War Pony

Gewoon
War Pony
2022
10/05/2023
langspeelfilm
115 minuten
drama
speelfilm

verdeler

Cherry Pickers Cherry Pickers

acteur/actrice (7)

Jojo Bapteise Whiting → Bill
LaDainian Crazy Thunder → Matho
Ashley Shelton → Allison
Iona Red Bear → auntie
Woodrow Lone Elk → Elias
Jesse Schmockel
Wilma Colhoff

regisseur (2)

Riley Keough Riley Keough
Gina Gammell

producent (13)

Riley Keough Riley Keough
Elaine Thomas
Sergey Shtern
Valeriy Abel
Bear Damen
Salim El Arja
Michael Mannaseri
Willi White
Bert Hamelinck
Ryan Zacarias
Sacha Ben Harroche
Gina Gammell
Ben Kahn

director of photography (1)

David Gallego

uitvoerend producent (17)

Pte Cante Win Poor Bear
Michael Sagol
Daniel Sbrega
Dickey Abedon
Vanessa McLean
Valerie Steinberg
Todd Traina
Dan Reiner
Stella Schnabel
Wally Hall
Michael Glofine
Jan Pace
James Atherton
Jonas Carpignano
Jacob Tierney
Michael Clofine
David Bishop

scenarist (4)

Riley Keough Riley Keough
Franklin Sioux Bob
Bill Reddy
Gina Gammell

beeldmonteur (2)

Affonso Gonçalves
Eduardo Serrano

productieontwerper (1)

Scott Dougan

kostuumontwerper (2)

Miyako Bellizzi
Alex Lee
War Pony

Andrea Arnolds American Honey. Op de set van die in 2016 uitgebrachte roadmovie kiemde het zaad voor wat War Pony zou worden. Tijdens de opnames bleek het immers dikke mik tussen actrice Riley Keough – de dochter van Lisa Marie Presley en logischerwijs dus ook de kleindochter van Elvis – en Franklin Sioux Bob en Bill Reddy, twee als extra’s ingehuurde Lakota-indianen.

De twee vertelden haar heel wat verhalen over het leven in het Pine Ridge Indianenreservaat in South Dakota. Keough raakte gefascineerd door die getuigenissen en besloot met producente Gina Gammell om er een heuse speelfilm te puren die ze samen zouden regisseren in het reservaat met Sioux Bob en Reddy als welwillende gidsen. Dus ook al is het scenario van War Pony fictie, heel wat van de gebeurtenissen vinden een oorsprong in ware feiten. Als Sioux Bob of Reddy het niet hebben beleefd, dan vast wel andere bewoners uit Pine Ridge.

War Pony

War Pony neemt geen politiek of maatschappelijk standpunt in: geen pleidooi richting de Amerikaanse regering om te stoppen met de nazaten van de oorspronkelijke inwoners van Amerika stiefmoederlijk te behandelen, maar ook geen aanklacht of veroordeling van de vaak uit armoede ontsproten schimmige levensstijl van de inwoners van het reservaat. Een levensstijl waarin velen – en dan vooral de jongeren – geprangd zitten tussen erfelijke traditie en het Westerse consumptiemodel waarin drank, drugs en misdaad bijna onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Nagenoeg de volledige cast bestaat uit niet-professionele acteurs uit het reservaat die vaak een bijgespijkerde versie van hun eigen leven vertolken. Door uit eigen ervaringen te putten acteert iedereen heel naturel, Jojo Bapteise Whiting en Ladainian Crazy Thunder voorop. Ja, ze heten daar natuurlijk geen Smith, Jones of DiCaprio. Die authenticiteit zorgt er in elk geval voor dat War Pony meer is dan een veredeld workshopconcept.

In hun script laten Keough en Gammell twee verhaallijnen alterneren: dat van Billy (Whiting) en dat van Matho (Crazy Thunder). De ene een twintiger die bij twee verschillende vrouwen een kind heeft en via allerlei dubieuze manieren probeert om aan geld te komen, de andere een twaalfjarige knaap die maar wat rondhangt met leeftijdsgenoten en door zijn vader uit het huis wordt gezet nadat hij stiekem zijn drugs probeerde te verkopen. Gammell en Keough vertellen hun noodlotsverhaal met de nodige (zelfrelativerende) humor, al biedt het scenario maar weinig verrassingen: bij vlagen lijkt het allemaal wat op een native American equivalent van pakweg Boyz ‘n The Hood. Maar voluit de kommer en kwel cultiveren doet War Pony niet: beide regisseuses houden de echte tragiek op afstand, onder meer door War Pony te laten eindigen op een al bij al vrij vrolijke noot waarin een paar vadsige blanken de wind van voren krijgen.

War Pony

Frappante uitsmijter: War Pony kwam deels tot stand met inbreng van het Belgische productiehuis Caviar, dat eerder al meewerkte aan gerenommeerde internationale producties als Sound Of Metal en The Rider. En ook deze War Pony blijkt een prijsbeest te zijn: in Cannes won de film de Camera D’Or voor de beste debuutfilm in de sectie Un Certain Regard en poedel Brittany die hier in de gekrulde huid kruipt van poedel Beast kreeg de Palm Dog Award voor beste vertolking door een hond. Want ja, die prijs reiken ze in Cannes al uit sinds 2001. Bleek het ditmaal dus een echte poedelprijs te zijn.

Gezien op Film Fest Gent.

Alex De Rouck
  • Winnaar van de Caméra d'or in Cannes (2022)


Synopsis

War Pony volgt twee jongens die opgroeien in het reservaat van de Lakota Oglala-stam. Bill is een twintiger, vader van twee kinderen van twee verschillende vrouwen, en vastbesloten de Amerikaanse droom na te jagen. Ondertussen is de twaalfjarige Matho wanhopig op zoek naar goedkeuring van zijn vader en neemt hij daardoor beslissingen die z'n hele leven op zijn kop zetten.