Dominique Standaert

Dominique Standaert werd in 1957 geboren in Bombay en verbleef achtereenvolgens in Chicago en Kigali, om uiteindelijk school te lopen in een Belgisch internaat. In 1980 studeerde hij af aan de UCL als licentiaat in de Klinische Psychologie. Na één jaar praktijk schreef hij zich in aan het INSAS, afdeling regie.
In 1984 regisseerde hij als eindwerk zijn film Les Aerogrammes de Penelope. Sindsdien was hij niet meer weg te slaan van opnamesets, waar hij nu eens ingeschakeld werd als regie-assistent, dan weer gevraagd als productieleider. Zo werkte hij ook mee aan Het sacrament. Van 1991 tot 1994 was hij uitvoerend producent bij PDG & Partners en Iblis Films. In 1995 richtte Dominique Standaert dan zijn eigen productiehuis op, 'Executive Productions'. Inmiddels was hij al betrokken bij tientallen films.

Zijn kortfilm Eau, een adaptatie van de novelle Water van Jef Geeraerts won de prijs van de fotografie op het Internationaal Festival van Namen in 1997 en de prijs van de fotografie op het Media Festival in oktober 1997.

Dominique Standaert regisseerde, produceerde en schreef Hop, de openingsfilm van het Filmfestival van Gent editie 2002. De film werd ook vertoond tijdens de Belgische week op het Internationaal Festival van Valladolid in 2003 in Spanje. De film werd bekroond met maar liefst dertien nationale- en internationale prijzen. De film werd naast België ook uitgebracht in de Benelux, Frankrijk, de Verenigde Staten, Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Australië.

In 2005 hielp hij mee aan het opstarten van een afdeling cinema aan de Universiteit Al Quds in Ramallah/Palestina.

Dominique Standaert is lid van de selectiecommissie van de Franse Gemeenschap en leraar regie aan het Inraci (Narafi).

Zijn film Formidable (2007) kreeg zijn wereldpremière op het Festival International du Film Francophone de Namur.