Ring Lardner Jr.
Ringold Wilmer Lardner Jr.

Ring Lardner Jr.
° 19-08-1915
Chicago
Illinois
Verenigde Staten
+ 31-10-2000
✞ Leeftijd bij overlijden: 85

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


De vader van Ring Lardner Jr., Ring Lardner, was in die tijd één van de grootste Amerikaanse komieken. Nadat hij zijn studies op Princeton had afgebroken schreef Ring Lardner Jr. verhalen bij de New York Mirror tot hij gecontacteerd werd door David O. Selznick die hem in dienst wou nemen om draaiboeken van films te schrijven maar waar hij aanvankelijk in de publiciteitsafdeling terechtkwam.

Zijn werk werd niet altijd naar waarde geschat ondanks het feit dat hij meewerkte aan A Star Is Born en de satire Nothing Sacred uit 1937. Daar kwam enigszins verandering in toen hij samen met Michael Kanin de Academy Award/Oscar ontving voor Beste scenario voor Woman of the Year.

In 1950 werd ook hij geconfronteerd met de Commissie tot onderzoek naar on-Amerikaanse activiteiten. Resultaat: 1 jaar gevangenisstraf omdat hij weigerde mee te werken met hen wat vonnismatig dan weer vertaald werd naar het 'beledigen van de Commissie'.

Hij kwam op de fameuze zwarte lijst terecht als één van de 'Tien van Hollywood' waardoor hij net als een aantal collega’s moest onderduiken of vanuit het buitenland werken, en dan nog onder verschillende schuilnamen. Het duurde tot 1965 eer zijn echte naam weer verscheen in de aftiteling (van The Cincinnati Kid). Hierna werd hij weer in de armen gesloten van velen en kreeg hij ook positieve kritieken voor de succesvolle zwarte komedie M*A*S*H.  Meer nog, hij was het die het Oscar-winnende scenario had geschreven.

In 1976 schreef hij een boek vol memoires over zijn roemrijke familie onder de titel The Lardners.

Hij schreef ook de romans The Ecstacy of Owen Muir en All for Love.

In 1988 kreeg hij de Writers Guild’s Laurel Award.

Zijn broers John, James en David Lardner waren ook schrijvers.

Oscars ® 1943 Gewonnen Beste origineel scenario Woman of the Year