Richard M. Sherman

Richard M. Sherman

°

12-06-1928
New York City
New York
Verenigde Staten
winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen

Richard M. Sherman liep school aan het Bard College. Hij is de broer van Robert (B.) Sherman. De twee verwierven al snel enige bekendheid als een duo van componisten/tekstschrijvers. Tall Paul, Het liedje dat ze schreven voor Annette Funicello werd een grote hit, er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Op die manier ontsnapten ze ook niet aan de aandacht van Walt Disney die het duo in 1960 een contract bezorgde waardoor ze in één klap de status kregen van belangrijkste liedjesschrijvers van/voor de studio.
Het was het begin van een tien jaar durende samenwerking waarin het duo meer dan 150 liedjes schreef die te horen waren in 27 langspeelfilms en tientallen tv-producties. Thema-liedjes als The Wonderful World of Color, The Tiki Tiki Tiki Room, Winnie the Pooh, A Great Big Beautiful Tomorrow, A Spoonful of Sugar, Supercalifragilisticexpialidocious en Feed The Birds (uit Mary Poppins) werden aanzien als de Disney standaard. Niet onbelangrijk: het laatst vermelde nummer was het favoriete nummer van... Walt Disney. Een ander belangrijk en gekend nummer is natuurlijk ook Chim Chim Cher-ee uit diezelfde film Mary Poppins.
De twee schreven niet alleen muziek voor nog meer succesvolle animatiefilms als The Jungle Book en De aristokatten maar ook voor The Parent Trap (1961). Het nummer Let's Get Together van Hayley Mills stond in 1961 bovenaan in de nationale hitparade.

In de jaren '70 kozen ze er voor om freelance te gaan werken. Ze begonnen ook met het schrijven van scenario's maar bleven ook de muziek én de teksten schrijven voor films die zich richtten op kinderen.

De broers waren ook verantwoordelijk voor het meest vertaalde en zo mogelijk het meest gespeelde nummer op aarde, It's a Small World (After All).

In 1990 kregen de broers Sherman van The Walt Disney Company de status van Disney Legends, een eer die ze bijzonder waardeerden.

In 1999 brachten ze Walt's Time: From Before to Beyond uit, een autobiografisch werk in de vorm van een soort plakboek, een collector's item voor elke Disney fan!

De broers waren ook verantwoordelijk voor muziek in Piglet's Big Movie (2003).

Zelfs op leeftijd bleef RIchard M. Sherman betrokken bij heel wat films. Zo was hij nog muziek-consulent voor Saving Mr. Banks (2013) en eigenlijk meer dan dat. In de film was er heel wat muziek te horen die geschreven was door Richard en zijn broer, inbegrepen A Spoonful of Sugar en Jolly Holiday, alle twee gezongen door Julie Andrews.

De Sherman broers hebben werkelijk tijdloze muziek geschreven. Getuige daarvan het nummer Cliffhanger II, uitgevoerd door Irwin Kostal, te horen in Belfast (2021).

Oscars ® 1965 Gewonnen Beste nummer
Chim Chim Cher-ee - muziek en tekst
Mary Poppins
Gewonnen Muziek
Voornamelijk originele muziek
Mary Poppins

Beelden prijsuitreiking(en)

1965: Richard M. Sherman wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste nummer voor Mary Poppins.
1965: Richard M. Sherman wint Academy Award/Oscar in de categorie Muziek (voornamelijk originele muziek) voor Mary Poppins.