Henry Mancini

Henry Mancini

°

16-04-1924
Cleveland
Ohio
Verenigde Staten

+

14-01-1994
genomineerd Oscars ® 1955

Biografie

Henry Mancini studeerde aan de Carnegie Tech Music School en Juilliard, samen met Mario Castelnuovo en Alfred Sunda. In de jaren ’40 werkte hij als pianist bij dansgroepen, later als arrangeur bij het orkest van Glenn Miller wiens invloed bij Mancini duidelijk merkbaar was in de melodieën en arrangementen die volgden na zijn Miller-periode. In 1951 was hij als componist aan de slag gegaan bij Universal.

Hij schreef ook niet alleen de jazz-nummers voor de televisieserie Peter Gunn maar ook het heel herkenbare thema ervan. daarna werd hij in de jaren ’50 een veel gevraagd componist om filmmuziek te schrijven. Mancini was verantwoordelijk voor de orkestratie voor The Glenn Miller Story (1953) en The Benny Goodman Story (1955). Ook de filmmuziek van Mr. Lucky (1960) werd door hem geschreven.

Wie zegt Henry Mancini denkt aan het thema van The Pink Panther. Het populaire deuntje voor de tenorsaxofoon is er één die als geen ander in je hoofd blijft hangen en niet alleen in de tekenfilms maar ook in de langspeelfilms van de roze panter steeds weer terugkomt als ondersteuning. Mancini schreef overigens bijna alle muziek voor de films van Blake Edwards.

In 1947 trouwde Mancini met Ginny O’Connor. Zij zong vroeger in het orkest van Glenn Miller en Tex Beneke.

Verder schreef hij mee aan het filmliedje Moon River, gezongen en gespeeld op gitaar door Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s. Ook nog geschreven door Mancini : de titelsong van de film Days of Wine and Roses. Henry Mancini won meer dan 20 Grammy’s.

Oscars ® 1955 Genomineerd Beste muziek
Music (Scoring of a Musical Picture)
The Glenn Miller Story