De toga van Polanski

De toga van Polanski
02/02/2007

Als filmfreak kijken we altijd uit naar de nieuwste film van een 'monument' en Roman Polanski is uiteraard een grootmeester.

Van de regisseur van onbetwiste meesterwerken als Rosemary's Baby en Chinatown wil je gewoon alles zien, ook al is het af en toe wel even slikken bij lamentabele tussendoortjes genre Pirates. Maar Polanski is en blijft een interessant cineast: voor The Pianist kreeg hij enkele jaren terug terecht een oscar, en ondanks het feit dat zijn adaptatie van Oliver Twist te kampen had met een hoog déjà-vu gehalte, kon je bezwaarlijk van een flop spreken.

Polanski wendt zijn blik nu naar het Oude Rome, met de verfilming van de gelauwerde roman Pompeii van Robert Harris. Het verhaal focust zich op de beruchte vulkaanuitbarsting van de Vesuvius die vele manen geleden (in het jaar 79 na Christus om precies te zijn) de Italiaanse stad Pompeii verwoestte. De roman van Harris wordt verteld uit het standpunt van een jonge ingenieur die een acquaduct moet herstellen in de buurt van Pompeii, drie dagen voor de vulkaanuitbarsting.

Polanski krijgt alvast zo'n 130 miljoen dollar om filmisch mee te spelen. De opnames starten deze zomer in Italië, het resultaat wordt volgend jaar in de bioscoop verwacht.