The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

Middelmatig
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes poster
2023
15/11/2023
langspeelfilm
157 minuten
actie
avontuur
drama
speelfilm

verdeler

Belga Films Belga Films

acteur/actrice (8)

Jason Schwartzman Jason Schwartzman → Lucky Flickerman
Peter Dinklage Peter Dinklage → Dean Casca Highbottom
Viola Davis Viola Davis → Dr. Volumnia Gaul
Fionnula Flanagan Fionnula Flanagan → grandma'am
Tom Blyth → Coriolanus Snow
Rachel Zegler → Lucy Gray Baird
Hunter Schafer → Tigris
Josh Andrés Rivera → Sejanus Plinth

regisseur (1)

Francis Lawrence

producent (3)

Francis Lawrence
Nina Jacobson
Brad Simpson

director of photography (1)

Jo Willems

uitvoerend producent (4)

Suzanne Collins
Mika Saito
Jim Miller
Tim Palen

scenarist (2)

Michael Lesslie
Michael Arndt

beeldmonteur (1)

Mark Yoshikawa

productieontwerper (1)

Uli Hanisch

kostuumontwerper (1)

Trish Summerville

componist (1)

James Newton Howard James Newton Howard
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

Goed nieuws voor wie al acht jaar zat te hongeren naar een vijfde film in de Hunger Games-franchise: hij is er. Met dank aan Suzanne Collins die in 2020 de prequelroman The Ballad of Songbirds & Snakes publiceerde, wat Lionsgate en regisseur Francis Lawrence – aan boord sinds de tweede Hunger Games – de kans gaf om een nieuwe portie Panem en spelen op de fanclubmensheid los te laten.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

Zij het zonder een spoor van Katniss Everdeen of Jennifer Lawrence, daar dit een ‘wat vooraf ging’-deel is dat zich zo’n zes decennia voor de eerste Hunger Games afspeelt. Het is meteen ook het origineverhaal van de op latere leeftijd door Donald Sutherland vertolkte tirannieke president Coriolanus Snow. Na een korte intro leren we hem hier kennen als een door Tom Blyth vormgegeven met zichzelf in de knoop liggende achttienjarige universiteitsknaap die mentorgewijs in de hongerspelen wordt betrokken, en wiens liefde voor zijn beschermeling Lucy Gray Baird (Rachel Zegler) hem even menselijk maakt. Al liggen aan het eind van deze ballade zijn onmenskaraktertrekken toch al op hun plaats. Slimme zet van de makers: komt er geen vervolg meer, dan sluit dit al meteen naadloos aan bij de rest van de reeks. Komen er toch nog prequelsequels – al dan niet met romanvoorzetten van Collins – dan is er meteen toch nog een opening om er nog wat tierlantijnentralala tussen te gooien.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

Feit is alvast dat je voeling moet hebben met Collins’ boeken of de vorige vier adaptaties om je draai te vinden in dit zangvogel en slangen-aperitief. Tegelijkertijd meer van hetzelfde, en toch ook (een beetje) anders. Maar toch vooral meer van hetzelfde eigenlijk. Of de fans het zullen smaken zal dan ook in niet geringe mate afhangen van het antwoord op de vraag of ze de hongerspelen ook zonder Jennifer Lawrence te vreten vinden. Al is/was haar verhaal uitverteld natuurlijk.

Francis Lawrence en co doen alvast hun best om de mythologie voor de fans niet teveel te knakken: met Snow krijgen ze een tot op zekere hoogte boeiende dissectie van de slechterik in het kegelspel, en met een weergave van de tiende hongerspelen mag de arenaspanningsknop een beetje richting zeven worden gedraaid. Maar tegen het eind staat de knop daar niet meer. Na de overwinning van Gray/Zegler (ja natuurlijk wint ze, duh) volgt er immers nog een halfuur extra waarin je te zien krijgt waarom Snow het Darth Vader-pad kiest, en dat slotakkoord valt met een tararaboem op het saaie platte gat. Daarmee vooral de lengte van de film benadrukkend en simultaan ook aantonend dat de franchise hoogstwaarschijnlijk zijn beste tijd heeft gehad.

Enkel maar desem voor de echte fans dus, of voor wie Viola Davis aan de top van het rariteitenkabinet wil zien met een garderobe waarmee je op elk verkleedfeestje op zijn minst tien hoeraatjes en twintig tikkerdetokfilmpjes krijgt.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
17-11-2023 Plaats 1 $ 44.607.143
24-11-2023 Plaats 1 $ 29.042.517
01-12-2023 Plaats 2 $ 14.173.460
08-12-2023 Plaats 3 $ 9.296.441
15-12-2023 Plaats 2 $ 5.822.054
22-12-2023 Plaats 8 $ 3.045.000
29-12-2023 Plaats 9 $ 2.873.151


Synopsis

De jonge Coriolanus is de laatste hoop van de familie Snow. Ooit waren ze oppermachtig maar in het na-oorlogse Capitool vielen ze in ongenade… en enkel hij kan de familienaam in ere herstellen. Met de jaarlijkse Hongerspelen in aantocht, wordt hij aangeduid als mentor van Lucy Gray Baird, een tribuut uit het verguisde District 12. Wanneer Lucy met haar charme het publiek van Panem verovert, ziet Snow een kans om zijn lot te keren. Hij overtuigt haar om hun krachten te verenigen. Verscheurd tussen het goede en het kwade in zichzelf, zet Snow alles op alles om te overleven. Is hij een zangvogel… of toch een slang?