Fun With Dick And Jane

Slecht
Fun With Dick And Jane
2005
15/02/2006
langspeelfilm
90 minuten
komedie

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (6)

Jim Carrey Jim Carrey →  Dick Harper
Alec Baldwin Alec Baldwin →  McAlister
Richard Jenkins Richard Jenkins →  Frank Boscombe
T?a Leoni →  Jane Harper
Carlos Jacott →  Oz Peterson
Angie Harmon

regisseur (1)

Dean Parisot

producent (2)

Brian Grazer Brian Grazer

Lef hebben ze, in Hollywood. Steen en been klagen dat de opbrengsten dalen, met de schuldvinger wijzen naar (il)legaal gedownload, maar zelf niet inzien (of niet willen toegeven) dat het gros van de grote publiekstrekkers eigenlijk nauwelijks vermomde drek is. Als je dan vaststelt dat een futloze komedie die nog niet eens tot aan de hielen van de humoristische BMI reikt op het continent van oompje Sam toch meer dan 100 miljoen dollar binnenrijft, dan besluit je als nuchter mens algauw dat de studiobonzen eigenlijk nog niet mogen klagen.

Fun With Dick And Jane is een corporate-update van de gelijknamige satire uit 1977, waarin Jane Fonda en George Segal zich aan een misdaadcarrière wagen om zo de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Zelfde verhaal hier. Dick Harper (Jim Carrey in voorgekauwde kost-doen) aast op een promotie bij zijn multinationale werkgever, een bedrijf geleid door de malafide McAlister (Alan Baldwin, in hetzelfde bedje ziek). Hij is zo in de wolken met zijn nakende promotie dat zijn vrouw Jane (Téa Leoni) prompt proactief haar baan opzegt. En dan gaat het mis met Dick natuurlijk. Het bedrijf gaat op de fles, en Dick is van dag op dag werkloos. Gedaan met de luxe ten huize Dick-Jane en zelfs hun grasperk gaat opgerold return to sender. Aanvankelijk denken ze dat ze met hun kwaliteiten wel een nieuwe job zullen vinden. Niet dus. En ook het zich verlagen tot minderwaardige jobs brengt enkel maar wat kruimels op de plank, terwijl de Harpers uiteraard wel hun luxueuze status willen behouden. Dus besluiten Dick en Jane om zich hals over kop in de misdaad te werpen. Ze beginnen bij de lokale kruidenier en eindigen bij de bank waar McAlister zijn verduisterd geld probeert te verzilveren...

Jim Carrey geeft zelf toe dat hij het meest tevreden is over zijn rollen in The Truman Show en Eternal Sunshine Of A Spotless Mind, maar als één van de producenten van deze film trekt hij toch voluit de kaart van het smoelenwerk waarmee hij bekend werd. Elke vorm van karakteropbouw of elk greintje inlevingsvermogen wordt hier alvast de nek omgedraaid. En nog niet eens vakkundig. Carrey gaat al van voor de begingeneriek total loss, en voor niet-fans staat meteen vast dat het een lang anderhalfuur gaat worden. Maar zelfs fans van Carrey zullen al van goede huize moeten komen om niet af te haken. Het duurt eeuwen vooraleer het verhaal eindelijk uit de startblokken geraakt, en tegen dan ben je al meermaals ondergesneeuwd in een lawine van breed uitgesmeerde grollen waar zelfs de meest geharde breedsmoelkikker bij uit elkaar spat.

Fun With Dick And Jane is een hopeloos geforceerde farce waarbij je je lachrimpels zeker niet vooraf moet invetten. Op eigen risico komen kijken zoals dat heet. Dat heb je wel meer met ongelooflijk saaie, ridicule en lawaaierige mislukkingen waarbij de leukste vondst een tekstgrap bij het begin van de eindgeneriek is.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
23-12-2005 Plaats 3 $ 14.383.515
30-12-2005 Plaats 3 $ 16.522.532
06-01-2006 Plaats 4 $ 11.918.995
13-01-2006 Plaats 6 $ 8.734.224
20-01-2006 Plaats 7 $ 5.751.700