Wie is wie en wat is wat in Wonderland ?

Wie is wie en wat is wat in Wonderland ?
12/03/2010

“Alice in Wonderland” is de nieuwste film van regisseur Tim Burton. Zoals je dat van de maker van Edward Scissorhands en Charlie and the Chocolate Factory kunt verwachten, heeft Burton een al zeer fantasierijk verhaal, vol zeer bekende personages zoals de Mad Hatter en de Cheshire Cat aangepast en er een eigen zeer originele draai aan gegeven. Verbaas je vrienden met jouw kennis over de Mad Hatter en de Bandersnatch en zorg ervoor dat je de Rode en de Witte Koningin nooit meer door elkaar haalt.

ALICE

Een 19 jaar oude jonge vrouw die over haar toekomst nadenkt. Ze heeft een onafhankelijk karakter en voelt zich gevangen te midden van de kleingeestige opinies van de vrouwen uit de aristocratische kringen van Londen uit de tijd van Koningin Victoria. Alice Kingsleigh weet niet zeker hoe ze haar eigen dromen in evenwicht kan brengen met de verwachtingen die andere mensen van haar hebben. Na het overlijden van haar geliefde vader, gaat ze samen met haar moeder en zuster naar een tuinfeestje. Zonder dat zij het weet, is dit gepland als haar verlovingsfeest. Op het moment dat de arrogante en saaie Hamish Ascot haar ten huwelijk vraagt, ziet Alice een Wit Konijn over het gras rennen dat een vest draagt en een zakhorloge bij zicht heeft. Ze rent het dier achterna en valt in een konijnenhol. Ze komt in Onderland terecht, een plaats die ze als kind heeft bezocht (en Wonderland had genoemd) - ook al kan ze zich daar niet meer van herinneren en ook de bewoners niet. Toch ontmoet Alice de vrienden uit haar kindtijd weer, zoals Absolem de Rups, de Cheshire Cat, Tweedle-Dee en Tweedle-Dum en natuurlijk de Mad Hatter. En ze gaat op zoek naar haar ware lotsbestemming.

BANDERSNATCH

Een afzichtelijk, zeverend, stinkend wezen met een groot vuil lichaam en een in elkaar gevouwen gezicht vol tanden als dat van een dolle buldog. Alice zal ontdekken dat de Bandersnatch heel scherpe klauwen heeft.

CHESHIRE CAT

Een vlotte cyperse kat die zomaar kan verschijnen en weer verdwijnen. Hij is kalm, lief en gevoelig en heeft een verleidelijke glimlach, die zijn lafheid moet verbloemen. De lichaamsloze kop van de kat verschijnt Alice allereerst in Tulgey Wood, nadat ze door de kwaadaardige Bandersnatch is aangevallen. Hij biedt haar aan om de wonden op haar arm te likken. Alice bedankt daarvoor, ook al laat ze hem de weg wijzen naar de Tea Party van de Mad Hatter. De Hatter beschuldigt de Cheshire Cat ervan dat hij iedereen in de steek laat, op de dag dat de Rode Koningin de macht van Onderland heeft overgenomen. Later maakt de Cheshire Cat van zijn eigen vaardigheden en van de zeer gewilde hoge hoed van de Mad Hatter gebruik om alles weer goed te maken.

DODO

Een van de eerste bewoners van Onderland die Alice ziet zodra ze deze fantastische wereld betreedt. Dodo is een van de oudste bewoners van Onderland. Hij draagt een bril en gebruikt een wandelstok. Hij is rustig en wijs. Hij stopt het geruzie van zijn vrienden over de ware identiteit van Alice door voor te stellen dat ze haar naar de nog wijzere Absolem brengen.

DOWNAL WYTH BLUDDY BEHG HID

Weg met de Rode Koningin, is de slagzin van de Mad Hatter en zijn handlangers, die de slechte heerseres willen afzetten.

“EET ME / DRINK ME”

Wees heel voorzichtig met wat je in Onderland eet of drinkt, want je kunt ineens drastisch van vorm of maat veranderen. Aan het begin van haar laatste avonturen vond Alice een fles gelabeld 'DRINK ME' - nadat ze heeft gedronken, krimpt ze. En dan is er een taart met daarop de woorden 'EET ME' in suikerglazuur - die haar weer doet groeien.

FUTTERWACKEN

De dans van de Onderlanders als uitdrukking van grenzeloos plezier.

GLIMLACH

Zie Cheshire Cat.

HARE, MARCH

De March Hare is waarschijnlijk net zo gek als zijn vriend de Mad Hatter, wiens theefeestjes hij in zijn huis organiseert. Hij is paranoïde en bang en wrijft voortdurend over zijn poten en oren en hij houdt ervan om met theepotten te gooien.

IRACEBETH

Iracebeth heet ook wel de Rode Koningin en is de tirannieke monarch van Onderland. Ze heeft een opvliegerig karakter en houdt ervan om te schreeuwen dat mensen hun hoofden eraf moeten. Ze regeert dus op basis van angst.

JABBERWOCKY

Heeft de lengte van een dinosaurus, compleet met reptielvleugels, schubben, lange scherpe klauwen, een getande staart. Hij draagt een hemd. Dit woedende sissende beest is een favoriet wapen van de Rode Koningin. Alice moet hem zien te overwinnen, wil ze haar uiteindelijke lotsbestemming volvoeren.

HARTENBOER

De Hartenboer heet ook wil Ilosovic Stayne, en is de aanvoerder van het leger van de Rode Koningin. Hij is heel erg lang, heeft een gezicht vol littekens en een hartvormig ooglapje over zijn linker oog.

LEWIS CARROLL

De Britse schrijver van de twee boeken &quot:Alice's Adventures in Wonderland&quot: en &quot:Through the Looking Glass &amp: What Alice Found There&quot:, waarop de film van Tim Burton is gebaseerd. Het boek werd voor het eerst in 1865 gepubliceerd en werd onmiddellijk een van de grootste bestsellers uit die tijd. Ook al zijn de twee Alice-boeken nu bijna 150 jaar oud, toch zijn ze al die tijd verkocht en in meer dan 100 talen vertaald.

MAD HATTER, DE

Tijdens haar terugkeer naar Wonderland komt Alice meer te weten over de excentrieke Mad Hatter. De Mad Hatter is mogelijk de enige echte vriend die Alice in dit fantastische ondergrondse koninkrijk heeft. Ooit was hij de officiële en trotse hoedenmaker van de Witte Koningin, maar hij kreeg last van kwikvergiftiging, wat een vervelende bijwerking is van het hoedenmaakproces. Het is nog maar de vraag of hij helemaal knotsgek is of niet. Maar ja, zoals de Cheshire Cat dat wel vaker zegt: “We zijn hier allemaal hartstikke gek.”

NEUS

De meest talentvolle neus in Onderland is die van Bayard de Bloedhond, die een onwillige handlanger is van de Rode Koningin en de taak heeft om de leden van het verzet te vinden. Hij wordt een van de beste bondgenoten die Alice in Onderland heeft.

ORACULUM

Het Oraculum is een oud document waarin elk grote evenement in Onderland wordt opgetekend, uit het verleden, het heden en de toekomst. Het Oraculum wordt bewaakt door de alwetende rups Absolem.

PISHSALVER

Een drankje dat Alice doet krimpen: zie DRINK ME

KONINGIN, DE WITTE

De echte naam van de Witte Koningin is Mirana en zij is het mooie jongere zusje van de afschuwelijke Rode Koningin. Ook al lijkt het alsof ze alleen maar lief en aardig is, toch heeft zij ook een donkere kant. Alice moet echt oppassen wanneer de Witte Koningin zich over haar ontfermt.

 

RAADSELS
De bewoners van Onderland houden niet alleen van poëzie, maar ook van moeilijke raadsels. Het beroemdste raadsel is de vraag die de Mad Hatter aan Alice stelt: &quot:Waarom is een raaf als een schrijftafel?&quot: Jammer genoeg vertelt de Mad Hatter Alice nooit het antwoord.

SUIKER

De Mad Hatter is mogelijk een beetje gek, maar hij zal waarschijnlijk nooit vergeten om suiker te serveren tijdens een van zijn beroemde theefeestjes. Frequente gasten zijn de March Hare en de Zevenslaper en geen van de kopjes en schoteltjes wordt ooit gewassen. “Het is altijd theetijd en we hebben geen tijd om het servies tussen door te wassen,&quot: legt de Hatter uit.

TWEEDLE-DEE EN TWEEDLE-DUM

Tweedle-dee en Tweedle-dum zijn gezette tweelingbroers die het voortdurend met elkaar oneens zijn. Hun verwarrende praat kan niemand anders begrijpen.

ONDERLAND

De tweede keer dat Alice door het konijnenhol valt, arriveert ze in hetzelfde fantasievolle land dat ze bezocht toen ze een klein meisje was. Ze ontdekt dat ze de vorige keer de naam niet goed had verstaan. Het koninkrijk van de Rode Koningin heet &quot:Onderland&quot:, niet “Wonderland.”

UPELKUCHEN
De taart die Alice laat groeien: zie “EET ME”

V

“V” staat voor “Vah-shie-kow-ska”, en dat is de uitspraak van Mia Wasikowska, de hoofdrolspeelster van &quot:Alice in Wonderland&quot:. In het verleden was ze ballerina, nu is ze actrice. Ze is in Australië geboren.

WITTE KONIJN, HET

Het Witte Konijn maakt zich altijd zorgen dat hij te laat is. Hij heeft altijd haast, hij rent altijd in het rond. Hij heeft de opdracht gekregen om Alice te vinden en haar weer terug naar Onderland te brengen, zodat ze haar lotsbestemming kan volvoeren. Hij verschijnt tijdens haar tuinfeest in een poging om haar weer naar het konijnenhol te lokken.

Zzzz

is het geluid dat je soms hoort wanneer zevenslapers slapen. In deze film is Mallymkun, de zevenslaper, een vechtersmuis in Onderland die een paardrijbroek draagt. Ze weigert te geloven dat het Witte Konijn de juiste Alice heeft gevonden, de ene die Onderland weer in zijn oude glorie zal herstellen en vindt het maar al te fijn om arme Alice met een hoedenspeld in haar enkel te prikken, wanneer Alice zegt dat dit alles een droom moet zijn. Maar de sterke kleine muis maakt alles weer goed wanneer Alice wordt bedreigd door een wezen met grote klauwen dat Bandersnatch heet. Haar trouw voor de Hatter is uniek en ze is bereid om te sterven om bij hem te blijven.

“Alice in Wonderland” wordt vanaf 10 maart 2010 in de bioscoop vertoond.