Naked Gun 33 1/3: The Final Insult

Gewoon
Naked Gun 33 1/3 : The Final Insult
12/05/1994
1993
langspeelfilm
83 minuten
komedie

acteur/actrice (14)

Leslie Nielsen Leslie Nielsen → luitenant Frank Drebin
Priscilla Presley Priscilla Presley → Jane Spencer Drebin
George Kennedy George Kennedy → kapitein Ed Hocken
Fred Ward Fred Ward → Rocco
Anna Nicole Smith Anna Nicole Smith → Tanya
Joe Grifasi Joe Grifasi
O.J. Simpson → Nordberg
Kathleen Freeman → Muriel
Ellen Green → Louise
Ed Williams → Olsen
Weird Al Yankovic
Raye Birk
Wylie Small
Earl Boen

zichzelf (1)

regisseur (1)

Peter Segal

De Naked Gun filmpjes vormen één van die schaarse sequelseries waarvan de kwaliteit stijgt met de nummertjes : de vorige editie was al beter te pruimen dan de eersteling, en deze recente aflevering is nog een tikkeltje geïnspireerder dan nummertje 2.

Dat komt hoofdzakelijk omdat Leslie Nielsen nu helemaal vergroeid is in zijn Frank Drebinrol en zich het terrein compleet heeft toegeëigend.  Daardoor worden ook de te doorzichtige passages (het Thelma & Louise plagiaat bv.) opgeslokt in het 'lach mee of u valt uit de toon'-raderwerk dat door de makers aangezwengeld wordt. 

Al krijg je toch de indruk dat scenaristen, cast en regisseur vaak te veel gags op hetzelfde moment willen etaleren, en dat begint na een tijdje wel wat te knellen.  Opvallend is dat in de vorige Naked Guns bijna geen verwijzingen te bespeuren waren naar ander filmwerk, maar dat scenarist Pat Proft (ook verantwoordelijk voor Hot Shots) & co nu resoluut kiezen voor een parodieërende aanpak en bijgevolg een flinke dosis titels door de mangel sleuren.

Tussen de vliegende onzin door zit er toch nog een min of meer coherente verhaallijn verborgen : Drebin, intussen met pensioen, wordt nog eenmaal bij een zaak betrokken om de nieuwe plannen van bommenlegger Rocco (Fred Ward) te verijdelen.  Dat alles leidt naar een Oscargalafinale waar de ondertitel 'The Final Insult' zijn benaming alle eer aandoet.

Naked Gun 33 1/3 is een ongevaarlijk en onschuldige portie grappengymnastiek dat in een zoevend 'antilope achternagezeten door leeuw'-tempo over het scherm raast.  En dat onderweg een sterretje meer meepikt dan de gelijkaardige, hogervermelde 'hot Shots' tweelingneefjes.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
18-03-1994 Plaats 1 $ 13.216.531
25-03-1994 Plaats 2 $ 8.011.646
01-04-1994 Plaats 4 $ 5.330.310
08-04-1994 Plaats 4 $ 4.051.534
15-04-1994 Plaats 7 $ 2.731.463

Synopsis

Tot grote opluchting van het voltallige politiekorps is Frank Drebin, de meest berooide smeris van Los Angeles, eindelijk met pensioen gegaan. De onverbeterlijke miskleun zal zich voortaan volledig kunnen wijden aan zijn tedere echtgenote Jane, die naar een baby hunkert en zich verwaarloosd voelt...
Enkele weken later verneemt kapitein Ed Hocken dat de internationale terrorist Rocco een nieuwe aanslag beraamt tegen de Verenigde Staten. De gevaarlijke psychopaat, die tot een zware straf werd veroordeeld na een raid tegen het stadhuis van Los Angeles, zet met de hulp van zijn moeder zijn misdadige activiteiten verder vanuit de gevangenis van Stateville.
Debrin kent Rocco door en door. Hij leidde ooit het onderzoek naar dienst gezellin, Tanya. Hij stelt Hocken voor hem inlichtingen te verschaffen over de jonge vrouw, die thans als verpleegster werkt in de Carlson kliniek.
Maar Frank wordt zwaar op de proef gesteld tijdens zijn 'discreet' bezoek aan de spermabank, zodat een 'cruciale' avond met Jane op een sisser afloopt. Jane ziet het niet meer zitten en pakt haar koffers. Drebin is de wanhoop nabij en laat zich in de bajes van Stateville opsluiten. Hij slaagt erin het vertrouwen van Rocco te winnen, die hem spoedig tot zijn rechterhand uitroept.
Ze slagen erin te ontsnappen en worden door Muriel naar een schuilplaats gebracht, waar de wulpse Tanya hen staat op te wachten. Dan duikt Jane, die nog steeds stapel is op Frank, weer op en wordt door de bende overmeesterd... De volgende dag trekt Rocco met zijn manschappen naar Hollywood waar de zesendertigste Oscaruitreiking zal plaatsvinden. Verandert het grootste mediagebeuren van het jaar in een bloedbad ?

Geschreven door Pat Proff.