Wicked Little Letters

Goed
Wicked Little Letters Blu-ray packshot
2024
14/06/2024
Blu-ray
100 minuten
speelfilm
komedie
1.85
16:9

Blu-ray-/dvd-verdeler/streamingdienst (1)

Dutch Filmworks Dutch Filmworks

acteur/actrice (12)

Olivia Colman Olivia Colman → Edith Swan
Timothy Spall Timothy Spall → Edward Swan
Gemma Jones Gemma Jones → Victoria Swan
Eileen Atkins Eileen Atkins → Mabel
Jessie Buckley → Rose Gooding
Anjana Vasan → Gladys Moss
Malachi Kirby → Bill
Joanna Scanlan → Ann
Lolly Adefope → Kate
Hugh Skinner → Papperwick
Paul Chahidi → Spedding
Alisha Weir → Nancy Gooding

regisseur (1)

Thea Sharrock

producent (5)

Olivia Colman Olivia Colman
Graham Broadbent
Pete Czernin
Ed Sinclair
Jo Wallett

director of photography (1)

Ben Davis

uitvoerend producent (11)

Ron Halpern Ron Halpern
Ollie Madden Ollie Madden
Daniel Battsek Daniel Battsek
Anna Marsh
Joe Naftalin
Farhana Bhula
Diarmuid McKeown
Ben Knight
Tom Carver
Jonny Sweet
Simon Bird

scenarist (1)

Jonny Sweet

beeldmonteur (1)

Melanie Ann Oliver

productieontwerper (1)

Cristina Casali

artdirector (1)

Romain Hemeray

kostuumontwerper (1)

Charlotte Walter

componist (1)

Isobel Waller-Bridge
Wicked Little Letters

To vloek or not to vloek. Dat is de vraag in Wicked Little Letters. En het is er een die affirmatief met to wordt beantwoordt. Woorden schieten niet te kort in deze geestige en in krachttermen grossierende komedie Wicked Little Letters. Gebaseerd op ware feiten zelfs, en tussen de kolder door weet de prent ook een paar serieuze zaken te vertellen over gendergelijkheid, vooringenomenheid en kortzichtigheid. Dat zijn veel heiden. Enfin, toch drie.

Edoch, vrees niet verworpenen der aarde … preken doet Wicked Little Letters niet. Enkel tonen dat er parallellen te trekken zijn tussen vroeger en nu. En zelfs die parallel kan je als een bijkomstigheid zien in een film die in de eerste plaats een gezellige dosis entertainment brengt.

Wicked Little Letters

De UK-teletijdmachine staat afgestemd op het in Essex gelegen dorp Littlehampton, waar de plaatselijke bevolking ergens in 1920 massaal scheldbrieven in de brievenbus of op de deurmat kreeg. Aanvankelijk kreeg enkel de diepgelovige en conservatieve Edith Swan die toegestuurd, na verloop van tijd bleef er niemand veilig voor de anonieme brievenschrijver die zijn slachtoffers schoffeerde met een stortvloed aan beledigingen waarvan you bloody old cow nog de minst beschimpende was. De verdenking viel al snel op Rose Gooding, een dame die niet vies was van een vloek min of meer, en nog niet zo lang geleden in Littlehampton was komen wonen – in het huis aanpalend aan dat waar Edith nog bij haar ouders inwoonde.

Door van Rose een Ierse te maken, nemen de makers voor de eerste keer een loopje met de werkelijkheid. In het echt was Rose immers gewoon Engels. Het tweede grote loopje zit in de verhaallijn van female police officer Gladys Moss. Destijds wel degelijk de eerste politiedame in Essex, maar niet van Indische komaf. Haar personage krijgt hier extra veel schermtijd om het genderluik van het verhaal te kunnen dichtrijden.

Wicked Little Letters

Dichterlijke vrijheden die voor bijkomend poer zorgen in de aarsopening van een prent die zich sowieso al vlot laat bekijken. Omdat het een maf verhaal is natuurlijk. Omdat regisseuse Thea Sharrock alles gezellig breed in beeld brengt. En omdat de cast het allemaal geïnspireerd de vrije loop laat: Olivia Colman weet haar kwezeldom netjes gemeen monkelend te vatten, Jessie Buckley schakelt met vrolijke verve naar de vijfde schuttingtaalversnelling en Timothy Spall is akelig accuraat als hardvochtige vader die zo ouderwets-autoritair is dat je er wel moet om gniffelen. Net als om deze Vloek Who’s Talking in zijn totaliteit trouwens.

Extragewijs krijg je een beknopte kijk op de achtergrond en de productie van de film. Omdat het allemaal samengekropt zit in korte featurettes met een hoog EPK-gehalte – inclusief interviewsnippets - is het begrijpelijk dat je een paar dikke vloeken laat. Meer ademruimte voor extra duiding, info en faits divers zou schoner en minder teleurstellend zijn geweest.

Alex De Rouck

Extra's

  • Frenemies (2’46”)
  • Trolling In The Twenties (1’42”)
  • True Story (2’19”)