Judy Holliday
Judith Tuvim

Judy Holliday
° 21-06-1921
New York City
New York
Verenigde Staten
+ 07-06-1965
✞ Leeftijd bij overlijden: 43

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


Haar eerste kennismaking met de wereld van film en toneel was toen Judy Holliday als telefoniste werkte in het Mercury Theatre van Orson Welles.  Ze maakte hierna deel uit van de Revuers, een toneelgroep die was opgericht rond Adolph Green en Betty Comden.

In 1944 had ze dan een klein rolletje in drie films waarna een rol volgde in het Broadway-stuk Born Yesterday van Garson Kanin.  Daarin speelde ze de rol van Billie Dawn, het schijnbaar domme maar toch enigszins pientere blondje.

Haar rol in Adam’s Rib met Spencer Tracy en Katharine Hepburn als de wat gestoorde, schijnbaar geschifte verdachte in een moordzaak was voor Judy Holliday een schot in de roos en niet alleen bij de kijkers.  Het zorgde er ook voor dat Columbia inging op het verzoek van Garson Kanin om haar  één jaar later ook een/de rol te geven in de filmversie van het toneelstuk.  Met een Academy Award/Oscar als resultaat !

Op 43-jarige leeftijd (!) werd kanker vastgesteld bij Judy Holiday. Ze overleed binnen het jaar na de diagnose…

In 1982 werd haar autobiografie uitgebracht onder de titel Judy Holliday, geschreven door Gary Casey.

Oscars ® 1951 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Born Yesterday
Beelden prijsuitreiking(en)
1951 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste Actrice in een Hoofdrol voor Born Yesterday. Judy Holiday zelf was afwezig...