Underworld: Evolution

Matig
Underworld : Evolution
2005
05/04/2006
langspeelfilm
106 minuten
horror

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (8)

Kate Beckinsale Kate Beckinsale →  Selene
Scott Speedman Scott Speedman →  Michael
Bill Nighy Bill Nighy →  Viktor
Derek Jacobi Derek Jacobi →  Corvinus
Michael Sheen Michael Sheen
Tony Curran →  Marcus
Steven Mackintosh →  Tanis
Shane Brolly →  Kraven

regisseur (1)

Len Wiseman

producent (4)

Tom Rosenberg Tom Rosenberg
Gary Lucchesi Gary Lucchesi
David Coatsworth
Richard Wright
Underworld : Evolution

Latexdays are here again. Helaas waren ze het wachten nauwelijks waard. Drie jaar geleden bedekten we de mindere puntjes van Underworld met de mantel der liefde, en dat kwam omdat Kate Beckinsale, flapperend in zwart latex, toen heel stoere dingen deed. Voeg daar nog wat pulpgebakkelei tussen vampieren en weerwolven bij, en we namen ons toen voor om de onvermijdelijke sequel met een bezoekje te vereren. Al zetten we voor dat tweede deel noodgedwongen de noodrem op onze adoraties. Het sop is immers niet alleen uit de kool geknepen, maar ook een beetje uit Beckinsale's acrobatisch gejongleer (diepe ontgoochelende zucht).

Len Wiseman (intussen officieel bed, tafel en homecinema-installatie delend met la Beckinsale) slaagt er niet in een steekhoudende sequel af te leveren. Niet dat nauwsluitende logica moet in een film die bevolkt is met mythische wezens, maar een film aftrappen met een eerste halfuur dat verhaaltechnisch even boeiend is als een IKEA-handleiding is uiteraard wel om moeilijkheden vragen. De gebeurtenissen uit de eerste Underworld worden in een paar schematische flashbacks gemixt tussen het verhaal van vluchtelingen Selene (Beckinsale) en haar geliefde Michael (posterboy Scott Speedman), de hybride die zowel lycantropische als vampiereigenschappen bezit.

Underworld : Evolution

Een bioszitje vooruit voor iedereen die weet wie er hen allemaal achtervolgt en waarom, want de onderlinge verstandhoudingen tussen alle clans, covens en toevallige voorbijgangers is even obscuur als de gelijkaardige oorlog in het Russische Night Watch, ook al geen schoolvoorbeeld van helderheid.

Helemaal bar wordt het met de introductie van Alexander Corvinus (Derek Jacobi), wiens zonen Marcus en William aan de basis liggen van de strijd tussen de weerwolven en vampiers. Hij wil vermijden dat zijn weerwolvenzoon William wordt bevrijd uit de kerker waar hij al eeuwenlang in vastzit. Selene terugvinden is daarvoor cruciaal. Als kind zag zij immers hoe die gevangenis werd gebouwd, en daar die herinnering nog steeds door haar bloedlijn loopt is die voor iedereen te bijt. Alexander stuwt zijn volgelingen aan vanop een high-tech vliegdekschip dat veel weg heeft van een afdankertje uit een James Bond-film, terwijl ook de opnieuw tot leven gewekte vampierdemon Marcus de grove middelen niet schuwt om via Selene zijn broer te bevrijden. Rennen, bijten, muteren, vallen en flets en futloos weer opstaan totdat de finale in zicht is, heet zoiets.

Underworld : Evolution

Wiseman en de zijnen vallen zowel verhaaltechnisch als stilistisch in herhaling en kunnen niet verbergen dat deze opvolger serieus met bloedarmoede te kampen heeft. Slechte tactiek voor een vampierenfilm, zelfs voor eentje die nadrukkelijk op de videospellengeneratie mikt.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-01-2006 Plaats 1 $ 26.857.181
27-01-2006 Plaats 3 $ 11.404.772
03-02-2006 Plaats 6 $ 5.302.601
10-02-2006 Plaats 9 $ 2.608.793


Synopsis

In Underworld: Evolution, het vervolg op de wereldwijde kaskraker, gaat de saga over de oorlog tussen de aristocratische Death Dealers (vampiers) en de barbaarse Lycans (weerwolven) verder. De film schetst het begin van de oude vete tussen de twee stammen, terwijl Selene (Kate Beckinsale), de knappe vampierheldin, en Michael (Scott Speedman), de Lycanhybride, de geheimen van hun afkomst proberen te ontraadselen. Het hedendaagse verhaal van dodelijke actie, meedogenloze intrige en verboden liefde voert hen mee naar de strijd die een einde moet maken aan alle oorlogen en waarin de onsterfelijken eindelijk hun straf moeten onder ogen zien. De regie is in handen van Len Wiseman en de bijrollen worden vertolkt door Bill Nighy, Tony Curran en Derek Jacobi.