The Transporter Refueled

Gewoon
The Transporter Refueled
2015
30/09/2015
langspeelfilm
96 minuten
actie

verdeler

Belga Films Belga Films

acteur/actrice (13)

Ray Stevenson Ray Stevenson →  Frank Martin Sr.
Ed Skrein →  Frank Martin
Loan Chabonal →  Anna
Gabriella Wright →  Gina
Tatiana Pajkovic →  Maria
Wenxia Yu →  Qiao
Radivoje Bukvic →  Karasov
Lenn Kudrjawizki →  Leo Imasov
Antalo Taubman →  Stanislav Turgin
Noémie Lenoir →  Maissa
Samirr Guesmi
Cedric Chevalme
Stephane Moreno Carpio

regisseur (1)

Camille Delamarre

producent (2)

Luc Besson Luc Besson
Mark Gao
The Transporter Refueled

Juist of niet juist ?
Stelling 1. In een film moeten er aantrekkelijke vrouwen te zien zijn, het is voor mij een deel van de filmervaring.
Stelling 2. In een film moet er flink geknokt worden. Los van de tegenstand moet de held altijd winnen, zij het soms met op het einde hier een daar een kleine wonde of wat schade in het gezicht, aan de handen,...
Stelling 3. In een film wil ik auto-achtervolgingen zien. Waan-zin-ni-ge car chases. Op die manier kan de hoofdrolspeler al-tijd maar dan ook altijd uit de handen van de anderen blijven. Zelfs eh… eigenlijk zeker als de achtervolgers Politiemensen zijn.
En stelling 4 tenslotte. Het scenario in een film moet…. Sce-na-rio zeg je ?... Wat in hemelsnaam is een scenario en wat heeft dat in godsnaam met een goeie bioscoopfilm te maken ?!

Als jij nauwelijks of niet hebt moeten nadenken of dit correct dan wel fout was en volledig akkoord bent met deze vier stellingen, gooi dan maar het spreekwoordelijke bakje vol en rep je naar het dichtstbijzijnde multi-cinemacomplex want “The Transporter : Refueled” is iets voor jou. Met een absolute 100 %-tevredenheidsgarantie van de voltallige Filmfreak-redactie. Als jij de wenkbrauwen fronst bij het lezen van de aanhef van dit stukje, allicht ook al op voorhand wist dat de vierde Transporter-film niets voor jou zou zijn, maar toch via deze weg nog eens wou ‘dubbelchecken’, kies dan maar voor een andere film. Een goeie film.

Als er iets is waarmee deze Transporter-film zich laat vergelijken dan is het wel in de manier waarop hij uit de startblokken schiet. De begingeneriek wordt zowaar ‘on hold’ gezet. Franse Rivièra. 1995. In de warme omgeving (Zuid-Frankrijk, weet je wel…) waar je met voldoende Euro’s en een broek vol goesting (dit is een 12+ film dus passen we ons taalgebruik even aan) aan je trekken kunt komen op de boulevard waar dames van lichte zeden hun lichaam als koopwaar op de stoep uitstallen, stopt een minibusje. Even later wordt het rijtje aanwezige prostituees met machinepistolen neergemaaid en komen er nieuwe mooier vrouwtjes uit het busje gestapt. De man die de leiding heeft over deze ‘raid’ maakt de plaatselijk verantwoordelijke in het kort nog even duidelijk wie de business van de betaalde seks in deze buurt in handen heeft. Door middel van een kort gesprek. Voor het geval de kogelregen van even daarvoor nog niet duidelijk genoeg was… Visitekaartje afgeven en klaar is Kees.
Op zo’n moment verwacht je dat de Politie massaal ter plaatse komt, de slachtpartij alle media haalt, er een onderzoek volgt met als doel het klissen van de verantwoordelijken,... Maar niet in dit geval. Want dit is “The Transporter Refueled”.

The Transporter Refueled

15 jaar later. Twee dames. Beiden maakten deel uit van de ploeg hoertjes die de neergeschoten collega’s afloste op die bewuste avond. Eén bevindt zich in het gezelschap van de man die destijds een wel heel bewust ‘statement’ maakte, de ander niet meer. Deze laatste – de knappe Anna (de in Parijs geboren Loan Chabanol die eerder al te zien was in “Fading Gigolo”) maakt de nodige afspraken met een collega van haar, stormt een hotelkamer binnen en vuurt er enkele kogels af in een paar gasten die dachten de avond van hun leven te zullen beleven. Dat was het eigenlijk ook wel, maar dan wel de laatste. De boel wordt hierna in de fik gestoken. En de dames weer weg.
Wie denkt dat de Politie hier gegarandeerd niét op af komt, gelet op het feit dat het deze keer, och arme, maar gaat om 2 slachtoffers en men 15 jaar daarvoor ook niet echte marcheerde na de moordpartij op een pak meisjes van plezier, heeft het verkeerd voor. In dit geval volgt wél een onderzoek. Want dit is “The Transporter Refueled”.
De Russische mensenhandelaar wordt op het matje geroepen bij de plaatselijke recherche want die heeft achterhaald dat de mannen eerst vermoord werden en pas dan in brand gestoken (sporen wissen weet je wel) maar vooral dat één van de aangetroffen lijken een hangertje, type ‘coeur brisé’ rond de nek hangen heeft en laat dat nu net het handelsmerk zijn van de Russische superpooier. Veel medewerking krijgt de Politie niet van de crimineel die zich realiseert dat dit lijkt op een regelrechte aanval op hem en zijn organisatie.
En onze Transporter dan ?” hoor ik je luidop nadenken. Wel, onze transporteur van dienst (spijtig genoeg niet langer Jason Statham maar wel Ed 'Game of Thrones' Skrein) is de man die zo’n beetje tussen de slechteriken en de dames die op zoek zijn naar (weer)wraak hangt en, in zijn superauto, van de ene naar de andere partij rijdt (en terug), als het ware van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Maar ook nu weer voor het grote geld. En niet zonder risico. En met zijn vader daar nog ergen tussen (Ray Stevenson die je kent van “Thor – The Dark World” en “Divergent”) wiens schijnbaar hachelijke situatie een extra motivator moet zijn voor Frank Martin Junior om te doen wat men van hem vraagt…

“The Transporter Refueled”, opgenomen in Monaco en verschillende andere locaties aan de Franse Zuidkust tussen Nice en Menton, werd geregisseerd door Camille Delamarre die met “Brick Mansions” de aandacht had getrokken van Transporter-bezieler én schepper Luc Besson. Delamarre kende het 'concept' al want hij was niet alleen voor “The Transporter 3” van enige waarde geweest bij het monteren van de film maar voor de televisie-reeks stond hij ook al in voor de regie van een aantal actie-scènes.

Zoals daarnet al aangegeven tapt “The Transporter Refueled” uit hetzelfde vaatje als de vroegere T-films. Dat was misschien zo goed als leeg maar was snel weer volgegooid voor de vierde film op rij. Audi is en blijft één van de gemeenschappelijke kenmerken. Man man man, wat een superwagen toch die Audi S8. Bij aanvang van de film in al zijn glorie op een voetstuk, in de etalage gezet op het grote scherm. Nog performanter dan de Audi S8 waar ik vroeger nog een tijd mee reed. Enorme cilinderinhoud met een waanzinnig vermogen. De bolide evolueerde door de jaren heen van een acht-, over een tien- naar terug een achtcilinder met een al even wispelturige cilinderinhoud – tegenwoordig weer een vierliter - maar met een toenemend vermogen en onwaarschinlijk koppel. 123.500 Euro kost zo’n machine tegenwoordig, daar krijg je tegenwoordig een 4.0-motor voor met 520 PK en een koppel van boven de 600 Nm. Dat is de prijs voor de basis-uitvoering want wie nog wat geld opzij heeft liggen om deze superauto wat te personaliseren kan bij Audi op zijn wenken bediend worden. De Audi S8 is tegenwoordig enkel leverbaar met Tiptronic versnellingsbak, automatisch dus maar… toegegeven, zo’n bak schakelt wel heel, heel erg snel.
Alhoewel we ook hier de kanttekening moeten maken 'Don’t try this at home' en neen, we kregen geen mail van BIVV met adviezen voor onze recensie. Enerzijds is het zo dat je al ‘piloot’ moet zijn om met zo’n performante auto de weg op te gaan (lees : een bijzonder goede chauffeur moet zijn), anderzijds is het zo dat een Audi S8 de kunstjes zoals in deze film niet kan uitvoeren in de versie waarin hij wordt geleverd. De veiligheid bij Audi staat immers altijd voorop, onder andere door de software aan boord die instaat voor het sturen van de motor en wat hiermee verband houdt en wordt aangestuurd. Niet voor niets moesten de makers van “The Transporter Refueled” een aantal van deze veiligheidsvoorzieningen uitschakelen of overrulen om zo hard te kunnen gaan en op een manier zoals te zien in de film. Once again, don’t try this at home.
We kunnen dus enkel maar medelijden hebben met die Fransen, ocharme, die voornamelijk met Peugeots en wat Fords de superbolide van de ‘Transporter’ proberen te volgen in de film. Maar, toegegeven, wel op een knappe manier crashen elke keer. Eigenlijk de S8 te dicht op de hielen zitten want wie Franse auto’s een beetje denkt te kennen en weet tot wat een S8 in staat is, is dit een ongelijk gevecht. Het Frans chauvinisme in het achterhoofd én wetende de Fransman Luc Besson toch de 'bezieler' is van deze franchise kan het ons ook al niet verbazen.

The Transporter Refueled

Aan snelheid dus absoluut geen gebrek in deze nieuwe Transporter-film, aan opwinding al evenmin. De drie/vier dames met blonde pruik zien er dan al uit om van te smullen, als die met zijn drietjes dan ook nog eens in een hippe, trendy, sfeervolle discotheek de boel nog eens gaan opzwepen en – aansluitend bij de locatie waar men zich bevindt natuurlijk – een lekkere, supervochtige warme ‘Franse kus’ (onder elkaar nota bene…) ten beste geven voor alle aanwezigen, tja… dan eh…. weet je het wel zeker ?  Dit is “The Transporter Refueled”.
Vrees echter niet dat je veel zal moeten nadenken want dit is een film die je op automatische piloot moet uitzitten. De afwezigheid van Jason Statham (jammer jammer jammer) zorgt ervoor dat, wat ons betreft, de tank van de ‘Transporter’ na deze film nu écht wel leeg is…

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
04-09-2015 Plaats 4 $ 7.355.622
11-09-2015 Plaats 8 $ 2.700.000


Synopsis

Frank Martin (nieuwkomer Ed Skrein) is een voormalige speciale eenheid-huurmoordenaar. Vandaag leidt hij geen gevaarlijk leven. Tenminste, dat denkt hij toch: hij vervoert geheime pakketten voor dubieuze figuren. Wanneer zijn vader (Ray Stevenson) hem in het weekend bezoekt in het zuiden van Frankrijk, loopt het mis. Frank wordt ingelijfd door Anna, een sluwe femme fatale (Loan Chabonal), en haar drie verleidelijke sidekicks om de bankoverval van de eeuw uit te kienen. Frank moet z'n verborgen kennis van snelle wagens, snel rijden en snelle vrouwen gebruiken om een machtige, sinistere Rust te slim af te zijn. Erger nog: Frank verzandt in een gevaarlijk schaakspel met bloedmooie vrouwen die wraak willen.
The Transporter Refueled is van de hand van de producers van Lucy en the Taken-trilogie. De film is een frisse belichaming van de iconische rol van Frank Martin, die ons vandaag een dynamische franchise voorschotelt en de volgende generatie sensatiezoekers op hun wenken bedient.