Valentine’s Day

Gewoon
Valentine’s Day
2010
10/02/2010
langspeelfilm
125 minuten
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (15)

Jessica Biel Jessica Biel →  Kara Monahan
Anne Hathaway Anne Hathaway →  Liz
Julia Roberts Julia Roberts →  Kate Hazeltine
Jessica Alba Jessica Alba →  Marly Clarkson
Bradley Cooper Bradley Cooper →  Holden
Patrick Dempsey Patrick Dempsey →  Dr. Harrison Copeland
Jamie Foxx Jamie Foxx →  Kelvin Moore
Jennifer Garner Jennifer Garner →  Julia Fitzpatrick
Ashton Kutcher Ashton Kutcher →  Reed Bennett
Queen Latifah Queen Latifah →  Paula Thomas
George Lopez George Lopez
Kathy Bates Kathy Bates
Hector Elizondo Hector Elizondo
Eric Dane

regisseur (1)

Valentine’s Day

We durven het nogal eens boven halen, ons dubbelzijdig filmfileermes. Niet alle filmpjes zijn immers tijd, geld en aandacht waard, en we staan graag al eens klaar om dat minder sterk filmvoer breed glimlachend aan een al dan niet verhelderende dissectie te onderwerpen. Op het eerste zicht lijkt “Valentine’s Day” zo’n filmpje. Een romantische conceptkomedie die titelgewijs weinig aan de verbeelding overlaat en die dan ook nog eens rond 14 februari in de zalen komt ?  Geef toe: het ruikt meer naar marketing dan naar passioneel filmmaken. Kortom, het is een film die er bijna om smeekt om op het Filmfreak-kapblok terecht te komen, en zeker omdat de regisseur Garry Marshall is, verantwoordelijk voor “Pretty Woman” (overroepen filmpje toch ?) en “Runaway Bride” (laat rollen, dat bweurk-gevoel).

“Valentine’s Day” speelt zich volledig af op 14 februari, hoogdag voor bloemisten, chocolatiers en knt-speelgoedwinkels. Een ‘cast of thousands’ (om het in Cecil B. De Mille-termen uit te drukken, in werkelijkheid zijn het er een stuk of vijfentwintig) wil op die vermaledijde dag kost wat kost hun lippen op de lippen van hun lief, hun hoofd op de schouders van hun lief, hun handen op de boezem van hun lief en hun hart aan de voeten van hun lief leggen. Zoals daar zijn: bloemist Reed Bennett (een verrassend serene en niet eens op de zenuwen werkende Ashton Kutcher) die op Valentijnsochtend zijn vriendin (Jessica Alba) ten huwelijk vraagt en zich de koning te rijk voelt. Zijn hartsvriendin (Jennifer Garner) loopt ook op wolkjes omdat ze Valentijnsavond kan doorbrengen met haar nieuwe liefde dokter Copeland (Patrick Dempsey), al draagt die helaas voor haar een niet zo koosjer geheimpje mee. Nog meer geheimen op een vliegtuig dat koers zet naar L.A. en waar legerkapitein Kate (Julia Roberts) een leuke babbel heeft met Holden (Bradley Cooper), al laat niemand van de twee het achterste van de tong zien tijdens hun kennismaking. Dan is er nog de kleine Edison, die ook zijn liefde wil bewijzen op Valentijn, en wiens grootouders (Shirley MacLaine en de in elke Garry Marshall-film opduikende Hector Elizondo) verstrikt raken in ‘memory lane’. Edisons babysitster (Emma Roberts) heeft dan weer Valentijnskriebels omdat ze voor de eerste keer naar bed wil gaan met haar vriend.

Valentine’s Day

Zijn we er al ?  Bijlange na niet. Er zijn nog meer ‘teenagers in love’ en zelfs een populaire American football-ster (Eric Dane) die zich out als voorstander van de mannelijke liefde. Zijn persverantwoordelijke (Jessica Biel) is de organisatrice van het jaarlijks ‘Ik haat Valentijnsdag’-feest (lees met de intonatie van brilsmurf), hetgeen vooral bewijst dat ze goed op weg is om een gefrustreerde ongezellige vrijgezellin te blijven. Eveneens geen fan van Valentijn: sportpresentator Kelvin Moore (Jamie Foxx) die van zijn bazin (Kathy Bates) de opdracht krijgt om op Valentijn reportages te maken over de romantische gevoelens bij de man en vrouw in de straat. Ook nog in de mix: de zeer enthousiaste receptioniste Liz (Anne Hathaway) die meer dan te spreken is over haar nieuwe vriend Jason (Topher Grace), al geeft ze met recht en reden nog niet meteen al haar verborgen kanten prijs…

Valentine’s Day

Met een dergelijke wijdmikkende cast is “Valentine’s Day” uiteraard een glad glijmiddel voor fans van “Love Actually” en “He’s Just Not That Into You”. Stel je een standaard romcomblauwdruk voor die met windkracht 10 tegen het scherm kwakt en je hebt een goed idee wat je kan verwachten. Het enige echt positieve dat over het resultaat te vertellen valt is dat het uiteindelijk allemaal minder ergerlijk is dan vooraf gevreesd. Ergens misschien niet verwonderlijk: als je van alles en nog wat uit de scenariodoos laat ontploffen, is het toch nog een beetje logisch dat hier en daar wel eens iets blijft hangen. Ons cinefiel crossoverduiveltje was bijvoorbeeld gecharmeerd door de vertolkingen van Anne Hathaway en Topher Grace, zowat de enige twee die we een hele film zouden kunnen volgen.

Ook Jennifer Garner houdt zich verbazingwekkend overeind in dit romantisch drijfzand. Hun presence is sterk genoeg om de vele fletse kanten van “Valentine’s Day’” met de in dit geval toepasselijke mantel der liefde te bedekken. Waar ons fileermes ook van schrok: de boude beslissing om de klassieke ‘uit de weg, ik moet naar de luchthaven want mijn geliefde mag niet uit mijn leven verdwijnen’-scène’ deze keer in het midden te integreren, en niet voor de climax op te sparen. Bravo daarvoor, zowaar. Zo, en dan nu even naar ‘Naughty Nymphos’ bellen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
12-02-2010 Plaats 1 $ 56.260.707
19-02-2010 Plaats 2 $ 16.665.299
26-02-2010 Plaats 6 $ 9.063.036
05-03-2010 Plaats 8 $ 4.154.110


Synopsis

De film volgt enkele inwoners van Los Angeles, wiens levens door omstandigheden met elkaar worden verstrengeld tijdens hun zoektocht naar romantiek op Valentijn.