Patriot Games

Gewoon
Patriot Games
1992
29/10/1992
langspeelfilm
117 minuten
actie

acteur/actrice (15)

Anne Archer Anne Archer → Catherine
Harrison Ford Harrison Ford → Jack Ryan
Sean Bean Sean Bean → Sean Miller
James Earl Jones James Earl Jones → admiraal Greer
Richard Harris Richard Harris → Paddy O'Neill
Thora Birch Thora Birch → Sally Ryan
James Fox James Fox → lord Holmes
Patrick Bergin → Kevin O'Donnell
Polly Walker → Annette
J.E. Freeman → Marty Cantor
Alex Norton → Dennis Cooley
Hugh Fraser → Watkins
David Threlfall → Inspecteur Highland
Alun Armstrong → Owens

regisseur (1)

producent (2)

Mace Neufeld
Robert Rehme
Patriot Games

Na The Hunt for Red October is Patriot Games het tweede Panavisionspektakel opgebouwd rond de analytische CIA-held Jack Ryan, een creatie van romanschrijver Tom Clancy.  Het verschil tussen beide films is hemelsgroot : was Red October eerder een verhaaltechnisch onderkoeld, doch visueel breed uitgesmeerd duikbotenspektakel, Patriot Games is eerder een traditionele, klassieke goed versus kwaad strijd, overgoten met een dubbelzinnig sausje om eventuele discussies achteraf pittiger te kruiden.

Een ander verschil is het gezicht dat Ryan aangemeten krijgt : Alec Baldwin (Ryan in de eerste film) verliet na contractstrubbelingen het schip, waarop Harrison Ford aan boord klom en zich akkoord verklaarde om de hoofdrol te vertolken in de volgende drie Ryanfilms.  Meteen een nieuwe actietrilogie voor Ford nadat hij eerder al drie keer Han Solo (Star Wars) en Indiana Jones portretteerde.

In Patriot Games rakat Ryan in de clinch met het Ierse IRA, wanneer een splintergroepering een aanslag pleegt op een lid van het Britse koningshuis. Ryan die toevallig ter plaatse is, verijdelt de moorddadige aanval en doodt daarbij één van de terroristen. Diens broer, Sean Miller, wordt gearresteerd en zint uiteraard op wraak.

Er lang zit Miller trouwens niet achter slot en grendel, en na een spectaculaire ontsnapping op poten gezet door zijn kompanen volgt hij Ryan naar de Verenigde Staten.  Daar ontwricht hij op pijnlijke wijze Ryans geluk, door een brutale aanslag uit te voeren op  zijn zwangere vrouw Catherine (Anne Archer, bekend uit  Fatal Attraction en Love at Large) en zijn dochtertje Sally.  Om zijn huid gaaf te houden zal Jack onvermijdelijk een beroep moeten doen op de spitsvondige technologie van  zijn vroegere CIA-makkers...

Een vergelijking met Clancys roman en deze verfilming door de Australiër Phillip Noyce (Dead Calm) valt zoals te verwachten negatief uit voor de film.  De scherpe kantjes zijn eraf gevijld, de kern is spectaculair opgeblazen.  Degenen die echter geen boodschap hebben aan Clancys letterkunsten en malen om het vergelijkingspunt zullen zeker twee uur zoet zijn met dit vaardig gefilmd actieverhaal, waarin ook een lading humor en dramatiek verweven zit om een zo ruim mogelijk publiek te bereiken.  Hetgeen met Fords geafficheerde actiegrimas niet al te moeilijk kan zijn.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
05-06-1992 Plaats 1 $ 18.511.191
12-06-1992 Plaats 1 $ 11.208.134
19-06-1992 Plaats 3 $ 7.722.451
26-06-1992 Plaats 5 $ 5.321.352
03-07-1992 Plaats 7 $ 4.100.912
10-07-1992 Plaats 10 $ 2.730.157


Synopsis

Een ex-CIA agent (Harrison Ford) kot in Londen tussenbeide bij een bloederige IRA-aanslag en wordt vanaf dan zelf achtervolgd door een splintergroep van de Ierse terroristen.