Jeepers Creepers (DVD)

Slecht
Jeepers Creepers (DVD)
2001
dvd
81 minuten
horror
16:09

acteur/actrice (3)

Justin Long Justin Long →  Darry
gina Phillips →  Trisha
Jonathan Breck →  Creeper

regisseur (1)

Victor Salva

Het leuke aan naar school gaan is de vakantie. Daar bestaat weinig twijfel over. Maar na het zien van Jeepers Creepers zijn we niet meer zo zeker. Tijdens de autorit naar huis doden broer Darry en zus Trisha de tijd door uitdrukkingen in nummerplaten te raden of zoals het wel vaker gebeurt door elkaar te pesten. Uit het niets worden de twee aangereden door een donkere truck. Ze overleven het bizarre voorval en zien even later dezelfde truck bij een verlaten kerk. Een figuur gooit iets in een rioolbuis. Om hun nieuwsgierigheid te sussen nemen ze een kijkje, en dat hadden ze beter niet gedaan. Een kwaadaardig verschijnsel heeft hun angst geroken en wil van geen wijken weten.

Het minste wat je van Jeepers Creepers kunt zeggen is dat de regisseur zijn uiterste best doet om clichés te vermijden. Salva kent de spelregels van de griezelfilms en zorgt dat de hoofdpersonages niet (teveel) in die valkuilen belanden, en dat komt de film alleen maar ten goede. Zo staat er geen verliefd koppel centraal. Zowel Gina Phillips als Justin Long (Galaxy Quest) overstijgen de no brain tieners die in dit soort van films de regelmaat vormen. Het gaat deze keer ook niet om een (gestoord) individu die wraak neemt zoals in andere slasher films. De lange rij van opengereten lichamen en de gruwel is aanwezig, en bij momenten vrij expliciet, maar het is de geheimzinnigheid rondom het hele gebeuren dat de film aantrekkelijker maakt.

Er wordt wel uitgelegd waarom iets of iemand de feiten pleegt, maar daarnaast blijft er nog een pak vragen onbeantwoord. Het is natuurlijk ook mogelijk dat het andere deel van het scenario verloren is gegaan. Ook de wending op het einde is niet onaardig. Het oorspronkelijk einde kan je trouwens op de DVD terugvinden. Die extra's vormen een leuke aanvulling op de film en zal de honger van de liefhebbers beslist kunnen stillen. Wie dan toch meer antwoorden wil hebben die moet gewoon wachten op de sequel. Die verschijnt immers in de zalen ergens in 2003. De creeper zal (volgens de huidige informatie) zich daarin botvieren op een bus rugby-spelers en cheerleaders !

Didier Van Hoorebeke
Extra informatie

 

Extra's

  • Audio commentaar van de regisseur
  • Feature Behind the Peepers, Deleted en Extended scenes (11), waaronder de cameo van de regisseur
  • Interviews met de hoofdrolspelers en speciale effecten verantwoordelijke
  • B-Rolls (interessante kijk achter de schermen)
  • 3 trailers
  • Make-up Roll