The Ring

Slecht
The Ring
2002
05/02/2003
langspeelfilm
110 minuten
thriller

verdeler

U.I.P. U.I.P.

acteur/actrice (8)

Naomi Watts Naomi Watts →  Rachel Keller
Brian Cox Brian Cox →  Richard Morgan
Martin Henderson →  Noah
David Dorfman →  Aidan
Daveigh Chase →  Samara
Lindsay Frost →  Ruth
Amber Tamblyn →  Katie
Rachael Bella →  Becca

regisseur (1)

Gore Verbinski

producent (2)

Walter F. Parkes
Laurie Macdonald

Het lijkt een fabeltje te zijn : na het bekijken van een videocassette met op het eerste zicht weinig betekenisvolle beelden rinkelt de telefoon. Wanneer opgenomen wordt hoor je aan de andere kant een bizarre stem die je toefluistert dat van je leven nog slechts zeven dagen overblijven.

Geef toe, een verhaal dat je niet echt au s?rieux neemt wanneer je beste vriendin je op een avond vertelt dat ze met drie vrienden de bewuste band heeft bekeken ergens in een god-verlaten gat en het opnemen van de telefoon inderdaad beantwoord zag met seven days....
De vrees van het meisje voor het effect van stralingen die worden voortgebracht door televisietoestellen, GSM's enzovoort lijkt gegrond wanneer ze een week later sterft alhoewel allicht niet de straling maar één of andere uitwerking van de tape hiervoor verantwoordelijk is.

De geheimzinnige dood van het meisje zorgt ervoor dat journaliste Rachel Keller (de Australische Naomi Watts uit Mulholland Drive) haar voelhorentjes eens uitsteekt in de vriendenkring van het meisje want wie weet kan daar een sterker verhaal uit voortvloeien dan het scenario van The ring te betekenen heeft.
Eén van de aanwezigen praat zijn mond voorbij en zo is het verband met het tv-avondje waarop het kwaad is geschied gauw gelegd. Gelukkig heeft Rachel nog wel meer talenten en wendt ze haar speurneus aan om een eigen mini-onderzoekje te starten.
Met succes want binnen de kortste keren krijgt ze de bewuste video-band in handen, gaat er natuurlijk naar kijken (een mens moet risico's nemen in het leven) en stelt tot haar afgrijzen vast dat de telefoon inderdaad rinkelt en haar laatste zeven dagen geslagen zijn...
Tot zover het goeie uitgangspunt van wat een sterke film had moeten worden maar op vele vlakken een tegenvaller van formaat is.

De belangrijkste reden hiervoor is het scenario en de verhaallijn van de film.We krijgen echt de indruk dat het allemaal zo snel en zonder veel nadenken uit de pen gevloeid en uit de mouw geschud is dat het zelfs met de beste bedoelingen, met de beste cast & crew die je maar kan denken, niet veel beter had kunnnen worden.We herhalen dat het uitgangspunt wél goed is, maar eenmaal dit op de kijker is overgebracht, hierna tot het eind van de film alle remmen worden losgegooid en zoveel mogelijk wendingen worden uitgevonden alsof dit de referentie zou zijn om als film een goede eindkwotering te halen.Het verhaal leidt langs een vuurtoren - dode paarden - psychiatrische patiënte - vergeetput - originele zelfmoord - moord op een wel heel onwaarschijnlijke manier -... waarbij elk nieuw gegeven al minder steek houdt dan het vorige.Wanneer de twee hoofdrolspelers dan tijdens deze helse scenario-rit ook nog eens de tijd vinden om elkaars handje te gaan vasthouden, wordt het allemaal nog moeilijker om te begrijpen dat de naam van iemand als Gore Verbinski met The ring verbonden is.Hij heeft weliswaar als debuut-langspeelfilm Mouse hunt geregisseerd, maar was ook verantwoordelijk voor The Mexican die al bij al toch zo slecht nog niet was.Maar... The ring is een remake van de Japanse regisseur Hideo Nakata die het origineel Ringu in januari 1998 uitbracht en het zag uitgroeien tot één van de grootste filmsuccessen ooit in het land van de rijzende zon.Ringu was gebaseerd op het boek van Koji Suzuki, die de 'Stephen King van Japan' wordt genoemd, je zou haast gaan denken dat wij het toch verkeerd voor hebben...

Ehren Kruger is de man die het scenario mocht schrijven voor de film, alweer iets wat moeilijk te begrijpen valt. Eerder al kreeg hij een belangrijke prijs voor Arlington Road (!) en schreef hij aan Scream 3, Reindeer games en Impostor. Stuk voor stuk films die vele trappen hoger staan dan dit bijzonder laag geklasseerde The ring.
Het is mogelijk dat Kruger bewust niet te veel wou afwijken van het boek/de basis, maar dan had hij zijn talent duidelijk in een beter project besteed...

Aan de zijde van Naomi Watts zie je ook de uit Nieuw-Zeeland afkomstige Martin Henderson aan het werk die je misschien nog kent van Windtalkers en ook Daveigh Chase verdient een vermelding : je zal ze allicht niet herkennen als Samara omwille van de 'look' die haar rol met zich meebrengt naast het feit dat ze vroeger enkel te horen was als Stitch in de Disney-animatietopper Lilo & Stitch, maar ook de stem was achter 'Chichiro' in Spirited away.
Voor Chase is deze film in elk geval een stap vooruit, voor Verbinski een flinke stap in de andere richting.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
18-10-2002 Plaats 1 $ 15.015.393
25-10-2002 Plaats 2 $ 18.488.259
01-11-2002 Plaats 2 $ 18.117.187
08-11-2002 Plaats 3 $ 15.507.802
15-11-2002 Plaats 4 $ 10.662.183
22-11-2002 Plaats 6 $ 7.560.200
29-11-2002 Plaats 9 $ 5.261.634
06-12-2002 Plaats 10 $ 2.519.379


Zie ook: The Ring (DVD)