Ali (DVD)

Slecht
Ali (DVD)
12 jaar
DVD
158 minuten
drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ

acteur/actrice (10)

Will Smith Will Smith →  Cassius Clay/Muhammad Ali
Jamie Foxx Jamie Foxx →  Drew ?Bundini? Brown
Jon Voight Jon Voight →  Howard Cosell
Mario Van Peebles Mario Van Peebles →  Malcolm X
Ron Silver Ron Silver →  Angelo Dundee
Jada Pinkett Smith Jada Pinkett Smith →  Sonji
Jeffrey Wright →  Howard Bingham
Mykelti Williamson →  Don King
Nona Gaye →  Belinda
Michael Michele →  Veronica

regisseur (1)

Michael Mann

producent (5)

Paul Aradji
A.Kitman Ho
James Lassiter
Michael Mann
Jon Peters
Ali

Muhammad Ali is een naam die de bokswereld domineerde zonder dat hij veel in een boksring vertoefde. Dat is zowat de rode draad door de film. Ali werd geschorst op zijn sportief hoogtepunt. Voor meer dan drie jaar mocht hij niet boksen, omdat hij zijn dienstplicht weigerde en niet terugdeinsde voor één controversiële uitspatting meer of minder. Hij is een vechter die zichzelf uitroept tot de beste. Alleen kunnen we dat niet van de film zelf zeggen.

Ali

Het scenario is een samenraapsel van de meest belangrijkste gebeurtenissen uit Ali's leven. Er wordt duchtig van het ene moment naar het andere gesprongen zonder enige coherentie, waardoor alles voor een leek veel te verwarrend en langdradig overkomt. Zo zijn Ali en Malcom X in de ene scène de beste maatjes en staan ze in een andere scène plots tegenover elkaar. Daarnaast verdwijnen tal van personages even vlug van het scherm als ze verschenen. De wedstrijden van Ali zullen boksliefhebbers hoogstwaarschijnlijk tevreden stellen, want die zijn best te pruimen. De enkele shots waarin gebruik werd gemaakt van minuscule camera's geven je als kijker het gevoel dat je zelf in de ring staat en de klappen uitdeelt of ontvangt.

Ali

Maar de blikvangers in deze prent zijn de vertolkingen van Will Smith en Jon Voight. Smith trainde voor zijn conditie één jaar lang zes uur per dag. 15 kilo aan spiermassa later zet hij een goede vertolking neer, vooral in de momenten waar hij een spraakwaterval is zoals bij het verlaten van de rechtzaal of als hij op televisie uithaalt naar de overheid. Jon Voight is zo goed als onherkenbaar in zijn rol van commentator Howard Cosell. Zijn scènes met Will Smith blijven telkens overeind, in tegenstelling tot de film. Micheal Mann (Heat, The Insider) stelt met Ali teleur.

De DVD is ook maar een lichtgewicht die je zonder veel moeite in de eerste rond knock-out slaat. Naast de bioscooptrailer en wat reclame voor andere films, is er nog de making of waarin iedereen eens vertelt hoe leuk en hoe goed ze het allemaal wel vinden. Maar aan die doorzichtige promotalk hebben wij weinig boodschap.

Didier Van Hoorebeke

Extra informatie

Extra's

  • Making Of (27')
  • Bioscooptrailer
  • Trailer van andere films

Zie ook...

Ali