The Rescuers Down Under - De Reddertjes in Kangoeroeland

Goed
The Rescuers Down Under - De Reddertjes in Kangoeroeland
28/11/1991
1991
langspeelfilm
77 minuten
animatie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (8)

John Candy John Candy →  Wilbur de albatros (stem)
George C. Scott George C. Scott →  C. McLeach (stem)
Frank Welker Frank Welker →  Diverse stemmen
Bob Newhart →  Bernard (stem)
Eva Gabor →  Miss Bianca (stem)
Tristan Rogers →  Jake (stem)
Peter Firth →  Red (stem)
Billy Barty →  Muis (stem)

regisseur (1)

Hendel Butoy

Samen met Sinterklaas en de Kerstman trouw op hun eindejaarsafspraak zijn de Walt Disneystudio's die naar gewoonte uitpakken met een (al dan niet nieuwe) tekenfilm.  De laatste jaren was dat steeds recent werk, en voorlopig komt daar geen verandering in.

Schrijf nu alvast in je agenda dat december 1992 zal opgevrolijkt worden door Beauty and the Beast, gemaakt door het team van The Little Mermaid en waarvoor nu al in de wandelgangen de Oscarbeeldjes worden opgepoetst.  Dit jaar kan je kennismaken met het nu een jaar oude The Rescuers down under of De reddertjes in Kangoeroeland.   En aangezien ook de speelgoedmuis Fievel rond deze tijd nieuwe avonturen beleeft, staat je alvast een muizige feestmaand te wachten.

Maar hier gaat het uitsluitende over de nieuwe belevenissen van Bernard en Bianca, die in 1977 hun eerste reddingsactie hielden in een luguber Amerikaans moeras, en die nu ten strijde trekken in een Australische rimboe. Reden van hun charge is de stroper McLeach die het gemunt heeft op de goudarend Marahute. Om het dier te kunnen doden ontvoert hij de jonge Cody die weet waar het nest van de vogel zich bevindt.

Het verhaal is een eenvoudig en rechtlijnig red-de-natuur gegeven.  Een geëngageerde tekenfilm dus, gekenmerkt door fleurige details, komische karaktertjes en hopen humor, kortom alles wat een tekenfilm geslaagd maakt.

Het jonge biosvolkje zal zich ongetwijfeld laten meeslepen door het avonturenverhaaltje, terwjil de begeleidende ouderlegers en verslaggevende redacteurs voluit kunnen genieten van de verbluffende animatie, nog nooit immers werd het begrip 'reliëf zo dicht benaderd in een tekenfilm.  En uiteraard is er de voortreffelijke stemmencasting (o.a. John Candy en George C. Scott) die van de animatiewezens zo goed als levende personages maakt.  Allen daarheen !

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
16-11-1990 Plaats 4 $ 3.499.819
23-11-1990 Plaats 6 $ 4.396.208
30-11-1990 Plaats 7 $ 2.004.870
07-12-1990 Plaats 9 $ 1.422.169

Synopsis

Tijdens een wandeling in de Australische rimboe ontdekt Cody, een achtjarige knaap, dat de adelaar Marahute gevangen zit in een net dat door de stroper Percival McLeach gespannen werd. Cody slaagt erin hem te bevrijden en uit dank neemt Marahute zijn jonge vriend mee op een spectaculaire luchtdoop en geeft hem ook één van zijn prachtige veren mee als geschenk. Op zijn beurt wordt Cody echter gevangen genomen door de gruwelijke McLeach, die hoopt dat de jongen hem de schuilplaats van Marahute zal verklappen. Maar Cody zwijgt als een graf en wordt in een akelig hol opgesloten, waar hij kennis maakt met andere slachtoffers van McLeach.

Enkele muizen, die het ganse tafereel bijgewoond hebben, slaan groots alarm. De S.O.S. Society in New York ontvangt het noodsignaal en stuurt haar beste agenten uit om de reddingsoperatie uit te voeren : Bernard en Bianca. De twee Amerikaanse muizen doen een beroep op de albatros Wilbur, die hen tot het verre Australië zal brengen. Daar huren zij als gids de snuggere kangoeroe Jake in, die duidelijk een oogje heeft op Bianca (tot groot ongenoegen van Bernard).
In het barre en woeste landschap van Australië zet het drietal de achtervolging in van de gemene McLeach en zijn handlangster, de iguana Joanna.

Met muziek van Bruce Broughton