Crime in the Streets

Goed
Crime in the Streets
1956
langspeelfilm
90 minuten
misdaad
drama

acteur/actrice (9)

John Cassavetes
Mark Rydell
Virginia Gregg
Denise Alexander
Will Kuluva
Peter Votrian
Malcolm Atterburry

regisseur (1)

Don Siegel

Jongeren: je benaderde ze midjaren vijftig precies enkel maar het best als je zelf bewapend was met insectenspray, een maliënkolder en een tuubje vaseline. Want ze waren gevaarlijk dat tuig, zo blijkt uit stichtende films als Rebel Without A Cause en Blackboard Jungle. Al mag je uiteraard ook het onbegrip van hun ouders en andere volwassenen een veeg met de koekenpan geven want de generatiekloof en apathie zijn/waren redenen waarom youths soms wel eens hun eigen ruiten inslaan. Of die van iemand anders.

Crime In The Streets vindt netjes aansluiting bij andere botsende jeugd-films uit de jaren vijftig en deelt zelfs Sal Mineo met de cast van Rebel Without A Cause. Crime In The Streets is van origine een televisiespel, een soort voor televisie verfilmd toneel. Uit die televisiespelen kwamen later heel wat gelauwerde films voort zoals Marty, Days of Wine and Roses en 12 Angry Men. Met die laatste deelt Crime In The Streets scenarist Reginald Rose. Sidney Lumet kreeg de eer en het genoegen om in 1958 van Roses twaalf boze mannen een mooie film te maken, Don Siegel mocht twee jaar eerder al hetzelfde doen met deze straat der misdaad. Een film die in tegenstelling tot Twelve Angry Men geen klassieker werd, maar ergens bleef steken in de solide annalen van de B-filmgeschiedenis. En dat in het jaar dat Siegel met Invasion Of The Body Snatchers wel midden in de roos schoot.

Scenariomatig voegt Crime In The Streets weinig toe aan het genre. Hangjongeren hangen rond in de straten van New York en leggen in bendevorm elkaar het vuur aan de schenen. De crux in de plot is de doet-ie-het-of-doet-ie-het-nietbeslissing van een jong heethoofd om zijn buurman – die een van zijn bendemakkers bij de politie verklikte – te vermoorden. Opvallend: de rol van het heethoofd wordt vertolkt door een intense John Cassavetes, die toen al 27 was maar desalniettemin in de huid van een achttienjarige kruipt. Niet de enige toekomstige regisseur die hier acteert: de rol van zijn spitsbroeder wordt vertolkt door Mark Rydell die later werken als The Reivers, The Cowboys, The Rose en The River op zijn regiecurriculum zou plaatsen. Cassavetes en Rydell hernemen hier trouwens hun rollen uit de televisieversie van een jaar eerder.

Uitkijken in de cast mag je daarnaast ook nog doen naar James Whitmore als sociaal welzijnswerker die probeert te vermijden dat de opgekropte woede van Cassavetes escaleert in een onontkoombare tragedie.

Alex De Rouck

Synopsis

Jeugddelinquenten beramen een bendemoord en komen hierbij in conflict met een maatschappelijk werker.