Sting

Gewoon
Sting poster
2024
langspeelfilm
91 minuten
horror
thriller
komedie

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (11)

Alyla Browne → Charlotte
Ryan Corr → Ethan
Penelope Mitchell → Heather
Robyn Nevin → Gunter
Noni Hazlehurst → Helga
Silvia Colloca → Maria
Danny Kim → Erik
Jermaine Fowler → Frank
Kate Walsh → Sandy
Jett Berry → Baby Liam
Ryan Corr

regisseur (1)

Kiah Roache-Turner

producent (3)

Jamie Hilton
Michael Pontin
Chris Brown

director of photography (1)

Brad Shield

uitvoerend producent (12)

Adrian Politowski
Martin Metz
Alison Thompson
Mark Gooder
Mark Gooder
William Gammon
Josh Pomeranz
Doris Pfardrescher
Diana Le Dean
Nadia Khamlichi
Nessa McGill
Sierra Garcia

scenarist (1)

Kiah Roache-Turner

productieontwerper (1)

Fiona Donovan
Sting

Een film over vliegensvlug over de vloer kruipende en onder de sofa verdwijnende achtpotige creepy crawlers die zelfs geharde macho’s en macha’s het haar ten berge kunnen doen rijzen … dat is Sting.

Sting

Een voor de helft geslaagde creature feature die weinig tot niets aan het genre toevoegt, maar de Australische regisseur-scenarist Kiah Roache-Turner weet de spinnenkop - en het is er een die de sofa verplaatst in plaats van eronder te kruipen - treffend en met de nodige anticipatiehumor in beeld te brengen. Vraag is of je meer kan en mag verwachten van een beestenhorrorpastiche. Er is ook karaktertekening, maar die is zo mogelijk nog derivatiever dan de spinnenactie die naar het einde toe speelt als een arachnoïdeversie van Aliens.

De moordende spin komt via een meteoriet terecht in een appartementsblok in New York. Daar wordt het kleine beestje gevonden door de twaalfjarige Charlotte - knipoog naar Charlotte’s Web mag je presumeren - die het liefdevol in een glazen pot stopt met luchtgaten in het tinnen deksel en het al even liefdevol kevers en kakkerlakken voedt. Het vindingrijke beest groeit echter sneller dan rap, en weet uit zijn glazen huis te ontsnappen om via de luchtschachten in het gebouw de jacht te openen op ander lekkers in het appartement. Mensen natuurlijk ja - baby inclusief - maar er valt ook te smikkelen en te smullen van een papegaai, een kat en een hond. Voor de effecten met de spin werd het effectenhuis Wētā - het Nieuw-Zeelandse ILM zeg maar - ingeschakeld, en die gaan vet ginnegappend aan de slag met geleedpotige schranspartijen.

Sting

Sting werkt het best als Roache-Turner voluit voor de humor gaat: de close-ups op de keffende hond, de breed gesticulerende ongedierteverdelger en de aan alzheimer lijdende breiende oma zijn goed voor gezond gegrinnik. Het opzichtige drama is dat minder: de troebele relatie tussen Charlotte en haar stiefvader kan er nog enigszins mee door, maar het feit dat de man ook een striptekenaar is die verhalen van Charlotte uittekent weegt toch vooral door als ballast in de plotrugzak.

De enige reden om de film te zien: de spinnengymnastiek dus, zowel op en naast de dubbele brug. De blaffende schoothond haalt trouwens met verve de eindaftiteling. Wat van de door de spinnenmixer gehaalde papegaai en poes dan weer niet kan worden gezegd, geschreven of gelezen.

Alex De Rouck


Synopsis

Op een koude, stormachtige nacht in New York City valt een mysterieus object uit de lucht. Het is een ei, en uit dit ei komt een vreemd spinnetje tevoorschijn. Het wezen wordt ontdekt door Charlotte, een rebels 12-jarig meisje dat geobsedeerd is door stripboeken. Ondanks de inspanningen van haar stiefvader Ethan om contact met haar te maken via hun co-creatie van stripboeken, voelt Charlotte zich geïsoleerd. Haar moeder en Ethan worden afgeleid door hun nieuwe baby waardoor Charlotte een band met de spin krijgt. Ze houdt het als een geheim huisdier en noemt het Sting…