Rush (DVD)

Goed
Rush (DVD)
2013
dvd
116 minuten
drama
1.85

acteur/actrice (15)

Chris Hemsworth Chris Hemsworth →  James Hunt
Daniel Brühl Daniel Brühl →  Niki Lauda
Olivia Wilde Olivia Wilde →  Suzy Miller
Pierfrancesco Favino Pierfrancesco Favino →  Clay Regazzoni
David Calder David Calder →  Louis Stanley
Alexandra Maria Lara →  Marlene Lauda
Natalie Dormer →  Verpleegster Gemma
Stephen Mangan →  Alastair Caldwell
Christian McKay →  Lord Hesketh
Alistair Petrie →  Stirling Moss
Julian Rhind-Tutt →  Anthony 'Bubbles' Holsey
Colin Stinton →  Teddy Mayer
Augusto Dall'Ara →  Enzo Ferrari
Ilario Calvo →  Luca Di Mantzemolo
Patrick Baladi →  John Hogan

regisseur (1)

Ron Howard Ron Howard

producent (6)

Eric Fellner Eric Fellner
Brian Oliver Brian Oliver
Brian Grazer Brian Grazer
Ron Howard Ron Howard
Andrew Eaton
Peter Morgan

Raynor werkt bij de narcotica-brigade van Katterly, in Texas. Hij werkt in één van de moeilijkste en gevaarlijkste afdelingen die er in de 'Police Force' bestaan : als undercover agent infiltreren in het drugmilieu om zo de grote jongens te kunnen klissen. Het probleem met deze manier van werken is dat je geen versterking moet vragen wanneer het even tegen zit. Een andere moeilijkheid is dat je bij een drugstransactie soms verondersteld wordt om de kwaliteit van de koopwaar eerst zelf na te gaan voor de deal wordt gesloten. Want dat is het opzet : het geld dat Larry Dodd in de bruine omslagen ter beschikking stelt spenderen aan soft- en harddrugs en hem het gekochte stuff terugbezorgen als bewijsmateriaal.

De politie-top heeft tegenwoordig zijn zinnen gezet op Will Gaines, de langharige uitbater van de bar de Driller's Club. Gaines is een beetje een mysterieuze figuur die meteen ook niet de meest sociale kerel is die je kan vinden. Eigenlijk zijn er geen concrete aanwijzingen dat hij dealt, men moet dus gewoon maar vrede nemen met de stelling van de korpsleiding. Raynor mag voor deze nieuwe missie een nieuwe partner komen uitkiezen en zoals iedere jongeman met smaak zou doen, kiest hij er de blonde Kirsten uit, een klein ding met een bijzondere loopstijl die haar mannelijke collega's voorbijsnelt bij enkele rondjes spurten.

Veel meer dan een korte briefing krijgen de twee niet voor ze de wijde (drug)wereld worden ingestuurd...

Rush is een film die we meer dan 10 jaar geleden al zagen in de bioscoop en waarvan het verhaal en sommige scènes zijn blijven hangen. Rush is één van Jennifer Jason Leigh's beste rollen uit haar carrière. Acteren is voor haar duidelijk geen routine-kwestie maar iets waar ze telkens weer opnieuw bijzonder selectief te werk gaat in het uitkiezen van haar rollen. Road to Perdition en Anniversary party zijn de laatste films die we zagen met haar, maar ook de uitstraling van Existenz blijft jaren na datum nog steeds hangen in ons filmgeheugen. Gewoon klasse.

Rush is een realistische film over infiltranten in het drugmilieu die je bij verschillende scènes letterlijk doet verstijven. Die met Willie Red is zo'n sterke en heel intense scène,één van de topmomenten in de film. Die waarin Jennifer Jason Leigh zelf bij een dealer langsgaat en bij haar vertrek aan een afgedwongen trip begint is ook al sterk, de 'sterf-scène' naar het eind van de film toe is onverbeterlijk en dan hebben we het weer over Leigh.

En dan is er nog de muziek... Het gitaarwerk van Eric Clapton is echt wel de kers op de (film)taart en zorgt voor een gepaste sfeerschepping. Tears in heaven onderstreept bijzonder passend de dramatiek die Rush uitstraalt. Een aanrader.

Koenraad Adams

Extra

  • Originele Bioscooptrailer