Oscarnominatie voor Close

Oscarnominatie voor Close
25/01/2023

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekend op dinsdag 24 januari 2023. De Oscars worden op zondag 12 maart uitgereikt.

Close ging in mei 2022 in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en tal van prijzen. In de VS werd Close o.a. bekroond met de Prijs voor Beste Internationale Film van de National Board of Review en twee prijzen op het Chicago International Film Festival.

Lumière bracht de film begin november uit in de Benelux. Intussen staat de teller op 350.000 bezoekers in de Belgische en Nederlandse bioscopen .

Close draait nog steeds succesvol in de Belgische bioscopen. In Vlaamse bioscopen staat de film na 12 weken zelfs nog overal op het programma. De resultaten in de landelijke bioscopen, waar de film steevast in de bezoekers top 5 van het afgelopen jaar opduikt, zijn echt opmerkelijk en bevestigen de interesse en de appreciatie van een heel breed publiek. Ook in de Nederlandse bioscopen is de film nog steeds te zien door het hele land.

De 95ste Academy Awards worden op zondag 12 maart uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. De komende weken zal onvermoeid campagne gevoerd worden met het oog op de Oscars, o.a. door de Amerikaanse arthouseverdeler A24, die de film op 27 januari ook in de Noord-Amerikaanse bioscopen brengt.