Spider-Man : Far From Home (Blu-ray)

Goed
Spider-Man : Far From Home (blu-ray)
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
Geweld
13/11/2019
2019
Blu-ray
129 minuten
actie
komedie
7.1 DTS-TD MA Ⓡ
2.39:1

Blu-ray-/DVD-verdeler/streamingdienst (1)

Sony Pictures Home Entertainment

acteur/actrice (10)

Samuel L. Jackson Samuel L. Jackson →  Nick Fury
Marisa Tomei Marisa Tomei →  May Parker
Jake Gyllenhaal Jake Gyllenhaal →  Quentin Beck/Mysterio
Tom Holland →  Peter Parker/Spiderman
Zendaya →  MJ
Cobie Smulders →  Maria Hill
Jon Favreau →  'Happy Hogan'
JB Smoove →  Mr. Dell
Jacob Batalon →  Ned Leeds
Martin Starr →  Mr. Harrington

regisseur (1)

Jon Watts

producent (3)

Kevin Feige
Amy Pascal
Avi Arad

director of photography (1)

Matthew J. Lloyd

uitvoerend producent (6)

Louis D'Esposito
Victoria Alonso
Thomas M. Hammel
Eric Hauserman Carroll
Rachel O'Connor
Matt Tolmach

scenarist (2)

Chris McKenna
Erik Sommers

productieontwerper (1)

Claude Paré

kostuumontwerper (1)

Anna Sheppard
Spider-Man Far From Home

Paniek bij geeks, fanboys, Marvelfielen en Garfield toen vrij snel na de zomerse biosrelease van “Spider-Man: Far From Home” te horen viel dat Peter Parker alias Spider-Man uit het Marvel Cinematic Universe was geknikkerd omdat Sony en Disney niet tot een financiële overeenkomst kwamen. Een euvel dat inmiddels van de baan is. Wat er verder ook gebeurt, er komt minstens nog een derde “Spider-Man”-film binnen de contouren van het MCU met Tom Holland in de titelrol. Hoera. Of zo.

Ook voor Tom Holland zal het goed nieuws zijn. En niet enkel financieel. Het wordt per film duidelijker dat hij met volle teugen geniet van zijn superheldenstatus, en dat hij de juiste jongensachtige charme bezit om de tienerflow als een volleerd meester te etaleren. Hij mag dan wel de wereld redden, in se is het ook maar een schuchtere ‘youth’ die zijn liefde wil verklaren aan het meisje van zijn dromen en zo van die dingen … Holland weet het voor de vijfde keer allemaal heel panacherijk te brengen – voor zover zijn cameo’s in “Infinity War” en “Endgame” als volwaardig te beschouwen zijn.

Spider-Man Far From Home

Wil dat zeggen dat deze MCU-Spideys de beste live action-adaptaties zijn van de creatie van Stan Lee en Steve Ditko? Niet noodzakelijk. Het drieluik van Sam Raimi heeft op zich meer losstaande charme, daar die ‘all-Spiderman all the way’ waren en geen last hadden van enterhaken in een universum waar ook nog tig andere superhelden hun opwachting maken. Al is het net die kruisbestuiving die voor velen de charme uitmaakt van al die Marvelfilms. Ieder zijn meug, zoals dat heet.

Losstaand is “Spider-Man: Far From Home” niet. Verhaaltechnisch zijn er opvallende verwijzingen naar (uiteraard) “Spider-Man: Homecoming”, “Avengers: Endgame” - waarop het zelfs een coda/sequel is, de eerste “Iron Man” en nog een film die spoilergewijs achter slot en grendel zit en pas in de postaftitelingscène zijn opwachting maakt. Flowcharts, wat zou een mens zijn zonder? Los van al die linken is er ook een aparte plot: één waarin Peter Parker met zijn klasgenoten een studietrip naar Europa maakt. En waar meer dan sightseeing op hem wacht, daar hij zich geconfronteerd ziet met de destructieve kracht van elementale monsters. De mysterieuze Mysterio (Jake Gyllenhaal zowaar) mept die naar de Filistijnen en komt zo in het vaarwater terecht van Spidey en van Nick Fury (Samuel L. Jackson nog steeds) waar lang niet alles is wat het lijkt en blijkt.

Spider-Man Far From Home

Het minst interessante aspect in “Far From Home” zijn de visuele effecten. Watermonsters, vuurmonsters, stenen monsters … allemaal al eens gezien, mensen. En ‘t gaat allemaal zo rap vooruit dat je toch niet eens de tijd krijgt om de digitale textuur aandachtig te bekijken. Metaalmoeheidmonsters, ook die bestaan. Maar zonder mondiale bedreiging, geen superheldenfilm natuurlijk. “Spider-Man: Library Lounging” zal waarschijnlijk niet zo snel het levenslicht zien. De film zit geestiger in elkaar tijdens de schoolscènes an sich, al gaan er nogal wat op zich grappige situaties gebukt onder lamme punchlines. Edoch … in het grote MCU-prentenboek maakt “Far From Home” geen slechte beurt. Het past netjes in het geheel, is bij vlagen immens entertainend … en de mindere kantjes, ach … die namen we er dusver al drieëntwintig keer bij ...

Naar goede gewoonte zijn er veel extra’s op een Marvelblu-ray. Naar minder gewoonte zijn die niet allemaal even interessant en vaak niet erg diepgravend. Los daarvan: als je wil weten hoe het zit met de digitale beeldenstormerij in superheldenfilms of een extra kortfilm wil zien, dan navigeer je toch maar best even door het extra’s-menu.

 

Alex De Rouck

Extra informatie

Extra’s 

 • Peter’s To Do List: A Short Film (3’22”)
 • Bloopers (3’35”)
 • Verwijderde scènes (6’07”)
 • Teacher’s Travel Tips (4’58”)
 • Featurette: The Jump Off (6’19”)
 • Featurette: Stepping Up (3’42”)
 • Featurette: Suit Up (4’38”)
 • Featurette: Now You See Me (6’30”)
 • Featurette: Far, Far, Far From Home (5’14”)
 • Featurette: It Takes Two (3’09”)
 • Featurette: Fury & Hill (3’29”)
 • The Ginter-Riva Effect (1’32”)
 • Thank You, Mrs Parker (3’35”)
 • Stealthy Easter Eggs (4’23”)
 • The Brothers Trust (11’44”)