Living

Zeer goed
Living
2022
28/12/2022
langspeelfilm
104 minuten
drama
speelfilm

verdeler

The Searchers The Searchers

acteur/actrice (6)

Bill Nighy Bill Nighy → Mr. Williams
Aimee Lou Wood → Margaret Harris
Alex Sharp → Peter Wakeling
Tom Burke → Sutherland
Adrian Rawlins → Middleton
Herbert Burton → Rudbridger

regisseur (1)

Oliver Hermanus

producent (2)

Stephen Woolley
Elizabeth Karlsen

director of photography (1)

Jamie D. Ramsay

scenarist (1)

Kazuo Ishiguro

beeldmonteur (1)

Chris Wyatt

productieontwerper (1)

Helen Scott

kostuumontwerper (1)

Sandy Powell

componist (1)

Emilie Levienaise-Farrouch
Living

Ietwat verdoken in het oeuvre van Akira Kurosawa tussen kleppers als Rashomon, Seven Samurai, Throne Of Blood, Yojimbo, Kagemusha, Ran en andere Dodes’ka-dens zit het uit 1952 stammende Ikiru. Een menselijk drama over leven en dood. De essentie dus, en die haalde Kurosawa destijds gedeeltelijk bij Leo Tolstoys uit 1896 stammende novelle The Death Of Ivan Ilyich.

Op de kop af vijftig jaar na Ikuru verblijdt de Zuid-Afrikaanse cineast Oliver Hermanus de filmminnende wereld met een heel mooie in Engeland gesitueerde remake of herinterpretatie. Een bewijs dat niet elke nieuwe versie van een algemeen aanvaard meesterwerk met pek en veren moet worden gevierendeeld. Bijna twintig jaar terug was er trouwens al eens sprake van een Amerikaanse remake met Tom Hanks in de hoofdrol en Jim Sheridan achter de camera, maar dat project stierf uiteindelijk een stille dood. Hermanus’ versie deed dat gelukkig niet.

Living

Hij volgt Kurosawa’s origineel los van de geografische setting – en de introductie van een belangrijk nevenpersonage – vrij getrouw, zij het wel meer gecondenseerd daar deze Living zo’n drie kwartier korter is dan Ikuru. Het script voor Living werd trouwens geschreven door de in Japan geboren romancier Kazuo Ishiguro. Jawel, die van The Remains Of The Day en Never Let Me Go.

Plaats en tijd is het Londen van 1953. Meneer Williams (Bill Nighy) is een ambtenaar die schijnbaar al zijn hele leven knorrig stoïcijns op de dienst Openbare Werken werkt en niet echt veel vreugde uit het leven lijkt te halen. Behalve dan misschien tijdens zijn wekelijkse bioscoopavond op maandag. Tot hij het nieuws krijgt dat hij lijdt aan een terminale kanker en maar een paar maanden meer te leven heeft. Wat hem alsnog noopt om zin te geven aan zijn leven terwijl hij op zoek gaat naar de mening ervan.

Living

De synopsis klinkt droog aan de haak gewogen verschrikkelijk melig en manipulatief, maar dat is buiten verschillende waarden gerekend. Hermanus haalt het beste uit het bewust stijfdeftig neergezette Britse decor, Ishiguro pakt uit met gelaagde dialogen waarin een stilte even belangrijk is als zeven maal zeventigmaal woorden en Nighy acteert op een heel onderkoelde manier de ziel uit zijn lijf. En hij doet dat zo pakkend mooi dat zelfs Ebenezer Scrooge er een traantje zou kunnen door plengen. Nog een reden om een viersterrenbombardement uit te voeren: dit is niet alleen Nighy’s film. Bijna elk nevenpersonage is sterk uitgetekend en inspirerend in beeld gebracht wat de narratieve en welhaast literaire daadkracht van het scenario nog versterkt.

Ja, waarschijnlijk heeft Ikuru op de schaal des filmlevens meer cinematografisch belang dan dit nakomertje. Al neemt dit niet weg dat Living zijn potentiële platte voorspelbaarheid ruimschoots overstijgt en veel meer is dan zomaar een remake of zomaar een voetnoot in het filmjaar 2022. Veel meer zelfs, getuige alvast deze vermelding in de hoogste ontroerend schone regionen ervan.

Gezien op Film Fest Gent.

Alex De Rouck

Genomineerd voor 2 Academy Awards/Oscars (2023):

• Adapted Screenplay (Kazuo Ishiguro)
• Actor in a Leading Role (Bill Nighy)Synopsis

Londen 1953. Williams, veteraan en ambtenaar, verliest zich in de bureaucratie van de wederopbouw van het Engeland na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl het eindeloze papierwerk zich opstapelt, verneemt Williams dat hij niet meer lang te leven heeft. Zijn diagnose dwingt hem om zijn leven in handen te nemen, op zoek te gaan naar het geluk dat hij lang geleden verloor en een erfenis na te laten voor de volgende generatie.