Angels and Demons

Middelmatig
Angels and Demons
2008
13/05/2009
langspeelfilm
138 minuten
thriller

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (7)

Tom Hanks Tom Hanks →  Professor Robert Langdon
Pierfrancesco Favino Pierfrancesco Favino →  Inspecteur Ernesto Olivetti
Ewan McGregor Ewan McGregor →  Camerlengo Patrick McKenna
Stellan Skarsgard Stellan Skarsgard →  Commandant Richter
Armin Mueller-Stahl Armin Mueller-Stahl →  Kardinaal Strauss
Ayelet Zurer →  Dr. Vittoria Vetra
Nikolaj Lie Kaas →  Moordenaar/Mr. Gray

regisseur (1)

Ron Howard Ron Howard

producent (3)

Brian Grazer Brian Grazer
Ron Howard Ron Howard
John Calley
Angels and Demons

Nooit een woord gelezen uit het oeuvre van Dan Brown, en dat ook niet van plan de eerste 106 jaar te doen: zo’n fan zijn wij. De erbarmelijke verfilming van de miljoenenbestseller “The Da Vinci Code” in volle hype drie jaar terug deed er alvast niets aan om die planning terug te schroeven. “Angels & Demons” (in ons taalgebied is het boek bekend onder de titel “Het Bernini Mysterie”), is de tweede film met theologisch onderlegd speurneus Robert Langdon Tom Hanks in de hoofdrol, en is eigenlijk een prequel op “The Da Vinci Code”. Althans op boekgebied, de film is wel degelijk opgevat als sequel, en bevat een duidelijke verwijzing naar de eerdere film. Al is dit niet echt een vervolg natuurlijk, maar een volledig alleenstaand verhaal. Behalve Tom Hanks maakt immers niemand van de andere personages de oversteek. Wel opnieuw van de partij is regisseur Ron Howard, die gelukkig een (iets) betere film aflevert dan drie jaar geleden. Echt meeslepend of memorabel wordt “Angels & Demons” echter nooit, ook niet voor aspirant-speurneuzen.

Na het overlijden van de paus in Vaticaanstad, maken de katholieke leiders zich klaar om in een conclaaf een opvolger te kiezen. De voorbereidingen daarvoor zijn nog niet goed en wel uit de startblokken geschoten, of er worden vier kardinalen ontvoerd. Niet geheel toevallig zijn die vier de grote favorieten om nieuwe paus te worden. Het Vaticaan besluit de hulp van Robert Langdon in te roepen om de zaak uit te spitten. Zeker omdat de boodschap van de ontvoerders wijst op de betrokkenheid van de Illuminati, een mysterieus bondgenootschap dat velen eeuwen terug actief was en in de clinch lag met de kerk omdat die hun wetenschappelijke insteek boycotte.

Angels and Demons

De Illuminati zinnen blijkbaar nog steeds op wraak: niet alleen hebben ze de kardinalen ontvoerd, ze smokkelen ook een bom (bestaande uit antimaterie (!) gestolen uit het in Zwitserland gesitueerde CERN) Vaticaanstad binnen. Langdon, die gefascineerd is door de Illuminati, vermoedt dat de bom geplaatst is op de geheime locatie waar de Illuminati destijds samenkwamen. Om die plaats te achterhalen volgt hij de hints die door visionair Gallileo werden neergepend. In een race tegen de klok probeert hij de kardinalen te redden en te verijdelen dat de bom ontploft. Hij krijgt daarbij de hulp van de Vaticaanse geheime politie en van de uit het CERN-afkomstige wetenschapster Vittoria Vetra (die met haar personagenaam zo uit een James Bond zou kunnen ontsnapt zijn en vertolkt wordt door Ayelet Zurer, die eerder al te zien was in “Munich” en “Vantage Point”).

Geen gebrek aan samenzweringsnonsens dus in “Angels & Demons”, en voor een uur of zo glijdt het zelfs allemaal lekker aardig binnen. Het mysterie begint veelbelovend, en alle bouwstenen voor aangename cinemaverpozing lijken op hun plaats te liggen. Bij de zoveelste keer dat Langdon en co echter net te laat aan een kerkpoort staan om een kardinaal te redden slaat het gapen ongenadig toe. Hoe langer alles duurt, hoe meer de coherentie aan kracht inboet. Dat heeft ook veel te maken met een ontknoping die geen grammetje spanning of verrassing bevat, wat de waarderingsmeter nooit echt uit de gevarenzone doet oplichten en van de climax een serieuze sof maakt. Kort gezegd: na een intrigerende start valt de film op zijn gat, en geraakt hij ook niet meer recht.

Angels and Demons

Wel positief: het rijke culturele reden van Rome en Vaticaanstad dat voor een uitstekende couleur locale zorgt. De buitenopnames vonden volledig in de Italiaanse hoofdstad plaats, de binnenopnames echter niet. Omdat de katholieke instanties in Rome “The Da Vinci Code” nog steeds beschouwen als een brok heiligschennis, verboden ze Howard en co. om te filmen op plaatsen als de sixtijnse kapel, het Sint-Pietersplein of het Pantheon. Al deze plaatsen werden dan maar nagebouwd in de studio’s in Californië. Een knappe en gedetailleerde aankleding die er voor zorgt dat “Angels & Demons” niet volledig op de calvariebek gaat. Toch geen volledige sof dus, dit filmpje. Qua positieve ondertoon annex uitsmijter kan het tellen. Of het zou toch moeten.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
15-05-2009 Plaats 1 $ 46.204.168
22-05-2009 Plaats 4 $ 21.721.903
29-05-2009 Plaats 6 $ 11.353.340
05-06-2009 Plaats 8 $ 6.550.282
12-06-2009 Plaats 9 $ 4.111.547


Synopsis

Wanneer Langdon bewijzen vindt van de heropleving van een eeuwenoud geheim genootschap bekend als de Illuminati – de machtigste ondergrondse organisatie aller tijden – stelt hij ook vast dat het bestaan van de aartsvijand van de geheime organisatie, de katholieke kerk, bedreigd wordt. Wanneer Langdon ontdekt dat de klok meedogenloos tikt op een tijdbom die het genootschap onder het Vaticaan legde, neemt hij meteen het vliegtuig naar Rome. Daar gaat hij samenwerken met Vittoria Vetra (Ayelet Zurer), een mooie en raadselachtige Italiaanse wetenschapster. Langdon en Vetra beginnen aan een avontuurlijke zoektocht, die hen door verzegelde crypten, gevaarlijke catacomben en verlaten kathedralen voert. Ze volgen een 400 jaar oud spoor van antieke symbolen dat de enige hoop op redding voor het Vaticaan betekent.