Menace II Society

Gewoon
Menace II Society
1993
langspeelfilm
105 minuten
drama
actie

acteur/actrice (16)

Jada Pinkett Smith Jada Pinkett Smith →  Ronnie
Charles S. Dutton Charles S. Dutton → mijnheer Butler
Bill Duke Bill Duke → rechercheur
Glenn Plummer Glenn Plummer →  Pernell
Larenz Tate →  O-Dog
Tyrin Turner →  Caine Lawson
Vonte Sweet →  Sharif
Arnold Johnson → opa
MC Eiht →  A-Wax
Marilyn Coleman → oma
Clifton Powell →  Chauncy
Pooh Man →  Doc
Julian Roy Doster →  Anthony
June Kyoko Lu → vrouw in kruidenierswinkel
Toshi Toda → man in kruidenierswinkel

regisseur (2)

Allen Hughes
Albert Hughes

producent (1)

Darin Scott

scenarist (1)

Tyger Williams

Da hood jong, da hood. Zo klinkt het soms wel eens in West-Vlaanderen als alles van een leien dakje loopt. Maar lang niet alles is hood in da hood. Dat bleek in 1991 al in John Singletons Boyz N The Hood. En in 1993 drukten zowel Mel Brooks als de debuterende broers Allen en Albert Hughes onze neus ook nog eens op de feiten met respectievelijk Robin Hood: Men In Tights en Menace II Society.

Een vergelijking tussen het debuut van de toen amper drieëntwintigjarige Singleton en dat van de toen ook al amper eenentwintigjarige Hughesbroers dringt zich op. Singleton had het over nutteloos geweld, verloren kansen, verminkte levens en verkeerde keuzes in een stevig coming of age drama dat deels gebaseerd was op het leven van alledag in voorstedelijk zwart Californië. Eigenlijk vertellen Allen en Albert Hughes min of meer hetzelfde verhaal zij het harder, ruiger, minder compromisloos en daardoor ook minder toegankelijk. Qua toon zit dit eigenlijk dichter bij John McNaughtons Henry, Portrait of a Serial Killer dan bij Singletons werk.

In de eerste tien minuten krijg je al meteen een bloederige moord in een buurtwinkel te zien, en dat aroma van zinloos geweld blijft het volle anderhalf uur aanwezig. Antwoorden geven op precaire vragen doen beide regisseurs niet. Is het voor de hoofdpersonages mogelijk om te ontsnappen aan de dagelijkse spiraal van geweld in de wijk Watts in L.A. waar het al lang voor hun geboorte een wespennest was? Willen ze er wel aan ontsnappen? Zijn er überhaupt oplossingen mogelijk voor verloren generaties en gestigmatiseerde buurten en hoe en wie en waar en wat en zo … Singleton omarmde finaal de hoop, de Hughesbroers gaan samen met coscenarist Tyger Williams voluit voor nihilisme en uitzichtloosheid. Zelfs in bepaalde delen van de Afro-Amerikaanse gemeenschap kwam daar kritiek op. Onterecht volgens de regisseurs. Die beweren bij hoog en laag dat Menace II Society net een anti-geweldfilm is. Hun insteek: door alles te tonen hoe het werkelijk is, toon je de nefaste invloed van geweld. Door alles te verbloemen ga je het geweld pas verheerlijken omdat je dan de impact weglaat of vermindert.

Wat niet wil zeggen dat er geen filmische referenties of cinematografische insteken zijn: de regisseurs steken bijvoorbeeld hun adoratie voor Martin Scorseses Goodfellas niet onder stoelen of banken. En zelfs als ze dat wel hadden gedaan zijn de parallellen duidelijk, niet in het minst door de voice-over van het hoofdpersonage dat zijn misdadig leven uit de doeken doet. Parallellen zijn er ook met pakweg de klassieke gangsterepen van Warner Bros uit de jaren dertig. Wie Menace II Society inhoudelijk veroordeelt om de huidskleur van degene die geweld plegen, laat zelf ook in zijn gekleurde kaarten kijken. De regisseurs bleken zelf niet helemaal onverdeeld gelukkig met de finale montage van hun tot sleeperhit uitgegroeide debuut: de film die ze voor ogen hadden was eigenlijk nog harder en grimmiger. Zonder echt aan de kern te raken moesten ze van distributeur New Line Cinema op sommige vlakken wel wat water bij de wijn doen. Al staken de regisseurs ook de hand in eigen boezem en wezen ze ook op eigen beginnersfouten.

Naast Tyrin Turner en Larenz Tate in de hoofdrollen is het ook uitkijken naar Jada Pinkett (in haar langspeeldebuut) en naar cameo’s van Samuel L. Jackson, Bill Duke en Charles S. Dutton. Tupac Shakur was initieel ook gecast in een bijrol. Tot het tot een vechtpartij kwam tussen hem en Allen Hughes, een feit dat hem uiteindelijk zelfs vijftien dagen cel opleverde.

Menace II Society komt ongetwijfeld uit het hart van de filmmakers, schetst een realistisch beeld van een onfraaie waarheid, en zal net door die onfraaie waarheid bij de een werken als een rode lap en op de ander als een verslenste vaatdoek. Voor de Hughesbroers was het alvast een opstap naar commerciëlere films weg van da hood.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
28-05-1993 Plaats 7 $ 3.839.638
04-06-1993 Plaats 9 $ 3.305.770
11-06-1993 Plaats 6 $ 2.634.648
18-06-1993 Plaats 9 $ 2.015.097
25-06-1993 Plaats 9 $ 1.769.776
02-07-1993 Plaats 10 $ 1.646.064

 

 Synopsis

Caine Lawson is achttien, heeft zijn diploma middelbare school gehaald en komt aan zijn geld als kleine straatdealer. ’s Avonds trekt hij erop uit met zijn vrienden O-dog (Larentz Tate) een energieke, gewelddadige kerel en Sharif, een rustige jonge moslim. Caine’s jeugd werd getekend door geweld; zijn vader werd neergeschoten tijdens een drugsdeal en zijn moeder is gestorven aan een overdosis. Sindsdien wordt Caine opgevoed door zijn grootouders in Watts, een buitenwijk van Los Angeles. Op een avond heeft O-dog een dispuut met een plaatselijke kruidenier. O-dog schiet de man neer, legt zijn vrouw het zwijgen op en steelt het geld.
Caine is geschokt maar vlucht toch samen met O-dog voor de politie aankomt. Caine schuwt geweld maar wanneer zijn neef wordt afgemaakt bij een ‘drive-by-shooting’, grijpt hij naar de wapens. Samen met O-dog neemt hij bloederig wraak op de aanvallers. Vanaf dat ogenblik wordt Caine meegesleurd in een maalstroom van geweld. Caine wordt gearresteerd omdat zijn vingerafdrukken werden gevonden in de kruidenierszaak. Hij doorstaat een scherpe ondervraging van een zwarte inspecteur (Bill Duke) en wordt vrijgelaten wegens gebrek aan bewijzen. Hij zoekt zijn oude vriendin Ronnie (Jada Pinckett) op, die nu alleenstaande moeder is…