Piglet’s Big Movie - Knorretjes Grote Film
verdeler
acteur/actrice (8)
regisseur (1)
producent (1)
Winnie de Poeh heeft een nieuw plannetje uitgedokterd om in het 'Hundred Acre Wood' (1 acre = 4.047m²) aan lekkere honing te komen. Eerst en vooral moet op zoek gegaan worden naar een zwerm bijen. Hierna moet het konijn de groep bijen lokken door middel van zijn prachtige muziek. Eenmaal de gonzende diertjes de plaats verlaten hebben waar de lekkere zoete honing ligt opgestapeld, is het een koud kunstje om die door Pooh en zijn kameraad te laten opvangen. Maar... het plannetje loopt mis. De bijen worden zenuwachtig van de valse muziek en zetten de aanval in op de maker van het helse lawaai. De grote afwezige bij het gezelschap dat zo aan honing probeert te komen, is natuurlijk Knorretje. Die doet niet mee aan hun opdracht omdat hij er volgens hen te klein voor is. Wanneer Pooh en zijn vriendjes dan toch van zijn hulp willen gebruik maken, blijkt Knorretje verdwenen te zijn ! Het enige wat is achtergebleven is het plakboek van onze roze vriend. De tekeningen die erin staan bewijzen hoe belangrijk de vrienden van Knorretje wel zijn voor hem. Maar Knorretje is nergens meer te vinden ! Met Knorretjes schetsen en gekleurde tekeningen in de hand/poot (eigenlijk een verzameling van alle belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven) probeert men die als kaart te gebruiken en gaat men op zoek naar hun kameraad.
De synopsis spreekt voor zich : Piglet's big movie is een film die zich, meer nog dan de doorsnee animatiefilm van Disney, richt tot de kleintjes. Het heeft weinig sprookjesachtigs, de leuke woordspelingen ontbreken, maar het is toch een leuke animatiefilm, met goeie filmmuziek ook van Carly Simon. Zij kan er vanaf nu prat op gaan dat ze verantwoordelijk was voor The Piglet Song - If I wasn't so small... Wij zagen de film zelfs zonder ondertitels, wat erop wijst dat enkel de aanwezigen in zaal 2 van Kinepolis Brussel tijdens deze vertoning de originele versie van de film zullen hebben kunnen zien en begin juli enkel de Nederlands gesproken versie in de zalen zal te zien zijn. Bij Piglet's big movie heeft men bijzonder strikt de bezetting van de Pooh-verhalen van A. A. Milne voor ogen gehouden. Voor zover wij weten zijn alle hoofdpersonages in de film ook in de boeken/verhalen terug te vinden, inclusief Janneman Robinson die eigenlijk Christopher Robin heet in de originele film (stem van de 11-jarige Britse acteur Tom Wheatley die daarmee zijn voiceover animatie-debuut maakt bij Disney). Het was verrassend om aan het eind van deze animatiefilm nog een stukje Carly Simon live aan het werk te zien, een soort videoclipje dus na een animatiefilm. Zij is verantwoordelijk voor alle liedjes in de film, soms bijgestaan door de (stemmetjes van) Pooh en Teigetje.
Wat de stemmetjes betreft verdient John Fiedler zeker een eervolle vermelding, hij is de enige die 35 jaar lang al zijn stem ontleent aan Knorretje in de vele (kortere) Pooh-avonturen die aan deze grote film voorafgingen…Jim Cummings neemt de stem van zowel Pooh als die van Teigetje voor zijn rekening. Wie blijft zitten bij de aftiteling zal opmerken dat heel wat Oosterse/Japanse namen in de eindgeneriek zijn opgenomen. Logisch, want nadat men in de Disney-Studio's in Burbank California het groen licht gaf voor de film, werd alle materiaal overgemaakt aan Walt Disney Animation Japan, waar meer dan 300 mensen werkten aan het eindproduct. Om ervoor te zorgen dat de definitieve film werd wat de regisseur ervan verwachtte, stuurde men zelfs een videocassette mee naar Tokyo waarop Glebas één en ander duidelijk maakte, voorzien van een Japanse audiotrack zodat men het allemaal wel goed snapte, uiteraard.
Piglet's big movie is de tweede langspeelfilm die onze zalen haalt na The Tigger Movie (Teigetjes film) uit 2001. Dat betekent niet dat de figuurtjes nooit eerder in een bioscoopzaal te zien waren. Kortere avontuurtjes als Winnie the Pooh and the Blustery Day (Oscar in 1968 !) werden in 1977 nog gecompileerd tot The many adventures of Winnie the Pooh. Het begon overigens eigenlijk allemaal in 1921 (!) toen de jonge Christopher Robin Milne een teddybeer kreeg voor zijn verjaardag die de naam Edward kreeg. De jaren die hierop volgden verzamelde het kereltje nog verschillende knuffeltjes waaronder een ezel, een kangoeroe of twee, een varken en een gestreepte tijger (de uil en het konijn zijn gebaseerd op de dieren die vlakbij de boederij woonden van de familie in East-Sussex). Toen Christopher vier jaar oud was, ging hij naar de zoo van Londen waar hij kennis maakte met een Canadese zwarte beer met de naam Winnie (afkorting van 'Winnipeg' van waar hij afkomstig was). Het waren deze gebeurtenissen die vader Milne ertoe hebben aangezet om de gekende verhalen te gaan schrijven.
Reken maar dat de klein mannen er zullen van genieten wanneer ze de figuurtjes nog groter dan levensgroot op het witte doek zien tot leven komen. Regisseur Francis Glebas zegt dat in tegenstelling tot veel kinderfilms de dag van vandaag in zijn film geen slechterikken te zien zijn. Ik geloof echt dat dit de ideale eerste film is voor een kind om te gaan bekijken aldus de filmmmaker. De kans is groot dat onze driejarige schat van een dochter met deze film haar bioscoopdebuut maakt. Wij hebben immers ook één van de 50 miljoen Pooh- boeken liggen die wereldwijd in zeker 31 talen werden uitgebracht. Kan moeilijk tegenvallen dus, en het spaart me voor één dag wat voorleeswerk 's avonds…
21-03-2003 | Plaats 7 | $ 6.097.758 |
28-03-2003 | Plaats 8 | $ 4.931.308 |
04-04-2003 | Plaats 10 | $ 2.802.493 |