Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Goed
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
10/11/2004
2004
langspeelfilm
108 minuten
romantiek

verdeler

Cinéart Cinéart

acteur/actrice (6)

Jim Carrey Jim Carrey →  Joel Barish
Kate Winslet Kate Winslet →  Clementine Kruczynski
Kirsten Dunst Kirsten Dunst →  Mary
Elijah Wood Elijah Wood →  Patrick
Mark Ruffalo →  Stan
Tom Wilkinson →  Dr. Howard Mierzwiak

regisseur (1)

Michel Gondry

producent (2)

Steve Golin
Anthony Bregman
Eternal Sunshine of the Spotless Mind

De positieve kracht van negatieve herinneringen, en de negatieve kracht van positieve herinneringen. Twee heel verschillende dingen of toch weer niet ? Op de raaklijnen in het niemandsland waar de vlinder meer dan eens de buik verliest, speelt Eternal Sunshine Of The Spotless Mind zich af, de nieuwste hersenkronkel van Charlie Kaufman. De naam is bij de pientere meerwaardezoeker intussen welbekend als scenarist van Being John Malkovich, Adaptation en Confessions of a dangerous Mind en zijn laatste tapt gelukkig vooral uit het Malkovich-vaatje, nog steeds zijn origineelste en beste scenario.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

De schuchtere en schijnbaar beetje mensenschuwe Joel Barish Jim Carrey, nog ingetogener dan in The Truman Show) en de extraverte en schijnbaar beetje egoïstische Clementine (een alle remmen losgooiende Kate Winslet) worden raar maar waar verliefd op elkaar en gaan samenwonen. Op een dag ontwaakt Joel en ontdekt hij dat Clementine verdwenen is. Hij zoekt haar op en zij herkent hem helemaal niet. Joel achterhaalt de reden : Clementine was Joel zo beu geworden dat ze hem uit haar geheugen heeft laten verwijderen door Lacuna Inc., een softwarebedrijfje dat bepaalde hersenimpulsen kan uitwissen. Joel besluit dat hij zonder Clementine niet kan of wil leven en stemt toe om haar ook uit zijn geheugen te laten wissen. Tijdens de procedure (uitgevoerd door Mark Ruffalo, Elijah Wood en Kirsten Dunst) begint zijn onderbewustzijn hem echter parten te spelen. Hij beseft dat het uitwissen van zijn herinneringen gelijkstaat aan het verloochenen van een periode uit zijn leven. Maar telkens hij in zijn hyperslaap Clementine wil herinneren, grijpen de bollebozen van Lacuna in. Toch zal Joel zijn onderbewustzijn zover moeten krijgen om de high-tech programmeurs te slim af te zijn indien hij zich Clementine ooit nog wil herinneren. Of kan hij de procedure zelfs zo draaien dat hij en Clementine nog een tweede kans kunnen krijgen ?

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind is een mooie, maar geen gemakkelijke film. Het is een bitterzure relatiefabel waarbij Kaufman kiest voor een bokkensprongaanpak : zo blijken de eerste twintig minuten van de film eigenlijk helemaal niet de eerste twintig te zijn, maar één van de vele elliptische verrassingen die de prent biedt. De personages zijn geen precies gesneden herkenbare typetjes maar zijn veelal gehuld in een mysterieus en tegendraads aura. Vlekkeloos is het afgelegde parcours zeker niet : Lacuna wordt nooit echt ordentelijk geïntroduceerd, het nevenverhaal met Elijah Wood die ook zijn zinnen zet op Kate Winslet werkt nogal verwarrend, en de verrassende wending aan het eind is voor interpretatie vatbaar. Ook de visuele aanpak van Michel Gondry (bekend van videoclips van ondermeer Bjork en ook van Human Nature, de enige Kaufman-flop dusver) slaat af en toe even tilt. Sommige scenes slaan de nagel op de kop, bij de andere heb je de indruk dat de oester niet ver genoeg open staat om de volledige parel te zien schitteren. Een eerste visie heeft dan ook meer weg van een generale repetitie, en de film lijkt wel zo ontworpen dat je pas vanaf meerdere visies alle finesses op kunt snuiven. Een mooie prestatie is het, een film maken over verdwenen herinneringen die je meermaals wil zien om je de finesses echt goed te kunnen blijven onthouden. Echt een film voor popcornvrije fijnproevers met andere woorden.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
19-03-2004 Plaats 7 $ 8.175.198
26-03-2004 Plaats 10 $ 5.256.206