Tuesday Weld

Tuesday Weld
° 27-08-1943
New York
Verenigde Staten
Leeftijd: 80

Haar echte naam is Susan Ker Weld, ze werd geboren in New York op 27 augustus 1943. Toen ze pas drie was 'werkte' ze als model (kledij), vijf jaar later was ze al te zien als actrice op televisie. Toen ze pas negen was, kreeg ze te kampen met een depressie (!), op 10-jarige leeftijd had ze een alcohol-probleem (!) en twee jaar later ondernam ze een zelfmoordpoging. Geef toe, een uitzonderlijke, bijzondere eerste twaalf jaar van een levensloop...

Op 13-jarige leeftijd al maakte Tuesday Weld haar langspeelfilmdebuut in Rock, Rock, Rock ! en in de (low-budget) films die volgden bleef ze steeds de rol spelen van een vroegrijp, jong meisje. Voor haar rol in Looking for Mr. Goodbar werd Tuesday Weld genomineerd voor een Oscar voor Beste Actrice in een Bijrol.

Andere sterke rollen van Tuesday Weld moet je gaan zoeken in films die zowat de cult-status bereikten : Thief en Who'll Stop the Rain bijvoorbeeld.
De laatste film van Tuesday Weld, Chelsea Walls is al weer van 2001 (?), haar filmografie is de weerspiegeling van haar voorliefde voor 'Indpendent' projecten en haar individualistische ingesteldheid.

Teusday Weld is te oordelen aan het vrij korte lijstje van films waarin ze te zien was, vrij selectief wat filmrollen betreft. Wat niet betekent dat ze niet gewaardeerd wordt door haar collega's. Zo omschreef Sam Shepard haar ooit als de vrouwelijke Marlon Brando.