Max Fleischer

Max Fleischer

°

19-07-1883

+

11-09-1972
genomineerd Oscars ® 1942
1 keer genomineerd voor een Oscar

Biografie

Max Fleischer studeerde Kunstgeschiedenis in New York en begon hierna te werken als reclametekenaar en cartoonist voor de ‘Daily Eagle’ in Brooklyn.  In 1915 vond hij een manier uit om van gewone films tekenfilms te maken : de rotoscoop.

“Out of the Inkwell” was zijn eerste film, het duurde bijna een jaar voor die volledig was afgewerkt.  Hierna maakte hij de overstap naar Paramount waar zijn broer en beeldmonteur, Dave, bij hem kwam werken als assistent en rotoscoop-model.

De carrière van beide broers liep een tijd parallel : ze werkten beiden in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog  Koko de Clown was het personage waar ze samen heel wat films rond maakten.  Max Fleischer zorgde voor de productie, broer Dave voor de regie, nog een andere broer, Louis Fleischer (1881 – 1985), leverde als ‘music editor’ zijn bijdrage.

In 1929 richtten ze, ook al samen, de ‘Fleischer Studios Inc.’ op , hun films werden uitgebracht door  Paramount. 

In 1930 lanceerde het duo dan uiteindelijk Betty Boop, een tekenfilmpersonage dat tot 1939 voor nogal wat controverse en schandalen zorgde.

In 1933 was Popeye dan aan de beurt in de vorm van een heuse serie tekenfilms die met de regelmaat van de klok werden gemaakt tot in 1942.  “Popeye the Sailor Meets Sinbad the Sailor” was een film die een stuk langer was dan die uit de serie.

Allemaal successtory’s zo lijkt het wel maar het was niet allemaal goud wat blonk voor de Fleischers : hun studio die in 1939 was verhuisd van New York naar Miami werd gesloten door Paramount met als belangrijkste officiële reden het floppen van de speelfilms “Gulliver’s Travels” en “Mr. Bug Goes to Town”.

Max Fleischer heeft hierna nog een tijd educatieve films geproduceerd en startte in 1962 een nieuw productiebedrijf op dat tekenfilms maakte voor televisie.  Eén jaar later hield hij het voor bekeken.

Regisseur Richard Fleischer is Max’ zoon.

Oscars ® 1942 Genomineerd Beste animatie kortfilm
Short Subject (Cartoon)
Superman