Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch met De acht bergen in officiële competitie in Cannes!

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch met De acht bergen in officiële competitie in Cannes!
22/04/2022

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch hebben nu ook een felbegeerd ticket op zak voor het 75ste Festival van Cannes. De door het duo geregisseerde Italiaans-Belgisch-Franse coproductie De acht bergen (Le otto montagne) werd toegevoegd aan de Officiële Selectie, dat maakte de organisatie zopas bekend. Vorige week werd al bekend dat ook Close, de nieuwe film van Lukas Dhont, en Tori en Lokita van de gebroeders Dardenne in première in Cannes zullen gaan. Drie Belgische films die meedingen voor de gouden palm is een historisch record!

Naast de regie, schreven van Groeningen en Vandermeersch ook het scenario, een adaptatie van de bestseller van Paolo Cognetti. Voor Felix van Groeningen is het de tweede keer, na De helaasheid der dingen in 2009 in de Quinzaine, dat zijn film in Cannes vertoond wordt.

Felix en Charlotte zijn dolblij : "Wat zijn wij blij om onze film op deze manier aan de wereld te kunnen tonen. We zijn trots op onze samenwerking met elkaar, met Felix’ vaste kompanen Ruben Impens en Nico Leunen, met producent Hans Everaert en gans het Italiaanse topteam. Het was een voorrecht om dit warme, menselijke, epische verhaal te kunnen vertellen en een groot Europees project op poten te kunnen zetten. We blozen."

De Italiaanse cast bestaat uit Luca Marinelli (Martin Eden), Alessandro Borghi (Devils) Filippo Timi (Vincere) en Elena Lietti (Anna). Ook D.O.P Ruben Impens en monteur Nico Leunen zijn opnieuw van de partij. Zij werkten eerder mee aan het Oscargenomineerde The Broken Circle Breakdown en Beautiful Boy van van Groeningen. Impens voerde ook de camera bij Titane dat vorig jaar de Gouden Palm in Cannes wegkaapte. Charlotte Vandermeersch maakt met De acht bergen haar debuut als regisseur van een speelfilm. Ze is één van de weinige vrouwelijke filmmakers met een speelfilm in het officiële festivalprogramma dit jaar.