Extremely loud and Incredibly close

Gewoon
Extremely loud and Incredibly close
29/02/2012
2011
langspeelfilm
129 minuten
drama

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (8)

Tom Hanks Tom Hanks →  Thomas Schell
Sandra Bullock Sandra Bullock →  Linda Schell
Max von Sydow Max von Sydow →  De Huurder
Viola Davis Viola Davis →  Abby Black
John Goodman John Goodman →  Stan
Jeffrey Wright Jeffrey Wright →  William Black
Thomas Horn →  Oskar Schell
Zoe Caldwell →  Oskar's Grootmoeder

regisseur (1)

Stephen Daldry

producent (1)

Scott Rudin Scott Rudin
Extremely loud and Incredibly close

De nasleep van wat genoegzaam bekend staat als 9/11 zorgde voor een peloton kunstenaars die persoonlijk of collectief leed van zich af schreven, filmden, schilderden, rijmden, zongen … Zo ook auteur Jonathan Safran Foer die in 2005 “Extremely Loud And Incredibly Close” publiceerde. De opvolger op zijn debuut “Everything Is Illuminated” werd niet overal enthousiast onthaald. Heel wat critici vonden het immers geen roman over de aanslagen van elf september, maar vonden dat de auteur de ramp als een makkelijk symbool gebruikte om een verhaal te vertellen over het rouwproces van een jongen na de dood van zijn vader. En ook de fragmentarische structuur werd niet overal geapprecieerd. Voor veel anderen is het boek dan weer een van de Amerikaanse sleutelromans van de voorbije tien jaar. Smaken verschillen nu eenmaal.

De filmrechten werden bijna onmiddellijk opgekocht door producer Scott Rudin en die koos voor Stephen Daldry als regisseur. Een op zich logische keuze daar de Brit met een sterk theaterverleden (op het witte doek debuteerde hij met “Billy Elliott”) met de verfilmingen van Michael Cunninghams “The Hours” en Bernard Schlinks “The Reader” had bewezen omvangrijke en niet-lineair opgebouwde boeken in filmtaal te kunnen opzetten. De opdracht een scenario te schrijven ging naar Eric Roth, geen onbekende als het op epische scenario’s aankomt (“Forrest Gump”, “The Insider”, “Munich”, “The Good Shepherd”, “The Curious Case Of Benjamin Button”).

Extremely loud and Incredibly close

“Extremely Loud & Incredibly Close” vertelt het verhaal van de negenjarige Oskar Schell (Thomas Horn). Zijn vader Thomas Tom Hanks) stierf op 11 september 2001 in de WTC-torens (Oskar vermoedt dat zijn vader een van de vele is die letterlijk zijn dood tegemoet sprong) en een jaar later is Oskar de klap nog altijd niet te boven. Oskar (gesuggereerd wordt hij dat hij aan Asperger lijdt) had immers een heel goede band met zijn vader, die zijn speurzin en intellect constant aanstuurde met verhalen, raadsels en gezamenlijke avonturen. Oskar is met andere woorden niet alleen zijn vader kwijt, maar tegelijkertijd een heel goede vriend. Met zijn moeder Linda (Sandra Bullock) heeft hij een minder sterke band, en zij kan de leegte die zijn vader achterliet niet vullen. Op een dag vindt Oskar tussen de spullen van zijn pa een vaas met daarin een sleutel. Die sleutel zit in een envelop waarop de naam 'Black' staat geschreven. Oskar ziet de vondst als een laatste zoekopdracht van zijn vader, en hij start een queeste in New York waarbij hij op zoek gaat naar het slot waar de sleutel op past. Daarvoor lijst hij eerst iedereen op die 'Black' noemt en gewapend met lef en intellect begint hij aan zijn zoektocht. Uiteraard komt Oskar tijdens zijn tocht in contact met een heleboel mensen die allemaal getekend zijn door het leven, en in vele gevallen zelf een geliefde verloren op 11 september. Op een bepaald moment krijgt hij hulp uit onverwachte hoek van “The Renter”, een oude man die bij zijn oma een kamer huurt en er bewust voor koos om niet meer te spreken, maar enkel nog maar te communiceren met briefjes.

Stephen Daldry focust zich in zijn verfilming zo goed als volledig op de vertolking van debutant Thomas Horn. Die veertienjarige knaap had nog geen acteerervaring toen hij voor de rol werd gekozen. Hij kreeg de auditie en de rol nadat hij in 2010 tijdens “Jeopardy Kids Week” meer dan dertigduizend dollar won en hij maakte daarbij nogal wat indruk op televisiekijkend Amerika. Horn deelt toevallig trouwens wat intellect met zijn personage: zo spreekt de jonge acteur vloeiend Spaans en Kroatisch en studeert hij al een tijd Mandarijns. Horn zet trouwens een geslaagde vertolking neer, al moet je wel in de stemming zijn om twee uur en tien minuten in het gezelschap te vertoeven van een hyperactieve en alle aandacht opeisende vroegrijpe jongen. Tom Hanks en Sandra Bullock doen hun best om Horn treffend te ondersteunen, en zijn vooral aan boord om op de kracht van hun naam de film beter te kunnen verkopen. De beste bijrol is voor Max Von Sydow als de mysterieuze huurder, en ook Viola Davis en Jeffrey Wright zorgen voor de juiste toets in een paar sleutelscènes.

Extremely loud and Incredibly close

“Extremely Loud And Incredibly Close” komt helaas nooit echt van de grond. Net als het bronmateriaal is het fragmentarisch en anekdotisch, maar waar Jonathan Safran Foer nog kon terugvallen op sterke literaire ondersteuning kan Daldry dat niet. Hij valt terug op een paar mooi vormgegeven scènes (de ontboezemingen rond de boodschappen op het antwoordapparaat zijn ontroerend in al hun eenvoud), maar door de band genomen weet deze prent zijn potentieel niet waar te maken en is alles te academisch om echt te beroeren of te ontroeren. Of hoe de symbiose tussen waargebeurde tragedie en modern grootstadsprookje slechts gedeeltelijk weet te bekoren en – in tegenstelling tot het gebouw waarin Hanks omkomt – nooit echt vuur vat.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-01-2012 Plaats 4 $ 10.045.332
27-01-2012 Plaats 6 $ 6.980.448
03-02-2012 Plaats 10 $ 3.802.367