Lee Remick

Lee Ann Remick
Lee Remick

°

14-12-1935
Boston
Massachusetts
Verenigde Staten

+

02-07-1991
genomineerd Oscars ® 1963
1 keer genomineerd voor een Oscar

Haar moeder was ook al een actrice, Lee Remick zelf volgde een opleiding in privéscholen én aan het Barnard College. Ze werkte een tijd als fotomodel en volgde een opleiding dans waarna ze in de zomermaanden aan de slag kon in repertoiregezelschappen. Broadway was een volgende stap en er volgde ook werk voor televisie. Ze debuteerde als de sexy majorette die haar zinnen op een man heeft gezet in A Face in the Crowd.

Misschien herinner je je Lee Remick nog als de met haar haar schuddende vitale verleidster uit het Zuiden van de Verenigde Staten in de rechtszaal van Anatomy of a Murder waar ze verscheen als vermeend slachtoffer van een verkrachting. Niet zelden waren haar mannelijke tegenspelers eigenlijk haar slachtoffer, vraag het maar aan Robin Ellis bijvoorbeeld die haar volop bewonderde in The European. Haar meest gekende rol was ongetwijfeld die van de alcoholverslaafde echtgenote in Days of Wine and Roses, een vrouw die een zware tol moet betalen voor haar verslaving. Ook haar rol in The Omen en die als de vrouw van Anthony Franciosa in The Long Hot Summer (1958) verdienen een vermelding hier.

In 1968 scheidde ze van televisie-regisseur en -producent William Colleran waar ze in 1957 was mee getrouwd. In 1970 hertrouwde ze met William Rory ‘Kip’ Gowens waarna ze tijdelijk verhuisde naar Engeland en er te zien was in een aantal films. In de televisiekostuumserie Jennie vertolkte ze op overtuigende wijze de rol van de moeder van Winston Churchill.

In de jaren ’80 leek haar filmcarrière tot stilstand te komen en was ze enkel nog te zien in televisiefilms en -miniseries.
In 1988 richtte ze samen met James Garner en Peter Duchow een filmproductiebedrijf op. Korte tijd hierna werd bij Lee Remick de diagnose kanker gesteld, een ziekte waar ze op 55-jarige leeftijd ook aan overleed.

Oscars ® 1963 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Days of Wine and Roses