David Newman

David Newman
° 04-02-1937
New York City
New York
Verenigde Staten
+ 27-06-2003
✞ Leeftijd bij overlijden: 66David Newman studeerde aan de universiteit van Michigan en is een gewezen magazineschrijver en -redacteur voor Esquire. Hij was samen met zijn partner Robert Benton verantwoordelijk voor (het verhaal en scenario van) Bonnie and Clyde (1967), hun derde samenwerking en dan nog voor één van de bijzonderste Amerikaanse films van de jaren ’60. Hun vriendschap met de nouvelle vague regisseurs François Truffaut en Godard was duidelijk zichtbaar in de genrefilms die nog volgden. What’s Up Doc? (1972), een hommage aan de screwball komedies uit de jaren ’30, zorgde voor het opnieuw opleven van dat genre.

Newman en Benton schreven het boek voor de Broadway-musical It’s a Bird, It’s a Plane… It’s Superman van Charles Strouse-Lee Adams en vanaf dan raakte Newman echt gefascineerd door stripalbums. Samen met zijn vrouw Leslie Newman, zelf ook schrijfster van een kookboek en columns over voeding, schreef hij het scenario voor de drie eerste Superman films. In de jaren ’70 schreven hij en Benton Hubba-Hubba, een zeer grappige komedie in het Hollywood van de jaren ’40. In 1974 schreef hij samen met Leslie The Crazy American Girl/La Fille d’Amerique die hij ook regisseerde. De film was eigenlijk een Franse film in de jaren ’70, gemaakt door Amerikanen maar omdat hij zo Amerikaans was werd hij nooit uitgebracht in Frankrijk. David Newman is ook bekend door zijn scenario van de Michael Jackson video van Moonwalker.

Andere scenarioschrijvers komen en gaan maar Newman bleef zowel productief als invloedrijk gedurende 25 jaar waardoor hij zijn positie in de Amerikaanse filmindustrie wist te handhaven.