Fracture

Goed
Fracture
2007
09/05/2007
langspeelfilm
115 minuten
thriller

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (15)

Anthony Hopkins Anthony Hopkins →  Crawford
Ryan Gosling Ryan Gosling →  Willy Beachum
David Strathairn David Strathairn →  Procureur des Konings Joe Lobruto
Rosamund Pike Rosamund Pike →  Nikki Gardner
Embeth Davidtz Embeth Davidtz →  Jennifer Crawford
Xander Berkeley Xander Berkeley →  Rechter Moran
Cliff Curtis Cliff Curtis
Fiona Shaw Fiona Shaw
Josh Stamberg →  Norman
Billy Burke →  Rob Nunally
Kate Clarke →  Mw. Lee Gardner
Valerie Dillman →  Peg Gardner
Monica Garcia
Bob Gunton
Larry Sullivan

regisseur (1)

Gregory Hoblit

producent (1)

Charles Weinstock
Fracture

Gregory Hoblit heeft een mooi televisiecurriculum bijeengesprokkeld. Hij was co-producent van twee spraakmakende politiereeksen van Steven Bochco: 'Hill Street Blues' in de jaren '80 en 'NYPD Blue' in de jaren 90. Voor beiden regisseerde hij ook een paar afleveringen. Zijn eerste biosfilm Primal Fear (het acteerdebuut van Edward Norton) was een voltreffer, zijn tweede Fallen al heel wat minder. Zijn derde Frequency was dan weer wel te pruimen, opvolger Hart's War was dan weer zo kleurloos dat zelfs Bruce Willis en Colin Farrell waarschijnlijk al vergeten zijn dat ze daar in acteerden. Na vijf jaar afwezigheid is Hoblit terug met een leuke gimmickthriller (hij houdt precies van ups en downs). Grote kunst is het zeker niet, maar voor de thriller/detective-fan is dit een ideaal zoethoudertje, eens die voorbij het nogal logge eerste kwartier geraakt.

Ted Crawford (Anthony Hopkins) is een rijke ingenieur met een sterk analytische geest en zo goed als geen scrupules: wanneer hij ontdekt dat zijn vrouw (Embeth Davidtz) een affaire heeft met politieman Nunally beraamt hij de perfecte moord. Op een avond schiet hij zijn vrouw neer (ze belandt in een coma) en omdat Nunally die avond de onderhandelaar van dienst is, duurt het dan ook niet lang vooraleer Crawford de minnaar van zijn vrouw door het lint ziet gaan.

Fracture

Willy Beachum (Ryan Gosling) een ambitieuze/irrante (afhankelijk van hoe je het bekijkt) assistent openbaar aanklager krijgt de taak om Crawford achter slot en grendel te houden. Meteen zijn laatste wapenfeit vooraleer hij verhuist naar een superdeluxe advocatenkantoor gespecialiseerd in bedrijfsrecht. Het zou een makkie moeten zijn want Crawford heeft zowel mondeling als schriftelijk bevestigd dat hij heeft geprobeerd om zijn vrouw te vermoorden. Maar dat is slechts schijn: Crawford vindt het immers leuk om een kat-en-muisspel te spelen met Beachum. Hij kiest ervoor zichzelf te verdedigen en hij blijft geslepener te zijn dan de openbare aanklager. Zeker als blijkt dat het moordwapen onvindbaar is en er geen fysisch bewijs is dat Crawford kan linken aan de moord(poging). Aan Beachum dus de kans om te vermijden dat de rijke snoodaard vrijkomt en te bewijzen dat hij wel degelijk het schot heeft gelost.  Kortom, wat je op de filmposter leest I shot my wife ? prove it is dus wat je met deze film krijgt.

Fracture

Qua karakters is de film niet altijd even boeiend. Hopkins slaagt er niet in om meer van zijn personage te maken dan de zoveelste afgezaagde rijke snoodaard (hij mag ook even in een Porsche over het wegdek scheuren), en Ryan Gosling is aanvankelijk zo zelfingenomen dat je ook niet echt veel zin hebt om voor hem te supporteren. Maar sommige verhalen houden zichzelf in leven en Fracture is er zo eentje. Ook al is het bij tijd en wijlen te ongeloofwaardig (Beachum die 's nachts aan het bed van het comateus slachtoffer postvat) of iets te voorspelbaar (uiteraard laat Beachum zijn vetbetaalde job vallen omdat hij kost wat kost Crawford wil klissen), Hoblit en scenarist Daniel Pyne (verantwoordelijk voor een paar jaren '90 thrillertjes zoals White Sands en Pacific Heights) houden de teugels mooi in handen. Qua set design en locatiewerk heeft de prent trouwens ook het nodige elan, zonder daarom te vervallen in de Michael Mann-overkill.

Meer moet het ditmaal niet zijn om van een geslaagd biosuitje te spreken. Het mocht natuurlijk wel, maar dit brouwsel is en blijft een aardige heildronk voor de liefhebbers van elementary, my dear Watson-cinema. Al blijft het natuurlijk ook wel inherent aan het genre dat dit zo'n film is waar je achteraf ook weer niet te best over nadenkt, want voor elke clevere twist is er wel een plotgat dat zich niet zo gemakkelijk laat dichten.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-04-2007 Plaats 2 $ 11.014.657
27-04-2007 Plaats 4 $ 6.814.714
04-05-2007 Plaats 3 $ 3.696.060
11-05-2007 Plaats 6 $ 2.953.145
18-05-2007 Plaats 6 $ 2.278.362
25-05-2007 Plaats 10 $ 1.075.000


Synopsis

Willy Beachum (Ryan Gosling) is een ambitieuze assistent-Openbaar Aanklager. Op het moment dat zijn carrière eindelijk in de lift lijkt te zitten krijgt hij te maken met een zeer lastige zaak. Ted Crawford (Anthony Hopkins) vermoordde zijn vrouw nadat hij te weten was gekomen dat zij hem bedroog. Wat op het eerste zicht een gemakkelijke zaak leek, blijkt echter in werkelijkheid anders te verlopen als Crawford wordt vrijgelaten door een technische fout in de aanklacht. Wat volgt is een gevaarlijk kat en muis spel tussen Beachum en Crawford die dacht de perfecte misdaad te hebben gepleegd.

Zie ook: Fracture (DVD)