Gregory's Girl

Bijna zeer goed
Gregory's Girl
1981
langspeelfilm
90 minuten
komedie

acteur/actrice (6)

John Gordon Sinclair → Gregory
Dee Hepburn → Dorothy
Clare Grogan → Susan
Chic Murray
Alex Norton
John Bett

regisseur (1)

Bill Forsyth

producent (2)

Davina Belling
Clive Parsons

Een paar jaar voor de teen pic een begrip zou worden door een stoet aan tienerfilms die in de jaren tachtig vanuit Hollywood jongeren op zowat elk filmkijkend continent in hun greep zouden krijgen, leverde Bill Forsyth met deze Schotse tienerromance al een heel fijne coming of age jongerenprent af. Bij lange na niet zo gepolijst als de werken die John Hughes en zijn volgelingen zouden afleveren, maar dat is net een van de grote charmes en zelfs sterke punten van Gregory’s Girl.

Gregory (John Gordon Sinclair) is een slow and awkward middelbarescholier die zijn plaats in het schoolvoetbalteam moet afstaan aan … een meisje. Die Dorothy (Dee Hepburn) wordt meteen zijn eerste grote crush, en de manieren waarop hij haar hart probeert te veroveren blinken uit in meesterlijke slungeligheid. Forsyth toont zich een begenadigd observator van jonge liefde en mixt de naturel van zijn acteurs – voor het merendeel leden van het Glasgow Youth Theatre die ook al in de vorige films van Forsyth te zien waren – met losse grappen en een oprechtheid die van begin tot eind voor een mooie glimlach zorgt. En niet alleen om eens te kunnen lachen met het onvermoede kleren en kapsels-tijdscapsule-effect.

Voor de Amerikaanse release kreeg Gregory’s Girl een aangepaste klankband, omdat de Schotse accenten zonder ondertiteling onverstaanbaar zouden zijn. Maar het was vooral in de UK dat Gregory’s Girl uitgroeide tot een cultfavoriet. De film was er gedurende een tijd ook als double bill te zien met Chariots of Fire, een geste van producent David Puttnam die een goede vriend van Forsyth was. Forsyth vergezelde Puttnam trouwens naar de Oscaruitreiking waar Chariots of Fire het grote prijsbeest was, en viel er bijna van zijn stoel toen hij ontdekte dat de productiekosten om Sheena Easton For Your Eyes Only te laten zingen tijdens die uitreiking hoger waren dan het volledige productie- en promotiebudget dat hij aan Gregory’s Girl had besteed.

In 1999 draaide Forsyth de sequel Gregory’s Two Girls, maar die film werd maar matig onthaald en kon de frisse impact van dit origineel helaas niet benaderen of evenaren.

Voor de muziekliefhebbers: Clare Grogan die hier de rol van Susan vertolkt was in dezelfde periode ook leadzangeres bij de Schotse new wave groep Altered Images.

Alex De Rouck


Synopsis

Gregory's Girl gaat over een opgroeiende jongen die alles doet om bij de meisjes in de smaak te vallen.