou voor minder zeggen dat toeval niet bestaat.

Oscars ® 1961 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Exodus
Oscars ® 1956 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Rebel Without a Cause